Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (191)

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Rusové se snaží kopírovat snad všechny západní sci-fi blockbustery posledních let, nejvíce snad gravitaci, kterou připomíná nejen velmi podobnými scénami, ale také hudebním podkresem. Moc se jim to ale nedaří, a špatným scénářem trpí zejména postavy, dialogy postav a jejich chování často postrádá logiku, tedy alespoň pro diváka zvyklého na západní produkci. Technicky to ale celkem ujde, kamera pokud zrovna "Bayovsky" něco neobíhá, umí být i nápaditá a občas vykouzlí i nádherné scenérie a ta hrstka speciálních efektů má slušnou kvalitu. Slabší tři. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ak tvrdnete pri pohľade na americkú vlajku a tečiete pri počutí ich hymny tak to rozhodne nepozerajte. Pre ostatných, normálnych ľudí, ktorý za najväčšiu ruskú propagandu nepovažujú klub BoRUSSIA Dortmund film ponúkne príbeh podobný americkej Gravitácii, žiaľ až príliš podobný. Napriek tomu sú to tri hviezdičky za pomerne zaujímavý obraz vtedajšej doby, ktorý režisér nijako neprikrášľuje a hrdinov Sovietskeho zväzu opíše najlepšie asi mladá slečna na nočníku. Žiaľ, takto podobne je tomu aj dnes, len už to nie sú hrdinovia zväzu ale Únie. A ako je možné, že filmu som dal 4 hviezdičky a píšem o troch? Jedna naviac je za samotný záver. Nie ten úplný po titulkoch so skutočnými zábermi, aj keď aj ten mal svoje čaro, za ten záver pred titulkami. Salut zdravý rozum. 70% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Američania vedia do toho vložiť viac toho hrdinstva, pátosu a emócií. Tu sa to priam hodilo, no okrem záverečných 15 minút mi to prišlo dosť také suché až únavné. Určite však lepšie než taká Gravitácia, film má svoju úroveň aj bez pompéznosti a veľkej glorifikácie. A Rusi si svoje povestné kladivo presadili aj vo vesmíre. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Salyut-7 je ze všech těch filmů o dobývání vesmírů z ruské produkce pravděpodobně nejambicioznější co se technické stránky týče. Strašně dobře se na to kouká, je to až hollywoodsky napínavé a postavy jsou více než sympatické, ale to je zároveň i problémem. Saylut-7 není historický film. Na to je tam až příliš do očí bijící fantazie, nehledě na patos. Vše ostatní je ale prvotřídní, Rusové tímhle filmem opravdu dosáhli na Hollywood - z mého pohledu především v tom dobrém slova smyslu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Z těch tří ruských vesmírných filmů mi Saljut-7 nakonec sedl asi nejvíc. On ani jeden není špatný, ale Gagarin je plný patosu a Spacewalker mě většinu času spíš nudil a taky tu byl patos, i když to celé mělo skvělý vizuál. Sice nevím, jak moc to tady odpovídá realitě, ale jinak Saljut-7 šlapal přesně tak, jak měl. Je to napínavé a atmosférické, některé scény vizuál to má skvělý, patetických scén je tady nejmíň ze všech těch tří filmů a namísto toho to dokáže působit spíš realisticky. O postavách jsme sice mohli vědět víc, ale na potřeby toho, čím ten film je, to vystačilo. Jen bych teda někdy vyměnil hudbu a konec je divně utnutý, ale jinak už snad ani nemám co vyčítat. Své mínusy to rozhodně má, ale jinak je to povedený film. 4* ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • V reštaurácií Džanibekovova manželka hovorí, že Gorbačov nariadil "suchý zákon". Neskôr sa o tom hovorí aj na palube Salyutu. Gorbačov spočiatku alkohol nezakazoval, iba obmedzil výrobu a distribúciu. (Dajman)
  • Po Sojuze T-13 boli na Saľute-7 ešte dve posádky. 17.9.1985 posádky lode Sojuz T-14 Vladimir Vasiutin, Alexandr Volkov, Georgij Grečko a 5.5.1986 Sojuz T-15 Leonid Kizim a Vladimir Soloviov. (Raccoon.city)
  • Raketoplán Challenger obsahoval insígnie, ktoré sa na raketoplánoch začali používať až v polovici deväťdesiatych rokov. Posledný let raketoplánu sa odohral v roku 1986. (Enceladus)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama