Reklama

Reklama

Volha

(seriál)
  • angličtina Volga
TV spot 2
Česko, 2023, 6 h 20 min (Minutáž: 72–80 min)

Režie:

Jan Pachl

Předloha:

Karel Hynie (kniha)

Scénář:

Jan Pachl

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Kryštof Hádek, Tomáš Jeřábek, Aňa Geislerová, Klára Melíšková, Stanislav Majer, Eliška Křenková, Jiří Lábus, Jiří Dvořák, Bohumil Klepl, Martin Pechlát (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Standa Pekárek má v životě tři přání: řídit volhu, jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy a vozit Goťáka. Pětidílná minisérie Volha je adaptace stejnojmenného románu Karla Hynie napsaná neobyčejným, bizarním a přesně odposlechnutým jazykem. Lze ji vnímat jako svéráznou historii Československé televize s řadou neuvěřitelných, i když reálných „historek z natáčení“. Současně je však portrétem svého hlavního hrdiny – omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku, zbavit se konkurence. Logicky se pak stává rovněž spolupracovníkem StB (s krycím jménem Volha), který bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny své spolupracovníky a pasažéry. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (240)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karikatúra dôb minulých, ktorá ma nechytila, pretože sa tam, ako by Hádek povedal, "imrvére" šukalo, chlastalo, vulgárne vtipkovalo a po grci nasledovanom po ôsmom poldecák sa furt ozývalo ty vole. Na charakteristiku socialistickej spoločnosti asi málo, hlavne, že dnes to je úplne inak a ani sa vôbec neudáva, ani sa nikto nevytesňuje z názorového diskurzu, ani sa nekádruje a nenálepkuje. Ešteže po 1989 prišla tak veľká zmena! ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Je to fajn minisérie, ale na můj vkus stále poměrně slabé. V pubertě bych to ocenil více, protože jsem měl slabé ponětí o tom, jak totalita vypadá, což by mi seriál Volha mohl dobře nastínit. Učitelé by se toho mohli chytnou a využít náměty k výuce, jež Česká televize k seriálu poskytla. Nyní už to pro mě ale příliš obohacující nebylo a dramaticky mě to rovněž příliš nezaujalo. Snad nejzajímavějším aspektem filmu je jeho protagonista, Standa Pekárek: Tato postava je velmi zajímavé, protože v sobě kombinuje jistou švejkovské manýry, ale zároveň zůstává velmi opovrženíhodnou. Švejk přeci stavěl celou tu systémovou absurditu na odiv, jenže Standa Pekárek s tím systémem kolaboruje a ještě je tak blbej, že si ani pořádně neuvědomuje, na čem se podílí. Všechno nese s takovou švejkovskou rozverností, která nám může být i sympatická. Standa si totiž z ničeho nedělá velkou hlavu, je pozitivně naladěn, nosí s sebou zásobu blbých fórů, nad nikoho se nepovyšuje a je prostě v pohodě. Líbilo se mi, jak Kamil Fila vytáhl pro srovnání Frajera Luka, kterého rovněž velmi definuje jeho pohodářství, nadhled a klid. Pekárek na první pohled působí jako fajn týpek. Ve skutečnosti ale obyčejnej kretén. Buran nízkých morálních standardů, krátkozraký naiva a pokrytec. Jakožto člověka sebestředného ho zajímá hlavně jeho vlastní komfort. Vždyť on toho od života ani moc nechce. Stačí mu jezdit s volhou pro televizi, jenže je pro to ochotný klidně i práskat a ničit lidem životy. On sám si to ale pořádně ani neuvědomuje - takovej je to debil a takových byla naše země jistě plná. U jiných zas hrála roli závist a zášť - Takto pojatá postava by však byla méně divácky interesantní. Závěrem ještě musím reagovat na kritiku vulgárnosti celého projektu: Víte, pokud chceme pojímat něco negativního, pokleslého nebo opovrženíhodného, tak musíme být pravdivý a pokud si někdo myslí, že se tehdejší socialistická bída nesla ruku v ruce se slušností, tak to má velmi zkreslené a nebo jen blbě kecá. Standa Pekárek sice v každé větě utrousí to svoje "voe", ale myslím, že to odpovídá slovníku takového vocasa. Já bych vlastně ocenil, kdyby byl seriál ještě vulgárnější a špinavější. Ta retro stylizace má nejspíš činit  projekt snesitelnějším pro mainstreamové diváky, ale já to neoceňuji. Líbilo by se mi, kdyby mě seriál ještě víc vtáhl do toho hnusu a lidské zkaženosti. Některé vedlejší herecké výkony ale nebyly zrovna nejpřesvědčivější a příběhově to taky není úplně nejsilnější. Tím se ale jen znovu dostávám k tomu, že to dosti stojí na svém protagonistovi. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení mi přinesla Volha. Žádný pohled na charaktery, kteří zachovali odvahu a čest v době normalizace. Ani rozdělení společnosti na černobílé dobré a špatné. Ale plejáda šedivých charakterů, která se snaží přežívat tak jak jim to odvaha a socialismus dovolí. Je to svět plný zkaženosti, zahořklosti, stresu, ironie a černého humoru. Standa Pekárek je pak jeho odrazem. Odrazem typického čecháčka, který se dokáže přizpůsobit, i když to někdy znamená, že zkazí život tomu či onomu kolegovi. Česká televize jednou opět trefila sportku a přinesla divákům kvalitativní a originální pohled do doby, která se opakovat bude snad jen v takovýchto dílech. 80% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Fakt mě bavilo, jak tu nostalgie a lidovost hořkne tím čecháčkovstvím a buranismem (asi nejvíc mě pobavily výjezdy na Vlachovku). Standa je precizně scenáristicky i herecky trefená postava apolitického shánčlivého vychcánka lehce proplouvajícího životem a užívajícího si ho tak, že jsem mu až záviděl. Jako svini jsem ho skoro nevnímal, přece jenom neposlal nikoho na šibenici ani do kriminálu. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Empatickej sobeček, hloupej jak zvon na hajzlu. Hádek zahrál svoji postavu famózně. Ta absurdní postava v naprosto absurdní době obracela chvílema můj pajšl naruby. A když někdy slysím ty zbytky Pekárků, který jsou ještě mezi námi, že tehdejší doba vlastně nebyla špatná, a že jim nic nechybělo, mám chuť rozdávat facky na všechny strany. Jako sreiál natočený dobře. 80%. ()

Galerie (297)

Zajímavosti (34)

  • Roli vedoucího autoparku ČST hraje Jiří Lábus. Z hereckého obsazení Volhy to byl on, kdo s televizí spolupracoval nejdéle. Od roku 1980 pravidelně namlouval postavu Jů v pořadu Studio Kamarád (od r. 1980). Komunističtí cenzoři pak zasahovali do jednotlivých dílů pořadu Možná přijde i kouzelník (od r. 1982), ve kterém účinkoval s Oldřichem Kaiserem a Jiřím Kornem. A na čas i zastavili jeho vysílání. (Česká televize)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

Ceny české filmové kritiky 2023 - nominace

04.01.2024

Ve čtvrtek 4. ledna byly Sdružením české filmové kritiky oznámeny nominace pro 14. ročník výročního předávání Cen české filmové kritiky, které by tentokrát měly vyzdvihnout výrazná česká… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama