Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nesympaťák William Baldwin a sympaťáci Kurt Russel & spol. (De Niro a Sutherland jsou kapitoly samy pro sebe - škoda jen, že tak krátké) - ale hlavně velmi zajímavé zobrazení ohně jako "živoucí a dýchající bytosti". Patosu je tu dosti, avšak tentokrát mě kupodivu nerozzuřil a ani moc neznechutil, nýbrž dokonce skoro donutil uronit nějakou tu slzu. Asi už stárnu... ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Fakt je ten, že na Backdraft se čas podepsal opravdu dost. Zpomalené scény podmalované hudbou už působí hodně úsměvně a příliš neobstojí. Máme tu ale skvostné obsazení - parádní Russell, rutinní De Niro, skvělý, ale nevyužitý Sutherland a velmi dobrý Scott Glenn. No a pak bohužel William Baldwin. Ani tady své odpůrce nepřesvědčí, že by byl nějaký echt herec. Není tak hrozný, ale žádná výhra to taky není. Moc pěkné je taky ztvárnění ohně jakožto živého organismu, ke kterému musíme mít úctu. Howard to zaštiťuje poměrně jistou režijní rukou, a i když se to trochu táhne, tak nějak to baví. Možná je tu až moc motivů (detektivní zápletka, podle mě ale ne moc rozvinutá, rodinné drama, hasičská traumata), které se vzájemně bijí. Výsledek by tak zasloužil spíš tři hvězdy, ale za závěr, který je poměrně strhující, fungující a efektní, si zvýšení hodnocení o jednu hvězdu zaslouží. Druhé zhlédnutí ale není moc pravděpodobné. 70% ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních a kdo ví, zda ne poslední hit Williama Baldwina. On skutečně nebyl nikdy nijak dobrým hercem, takže se musel spolehnout jedině na spolehlivé výkony dalších kolegů, no a tady se jich dočkal. Díky kvalitnímu obsazení a slušně akčnímu ději se jedná o jeden z nejlepších thrillerů 90. let. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Už jako malý jsem měl tento film rád a zřejmě ani nespočítám, kolikrát jsem si jej na staré VHSce pouštěl. I já samozřejmě patřím k těm, který chtěl coby kluk být hasičem nebo policajtem, ale nakonec jsem zakotvil u bezpečnějšího povolání…No nic ale k filmu: mám rád Kurta Russella (coby herce), mám rád akci, výbuchy a hlavně nenudící příběh – to všechno mi zde bylo dopřáno společně s velmi dobrými hereckými výkony zbytku osazenstva. Koneckonců si tu i William Baldwin nevedl vůbec špatně a to ho jinak ani moc nemusím… ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příznám se, že kdysi v kině to mělo větši efekt. Ty hero zpomal scény mě tam až tolik nesedly, na druhou stranu jestli si někdo zaslouží lžičku hrdinského patosu, tak to jsou právě hasiči. Velká škoda, že Robert hrál scénaristicky bezkrevnou postavu a prostor pro svůj talent dostal prakticky jen v divadelní scéně. Kurt svou část filmu dokáže utáhnout alespoň na svým charismatu, ale William se filmem jen proexistuje, bohužel. Škoda, že nedostal větší prostor Donald, protože jeho postava, byla taková správně démonická a tajemná. Ve filmu máme i zajímavý nápad, šukačku na hasičkým voze, úplně si představuju novou verzi známé lidové písničky "Co ste hasiči, co ste dělali, že ste nám na autě Rebeku jebat nechali." ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)
  • Roli Williama Baldwina měl původně hrát Brad Pitt, zatím co William Baldwin měl původně hrát roli Brada Pitta z Thelmy a Louise. Role v Thelmě a Lousie nakonec udělala z Brada Pitta hvězdu… (POMO)
  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama