Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou napínavého příběhu je milionář Tom Mullen, majitel jedné z nejúspěšnějších soukromých leteckých společností. V obchodě sice dokáže hrát tvrdě, ale v soukromí je to obětavý manžel a milující otec malého Seana. Jeho syn je jednoho dne unesen. Pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI. Tom zpočátku agentům důvěřuje, když předání peněz jejich vinou skončí krachem, rozhodne se jednat na vlastní pěst. Zejména když si uvědomí, že únosci vůbec nemají v úmyslu chlapce propustit. K překvapení FBI i své ženy se Tom rozjede s penězi do nejbližší televizní stanice a tam před celým národem prohlásí, že je únoscům nedá, ale nabídne je jako odměnu tomu, kdo pomůže únosce dopadnout. Riskantní hra se Tomovi nakonec vyplatí, protože se mu podařilo obrátit únosce proti sobě. Závěrečný střet je soubojem nervů mezi Tomem a rafinovaným, vysoce inteligentním šéfem bandy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

H34D 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný film dýchající atmosférou 90. let. Mel Gibson působil tradičně jako neohrožený sympaťák, ale přesto jsem mu v určitých místech měl problém uvěřit jeho vyhrocené emoce. Možná to bylo spíše scénářem, těžko říct. Nicméně film je docela povedený, možná až na lehce překombinovaný závěr, jen mi přišlo, že těžil hodně právě z těch emocí a to je pro mě osobně méně atraktivní varianta akčních thrillerů 90. let. 7/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dlhé roky to bol jeden z mojich najobľúbenejších filmov a názor nemením ani po desaťročiach. Napriek tomu, že od začiatku sú karty jasne rozdané a je známe, kto je únosca, aké sú jeho pohnútky aj kontakty, všetko sa vyvinie vo výborný thriller, presne taký aký si želáte vidieť. S dávkou napätia, akcie, ale hlavne šachovú či až pokrovú partiu medzi otcom uneseného a únoscom. A až dramatické finále rozuzlilo, kto mal v rukách royal flush. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výkupné má jednoznačně výborný nápad/téma, dokáže diváka nadchnout chováním hlavního hrdiny s nímž naprosto sympatizuje (přestože si uvědomuje, jak moc riskuje), pak nabízí solidní dávku napětí, a v neposlední řadě výtečný herecký souboj mezi Gibsonem a Sinisem, který rozhodně stojí zato (a záporák není žádné ořezávátko). Nechybí ani vcelku uvěřitelná psychologie postav, zvláště u střetu manželského páru, na druhou stranu hraní si na dokonalou rodinku krapet hapruje a Tom je někdy na pohodlného milionáře až moc akční hrdina. Každopádně slušné 4*. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nemám rád rona howarda, lebo robí filmy, ktoré su pre mňa chladné. willow bol asi jeho najpodarenejšia vec. tento film nemal napríklad kladného hrdinu, nikoho, s kým by sme sa mohli stotožniť - ak neberieme kladňáckeho únoscu Donnieho Wahlberga. Nesympatický milionár Mel Gibson, ktorý pre záchranu neurobí nič, ktorý vlastne celý film je pasívny . . . a vôbec, tam nikto nič neurobí. A ten parchant howard to remeselne dobre natočí, pretože na remeslo on je, to sa mu uprieť nedá. ale inak akási prázdnota ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tahám z rukávu ještě nevyklepaný pavučiny a tak jsem se pustil do filmu Výkupné, ve kterém hraje můj oblíbenec Mel Gibson. Kolikrát si říkám oblíbenec, ale když si uvědomím, jaké důležité filmy jsem s ním neviděl, musím to okamžitě napravit. A tak jsem neváhal. Ve výsledku je Výkupné precizní kriminálka, která není vysloveně geniální, ale solidní je určitě. A to je podstatný. Napětí se dalo krájet celé dvě hodiny a tak zaručeně splnila svůj účel. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (27)

  • Gary Sinise (Jimmy Shaker) má pri sebe 2 a 3 ručné zbrane. Toto je bežná prax pre NYPD, pretože v prvých dňoch mali zakázané používať rýchlonabíjačku pre svoje revolvery, takže okrem primárnej zbrane nosili aj svoje záložné zbrane a zbrane mimo službu. (Arsenal83)
  • Režisér Ron Howard v skutočnosti chodil do školy s Rene Russo a v rozhovore priznal, že bol do nej zamilovaný, ale bol príliš hanblivý, aby ju pozval na rande. Russo sa neskôr priznala, že sa jej v škole páčil, no nikdy sa neprejavila. (Arsenal83)
  • Keď dochádza k výmene peňazí, Shaker (Gary Sinise) povie Mullenovi (Mel Gibson) cez vysielačku: "Veľa šťastia, Lennie." Toto je odkaz na postavy Lennieho Smalla a Georgea Miltona z románu Johna Steinbecka "O myšiach a ľuďoch". Sinise hral Georgea Miltona vo svojej filmovej adaptácii O myšiach a ľuďoch z roku 1992, ktorú režíroval a produkoval. (Arsenal83)

Související novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama