Reklama

Reklama

Smrtihlav

  • Francie HHhH (více)
Trailer 1

Snímek Smrtihlav se od většiny předešlých filmových zpracování s tímto tématem liší. Z výrazné části se totiž zaměřuje také na opačnou stranu barikády na samotného Heydricha. Ten zde není pouhým předmětem atentátu, ale důležitou aktivní postavou. Vedle příběhu Československých parašutistů sleduje film Smrtihlav i jeho život, vzestup a kariéru, kterou ukončil jako jeden z největších prominentů Třetí říše. Nejnovější verze atentátu na Heydricha tak ukazuje nejen hrdinství, ale i nelítostné zlo, proti kterému je namířené. Právě k tomuto pojetí odkazuje český název stejně jako na fakt, že Heydrich byl jedním z inženýrů takzvaného Konečného řešení židovské otázky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (339)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Anthropoid i Atentát se v lecčem zcela vědomě odchylují od faktů a je třeba respektovat tvůrčí licenci a ptát se nikoliv potom, proč má padák jinou barvu, ale jakou funkci tato změna ve filmu má. Pokud tedy nemluvíme o jednom z prvních zpracování atentátu, kterým byl Hitler’s Madman (1943), v němž útok probíhá v lese a Heydricha zastaví žena na kole :). Tady je jasné, že tehdy nebyl dostatek informací. Smrtihlav se svou strukturou narace zásadně odchyluje od tradičního vyprávění, což může na některé působit poněkud neumětelsky. Opak je však pravdou, neboť snímek vykazuje promyšlené postupy uměleckého filmu, kdy si například musíme kvůli výpustkám domýšlet děj. Snímání pak vykazuje zřetelné impresionistické rysy, protože sledujeme spíše pocity a nálady než jen řetězec událostí, v němž jedna scéna zřetelně navazuje na další a osudům zásadních postav se dostává rozuzlení. Mnoho figur z odboje se ve filmu jen jakoby míhá nebo jejich osud sledujeme v závěrečné krátké montáži beze slov, kterou doprovází vážná hudba. Většině scén vévodí klavírní, houslové či varhanní skladby, které téměř vždy vhodně dokreslují atmosféru dané scény, aniž by zneužívaly tklivých melodií pro otravný patos. Heydrich ani na smrtelné posteli nepřichází se zásadním prozřením, jeho ženě se nedostane uspokojujícího ujištění. Scéna končí horečnatým pohledem na rozmazávající se obličej Himmlera a jeho děsivý knír./// Ani Jimenez se vedle režisérů Sequense a Ellise v závěru nevyhýbá touze po větší akci, když parašutistům dává do ruky automatické zbraně a šíří tak mezi diváky letitý mýtus dál. Vhodnou změnou příběhu však byl důraz na vznik přátelství Gabčíka a Kubiše, které tak rámuje film skrze neověřitelnou historku o jejich setkání. Tato volba pak má zcela logicky za následek, že oba muži končí svůj život bok po boku v kryptě, ač realita byla odlišná. A na závěr jeden historický fun fact. Heydrich, respektive jeho řidič, by za předjíždění zleva (tramvaje č. 14 dostal) nejmíň 7 bodů. Poučení? Předjíždět se setsakra nevyplácí… 70 %. [Kino] ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Bez väčšej ujmy, absolútne sledovateľný snímok, ktorého príbeh položený na reálnych základoch, nemá dôvod nijak mimoriadne nudiť. Bohužiaľ, Heydrichovi sa síce venuje, no taktiež vysvetľuje mnoho iných faktov, ktoré viedli k jeho atentátu. Čiže kto v prvom rade očakával, respektíve očakáva podrobnú sondu do jeho života, bude zrejme sklamaný. Tak isto vnímam nemastno neslano pasáže z čistiek vyčíňania "SS". Sucho "natočené", takmer bez emócii, akoby bol celkový projekt "HHhH" iba narýchlo spackanou, marketingovov záležitosťou. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Paskvil filmařský i historický. 1) Udělat z Heydricha hlavní postavu celovečerního filmu zní lákavě. Místo psychologického rozboru osobnosti a jejího místa v historii zločinu (a že by bylo, co sdělit) však sledujeme několik epizod ze života jakéhosi bezemočního robota, epizod, které, zdá se, vybíral papoušek z klobouku._____ 2) Byl-li film o atentátu, prvních 45 minut bylo zbytečných. Byl-li film o Heydrichově životě, pak nechápu, proč více než hodina je věnována přípravě jeho smrti._____ 3) Použité filmové zkratky nepomohou v orientaci tomu, kdo historii nemusí a nás ostatní živé obrazy ilustrující některé okamžiky Heydrichova bytí jen nudí._____ 4) Historických a faktografických nepřesností až nesmyslů nabízí film, jak už je v podobných případech nedobrým zvykem, více než dostatek. Od nevhodně zvolených maďarských lokací pro Prahu včetně žlutých tramvají, přes nepochopitelně opomenuté barvité epizody Heydrichova života (letec, korunovační klenoty, lékař ošetřující zraněného protektora aj.) až po okolnosti atentátu._____ 5) Pověz mi jako Slovák Slovákovi..., řekl anglicky v českém dabingu Gabčík. Co dodat? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $703,000▐ O niečo dejovo obširnejšie podané než Operácia Anthropoid ale v konečnom výsledku tiež uspokojilo len tak aby sa nepovedalo, či že priemer. Ide skôr o rutinnú réžiu, rovnako tak herci nedajú nič viac na vrch, určite od Jasona Clarke by som čakal o niečo viac. Na druhú stranu zopár úsekov tu má celkom slušný podmaz. /videl v kine: 55%/ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok, na ktorý sa dobre pozerá, no ktorý k téme nepriniesol nič nové a nijak zvlášť neoslnil. Keby to celé ostalo len v rovine pohľadu R. Heydricha, dej sa viac zameral na jeho životopisný príbeh a z atentátu by sa stala len pár minútová epizódka na záver, tak nič nepoviem, bolo by to niečo nové a v kontexte s tým aj zaujímavé. No celá druhá polovica sa venuje príprave atentátu a samotnému atentátu, ktorý som v poslednej dobe už videl toľko krát, že mi to lezie krkom. Naposledy napr. vo filme Anthropoid (2016), ktorý bol v tomto smere predsa len o triedu lepší. Čo sa týka hereckej stránky, herec čo hral Heydricha bol dobrý, no typovo sa mi tam nehodil. Blond vlasy všetko neriešia. Škoda, chcelo to len v nastúpenom trende z prvej polovice vydržať až do konca. Takto iba lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (53)

Zajímavosti (18)

  • Pôvodný pracovný názov tohto filmu HHhH je skratkou, ktorú používalo Gestapo pre "Himmlers Hirn heißt Heydrich" (v preklade Himmlerov mozog sa nazýva Heydrich). (MikaelSVK)
  • Český distributor zveřejnil anketu pro název filmu v kinech. Kromě originálního HHhH ještě Smrtihlav, Atentát na Heydricha, Pražský kat nebo Muž se železným srdcem (titul použitý v USA a na Slovensku). Nakonec změnil název HHhH na Smrtihlav. (Peklop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. května 2017 v Paříži. (BMW12)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama