Reklama

Reklama

Pásky z Nagana

  • USA The Nagano Tapes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Olympijský hokejový Turnaj století v Naganu 1998 trochu z odstupu a nadhledu v dokumentu Ondřeje Hudečka. (Česká televize)

Videa (1)

Trailer

Recenze (476)

Radko 

všechny recenze uživatele

Niežeby tvoril hokej nejakú zvláštnu oblasť osobného záujmu (podobne ako akýkoľvek šport), ale zdokumentovanie príbehu Dávida, ktorý porazil hneď niekoľkých Goliášov za sebou, strhne dynamikou strihu i šírkou záberu. Je to správne po americky skomprimované a namiešané ako medzinárodne prijateľný strhujúci dokument. Štyri hviezdičky nie sú za dokumentárnu analýzu, ale práve za spôsob spracovania. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Ondřej Hudeček na pána. Libová práce. Perfektní vytěžení ikonického momentu českých (sportovních) dějin a vydrcení na max po stránce fanouškovsko-emocionální, nostalgické i řemeslné. Nejlepší film českého režiséra minimálně za posledních pět let... a doufám, že Frank Marshall přehodnocuje režiséra Indiana Jones 5 :) ()

Reklama

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Uf, jsem zase neskutečně dojat, i po 20 letech to má prostě neskutečnou váhu. A tohle vítězství bylo mnohem víc než jenom sport. A kdo říká něco jiného, neví o čem mluví. Sice jsem hokejový fanatik a hokej neskutečně miluju, ale tohle znamenalo i pro lidi, kteří dosud nesledovali hokej a nepřikládali tomu velkou váhu strašně moc. Spojilo to celý národ a bylo to něco neskutečného. Emoce, obrovské emoce. Kéž by se tohle někdy opakovalo:) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Sledování hokeje je zbytečná a nudná činnost, které mě bavila akorát tak když mi bylo dvanáct. Co čert ale nechtěl, zrovna tou dobou jsme vyhráli v Naganu, a já si dodnes vzpomínám jak jsem jako malý capart u dědy na vesnici nadšeně sledoval přímý přenos. Takový zážitek rozhodně při sledování Nagano Tapes pomáhá - ale kupodivu, ten na něm ani náhodou nestojí. Nehraje na vlnu nostalgie, kterou nepochybně cítí každý kdo tu olympiádu zažil, ale rozumně dokumentárním, a zároveň velmi dramaticky uchvacujícím stylem pro nezúčastněného člověka zkoumá veškeré pozadí, které kolem tehdejšího vyvrcholení hokejového klání rozhodně nebylo jednoduché. Včetně věcí, které jsem tehdy jako dítě ani nedokázal pořádně vnímat, a současní cizinci je vůbec neznají, tedy hlavně "osudovost" setkání čechů s rusy, s backgroundem dlouhé okupace a revoluce. A ještě důležitěji včetně pohledů, které se značně vymykají běžným sportovním dokumentům - pohledy opačných stran, vzpomínání poražených soupeřů tu má víc prostoru než čeští hráči. A že mnohdy ty jejich emoce nejsou slabé ani po těch dvaceti letech. Je vidět že film vznikl v americké produkci, a že Ondřej Hudeček svými kvalitami český filmařský rybníček daleko převyšuje - doufám že za mořem už zůstane, protože u nás by se jeho talent jen dusil rigidním producentským prostředím a nedostatkem jak prostředků, tak i dostatečně nekonzervativních diváků. 9/10 ()

CarloRizzi 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem brečel jako želva a to hned dvakrát. Není divu, protože, když se vysloví slovo NAGANO,tak mám neskutečný mráz po zádech a jsem plný emocí a věřím, že nejsem jediný. Když se hrálo finále, tak jsem seděl v obyváku přilepený k obrazovce ( kdo v té době nebyl, že :)))) Vidět, jak Svoboda dává vítěznou branku Rusákům je neskutečný pocit. Víte, co je zajímavé, že Finsko ,ČR a Rusko bylo spolu ve skupině a všechny tři dosáhli na medaile. Dodnes mám schované noviny s názvem TURNAJ STOLETÍ. Jsem moc rád, že jsem to zažil, protože tohle se už nikdy nebude opakovat. DĚKUJI KLUCI! Všichni v Naganu měli All-Star, ale my jsme měli Haška .-)))))) https://www.olympicchannel.com/en/playback/the-nagano-tapes-five-rings-films/ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (18)

  • V době vydání dokumentu, 20 let po „zlatém Naganu“, hrál stále aktivně hokej pouze jeden z 23 hráčů českého týmu - Jaromír Jágr. (ArsenalEagle)
  • Úvodní historická montáž je sestříhaná do rytmu písně „A Cruel Angel's Thesis“ z japonského anime Neon Genesis Evangelion (od r. 1995). (Myslivir)

Reklama

Reklama