Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 1
USA, (2022–2024), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (287)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Na začátku by se asi slušelo říct, že komiksovou předlohu od Gaimana nemám načtenou, ale po zhlédnutí to vidím tak, že v budoucnu si asi nějaký výtisk pořídím. Tak dokonale vymyšlený fantasy svět tady dlouho nebyl, celá ta originální zápletka točící se okolo Věčných mě velice upoutala. Různorodé postavy potěší, hlavní charakter Sen výborný, ale i jeho bratříčci a sestřičky nezaháleli (Smrt a Touha též ztvárnění na jedničku). Ale nejvíce mi v hlavě stejně utkvěla Gwendoline Christie coby Lucifer Morningstar (převeliká škoda, že dostala prostor v jediném díle). Čtvrtý díl mě totiž svým vizuálem Pekla a následným soubojem Lucifer vs Sen absolutně odrovnal. Ony popravdě ty prostřední epizody patří kvalitou k tomu nejlepšímu. I proto zamrzí, že rozjezd nenastavil po stránce kvality vyšší laťku a že závěru se též dosti zadrhávaly kolečka. Ta nekonzistentnost seriálu ve výsledku škodí. A pak i ta klasicky netflixovská hyperkorektnost, která se místy dá těžko přejít pouhým mávnutím ruky. Vychytat tyto nedostatky v druhé sérii a máme za mě zaděláno na dlouhodobější nadupanou fantasy ságu. Za mě 7,5/10 ()

LND 

všechny recenze uživatele

Je to netflixovský blender toho nejhrubšího zrna, jaké si vůbec lze představit. Criss Angel feat. Remus Lupin v první půlce, ujeté hledající se dětičky ve druhé půlce a Boyd Holbrook, jak jinak než s kulatými brýlemi, umně balancující mezi půlkami v průběhu celé série. Jen mi přišlo jako kdyby se to neumělo rozhoupat mezi uceleným příběhem a samostatně stojícími epizodami. Předlohu jsem nečetl, ale Gaiman je tam hodně cítit skrze všechnu tu hravost a absurdnost ve smyslu „vždyť je to úplně jedno, je to celý smyšlený“. Jelikož tomu chybí nějaké hlubší morální poselství, které bych u fantasy čekal, tak kdyby to nepůsobilo tak seriózně (a ten vše vtipně komentující havran to nezachrání), bylo by to perfektní. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vůbec netuším, co mám chválit jako první, proto to vezmu náhodou. Takže za prvé - Sandman má fantastické obsazení. Tom Sturridge se do titulní roli hodí naprosto perfektně a sledovat famózní herecký koncert velkolepého Davida Thewlise (ten zde podává svůj nejlepší výkon za posledních pár let), jako obvykle geniálního Charlese Dance, výtečné Jenny Coleman jako Constantina, pekelně dobré Gwendoline Christie či zatím nepříliš využitého Stephena Frye, je prostě radost. Co herecký výkon, to nadšení z mé strany. Dále - fantastická atmosféra. V tomhle byl už pilot (který byl navíc i velmi příjemně tajemný) naprosto fenomenální a další díly v tomhle směru naštěstí nepolevují. Atmosféru pak skvěle doplňuje parádní vizuál, obzvlášť peklo se opravdu povedlo. Obě tyhle složky společně na výbornou šlapou zejména ve třetím díle, jenž nám blíže představuje Constantina (tedy vlastně Johannu Constantine). Dialogy je pak radost poslouchat, je na nich znát nejen to, že mají původ v komiksu, ale též to, že se na nich podílel Gaiman samotný. Silný scénář pak strhne především v komorní, ale o to samozřejmě působivější, páté epizodě. Kromě toho všeho má Sandman také povedený soundtrack a o geniálnosti postav ve světle jejich původu snad ani nemá cenu se zmiňovat. 9/10. Více zde, ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

O něco méně hravé, o něco méně explicitní. Trochu příliš beroucí se vážně. Méně close-up záběrů na "magnum" pohled Sandmana s vyšpulenými rtíky by ničemu neuškodilo. Místní nutná "epičnost" mě otravovala. Esteticky trochu CGI prkenné, kýčovité a strojené. Co do obsahu ale základ zůstal v pořádku a citlivý k předloze. Díly 24/7 a The Doll's House velice fajn. EDIT: Neil Gaiman se zdá být s adaptací spoko. Divný, co? ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé původní obavy, jak si filmová políčka poradí s Gaimanovým comicsem, se poměrně brzy rozplynuly, a tak mi nezbývá, než seriál pochválit. Vskutku snový vizuál, zajímavé postavy, mnozí herci mne fakt potěšili. Nejlepší bylo Peklo, které jako by vypadlo z obrazů Hieronyma Bosche. Jasně, mohlo to být krvavější, i když na krev došlo, mohlo to být odvážnější, mohlo, mohlo....ale jako celek mne to nakonec více než uspokojilo. Snad jen v roli Lucifera bych raději viděl Tildu Swintonovou, avšak Gwebdoline Christieová je více než důstojnou herečkou pro tuhle roli - takže dobré. Zavřete oči, sny právě přicházejí... ()

Galerie (234)

Zajímavosti (10)

  • Úvodní sekvenci pro seriál vytvořil Dave McKean, který má na svědomí obálky komiksových dílů. (spacemaster)
  • Tom Sturridge (Morpheus) v jednom z rozhovorů prozradil, že mu Neil Gaiman první den natáčení řekl, aby se ve svých dialozích „přestal chovat jako Batman“. (LUKICKK)
  • Jed Walker (Eddie Karanja) má ve svém snovém doupěti figurky Batmana, Flashe a Wonder Woman. (spacemaster)

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama