Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 1

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (303)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Od nehody spojené s ponorkou Kursk uběhlo už téměř 20 let, tak je pochopitelné, že už se o ní konečně někdo rozhodl natočit film..... se zajímavým obsazením a i zajímavou režii (Vinterbergův Hon jsem pořád neviděl, ale viděl jsem alespoň jeho zpracování Daleko od hlučícího davu) pak navíc očekávání stoupli tak nějak automaticky. Co ve finále dorazilo? Dle očekávání dorazilo slušné řemeslo. Dobře natočené, herci parádně odehrané..... jen s tím zpracováním mám možná trochu problém. Stěžejní problém filmu je ten, že místo aby se soustředil na jeden dějový oblouk se točí kolem tří/čtyř a na tom by nebylo nic špatného, kdyby se tento směr zvládl ukočírovat. Linka s uvězněnými námořníky funguje, linka s Colinem Firthem funguje, linka s ruským námořnictvem nějak funguje, linka s Leou Seydoux ale ve finále vyzní tak napůl.... Jsem jinak schopný akceptovat, že rusáci opět mluví anglicky i přesto, že ve výsledku jedná o evropskou produkci a tak to jednou mohlo fungovat nějak uvěřitelně. Mírné zklamání, ale nic za co bych lámal vazy.... Herci jsou v pohodě, Matthias Schoenaparats je sympaťák, Firth vždycky super a Max von Sydow i na 89 let válí. Mrzí mě fakt, že scény zesnulého Michaela Nyqvista zmizeli a všiml jsem si ho tak jenom v jedné scéně a ještě úplně vzadu....škoda, ve finále jsem si ani při titulcích nevšiml, že by mu byl film nějak věnován. Vinterberg naštěstí dokázal nadělit pár vizuálně zajímavých scén a ve finále film funguje jako komorní dialogovka, která hodně prodává právě přes dialogy. Ve finále těsně mezi 4 a 3 hvězdami, dobrý řemeslo to je určitě! ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Kursk se topí v očividně xkrát přestříhávaném postprodukčním pekle, kde není čas prakticky na nic, takže role postav jsou buď melodramatické, expoziční nebo prostředníky spravedlivého lidového hněvu, aniž bychom z nich měli možnost líznout si něčeho opravdového. Zejména sekvence s kvokajícími manželkami vyznívají až legračně ve snaze propašovat do celého příběhu nějak ženské postavy, které se postupně v oněch všech svých třech scénách nedozví, co se stalo s jejich manželi. Dle filmových fotek ze scén, které ve filmu vůbec nejsou (viz galerie), ale nejspíše jejich vzájemnému vztahu a následné zoufalé nemožnosti konání byl přikládán daleko větší význam. Jedna věc je ale na Kursku poměrně unikátní. Sledujeme totiž hrdiny, jež se ocitli v situaci známé z mnoha jiných snímků, z nichž jsme zvyklí na to, že ji překonají ve jménu šťastného konce a naší odměny za napínání. Scény z vnitřku ponorky mají úplně stejný charakter a vývoj jako všechny ostatní scény tohoto typu, akorát od začátku víme, že to nedopadne dobře a všichni zemřou. Přesto zažíváme stejné situace, velké oběti a neokázalá hrdinství, jež by v případě dobrého konce zdůraznily jejich důležitost v zachování charakteru protagonistů. Ovšem pocit, když zadržujete dech v podvodních sekvencích s hrdinou, který se snaží vytáhnout nad hladinu kamaráda v bezvědomí, ačkoli víte, že mají stejně akorát pár hodin života, vlastně nebudí toliko napětí, jako poučení o síle sebezachování tváří v tvář blízkému a naprostému konci. Sebezachování o kterém se nikdy nikdo nedozví, ale které dává existenci smysl do její poslední chvíle. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že Evropani jsou na jazykové přesnosti důslednější než Amíci, ale bohužel i tady mezi sebou mluví Rusové v Rusku anglicky. Je radost koukat na tu evrospkou elitní hereckou skvadru, byť nějaká výraznější hlavní postava ve filmu není. Větší prostor samozřejmě má Matthias, který mě občas připomíná omlazenýho Putina, ale nechci ho nějak urážet je to charismatickej chlap a roli šéfa ponorky zvládnul skvěle. Nejsilnější složkou filmu je nenápadná hra s podvědomím, kdy si člověk říká, že opět naprosto zbytečně umřeli mladý lidi. Film beru jako obžalobu politicko-byrokratických gaunerů v nejvyšších patrech Ruské federace pro které životy mladých kluků a děti bez tátů nic neznamenají, fakt odporný. Nevím do jaké míry se drží film faktů a do jaké ne, ale já dostal komornější dialogovku s několika skvěle zvládnutýma výbuchama, jejiž největší síla je v celkovém vyznění. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Filmový námět super, ale zpracování místy pokulhávalo. Za sebe si myslím, že svěření filmu do rukou jiného a možná i zkušenějšího režiséra by přineslo vydařenější výsledek. Ale mohu se mýlit, to je taktéž možné. Vinterberg si vzal na paškál tragédii z nedávné minulosti, zručně ji divákovi předložil, ale to bylo tak vše. Po emocionální stránce to mělo po většinu stopáže šťávu, jenže jsem si z pozice sledovatele dění na obrazovce nevytvořil nějaké větší pouto k celému osazenstvu té ponorky. Ano, hlavní hrdina dostal dost prostoru (ono by spíše bylo s podivem, kdyby ne), ale u ostatních členů se to již nedá říct. Tam bych jako tvůrce asi zvážil, zda těmto námořníkům nevěnovat daleko více minut na plátně, neboť oni by měli být těmi středobody tohoto filmu, a také do hloubky rozpracovat jejich charaktery a více nám ty hrdiny přiblížit. Z hlediska hereckých výkonů asi nemám, co bych mohl vytknout, Schoenaerts se zhostil své role na výbornou, ve vedlejší roli zaválel Max von Sydow. Řemeslně povedený snímek natočen vskutku věrohodně, ale nic víc v tom nehledejte. Za mě dávám 66 % ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působí jako suchopárný hraný dokument. 1) Ovšem tvůrci přistoupili k faktům dost tvořivě: některé skutečnosti respektovali, další pozměnili podle potřeb scénáře. O některých okolnostech katastrofy se dodnes vedou spory a není moc jasné, jak to vlastně bylo. Kdo chce, informace si najde._____ 2) Tento nikoli dobrý, i když nelze říci, že vyloženě špatný film, je především dost nudný a šablonovitý._____ 3) Angličtina herců mi nevadila, protože jsem film sledoval s českým dabingem. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se ve skutečné ponorce Le Redoutable, která se nachází v námořním muzeu v Cherbourg-Octeville ve Francii. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Scenár Roberta Rodata bol vypracovaný podľa knihy Roberta Moora z roku 2002 "A Time to Die" ("Čas zomrieť"). (Arsenal83)
  • Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerstvo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovaných informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii, a to od 25. dubna do 25. července 2017. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama