Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (154)

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Bohužel žijeme v době, kdy ziskuchtivost studií nezná mezí a nebojí se k tomu využít všech populárních franšíz. Amazon tak sáhl po Pánovi prstenů, kdy se jej snaží předat více mainsteamovým divákům, aby uspokojili jakože všechny. Původní fanoušci, znalci předlohy a Jacksonových filmů tak musí trpět, jelikož je zde nejen protlačena globalizace, ale také nesmyslné dějové linky, které Tolkienem nikdy zmíněny nebyly. I u filmových adaptací knih toho Jackson pochopitelně hodně změnil, ale snažil se zachovat ducha předlohy. Ten zde není. Vizuál je sice z filmů okopírovaný, ale za CGI se skrývá lacinost, jíž si můžete všimnout například na kostýmech. Herecké výkony jsou prkenné, casting příšerný a scénář hloupý s frázemi, které si na Tolkiena občas jen hrají. Postava Galadriel je totálně vyhozená do koše a Celebrimbor se Sauronem si také absolutně nejsou podobní. Tohle není Pán prstenů, ale fraška používající známé jméno. Hodnocení: 25 % ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já jsem bral filmový Pány prstenů jen jako pomocný materiál k tomuto seriálu a tomuhle jsem tím nechal absolutní volnost což se mě ukázalo jako nejlepší možná cesta. Samozřejmě že občas přemýšlím v kontextu s tím co mě dal především Peter Jackson, ale naštěstí ne během seriálu. Určitě se nejedná o špatnou podívanou. Amazon tady nešteřil a dokázal že umí dělat opravdu kvalitu, pokud jde o výpravu, obraz i zvuk/hudbu. Trošku horší je to s vyprávěním, některé části jsou velmi zajímavé, napínavé či tajemné, jiné mě přišli úplně zbytečné. Ještě mě nesedí casting, tak si teprve hledám cestu k postavám, některé mě prostě nepřijdou dostatečně zapamatovatelné. Nejvíc pochopitelně bojuji s Galadriel, ale ta má velký potencionál. Poslední díl je suvereně nejlepší s tím si scénáristé hezky vyhrály, Celkově neříkám že jsem nějak mimořádně nadšen, ale že bych byl zklamán, to taky ne, spíš jsem velmi zvědav na další sérii. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Internet byl dříve tak krásné místo, dokud se polovina jeho uživatelů zničehonic rozhodla k tomu, že z nich budou militantní xenofobní čuráci kteří všechno, kde není 100% výskyt heterosexuálních bílých mužů, budou označovat nálepkou "woke".... Chtě nechtě, snaha internetovejch trollů potopit vše, kde se objeví aspoň jeden černoch anebo hlavní postavou je ženská, se setkala i s návratem do Středozemě pod tvůrčí taktovkou Amazonu. Hispánský hobiti, mytologická nepřesnost a veškerý předsudky stranou – tím, čím Jacksonova trilogie i Tolkienovská fantazijní poetika [v rámci i mimo rámec literární předlohy] vynikala, tu rozhodně nechybí. Ten gigantickej budget je fakt znát a tvůrci vložili do tohoto ambiciózního projektu [jen tak pro zajímavost nejdražší seriál v historii] nezměrný úsilí a nepředstavitelnej effort, který naprosto stírá jakoukoliv hranici mezi filmovým a seriálovým formátem. Možná jsem až moc velkej naivka, ale takhle jsem si odjakživa představoval věrohodný comeback do Středozemě, a nebudu se za to nikomu omlouvat..... JENŽE to vše je prakticky k ničemu, poněvadž příběhově jde o 'expozici expozice', kvůli čemuž celých 8 epizod působí jako jeden velkej, zdlouhavej, monotónní a úmornej teaser na druhou řadu. První dva díly jsou takový pomyslný highlight či etalon; zbytek je strmá jízda z kopce – tak snad si Rings of Power příští rok napraví reputaci a skočí do Středozemského kotle po hlavě. I tak jde v rámci i mimo rámec seriálových production values vysokej nadstandard. Šmajdalf aby vám prdel ztřískal.... 3,5 lembasů z 5 ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Prsteny moci bychom mohli rozebírat hodiny a hodiny. Jak kvalitní je to adaptace, jak kvalitní je scénář, jak a jestli pošlapává Tolkienovo dílo nebo Jacksonovu adaptaci.. Nic z toho ale neodpoví na otázku, jestli jde o dobrý seriál. Alespoň zatím. Pro mě osobně má velká pozitiva v rámci vizuálu - vypadá opravdu skvěle a obrovský rozpočet se do něj naplno promítl, také hudba je velmi dobrá. Bohužel ale na to nenavázal příběh, kde si tvůrci opravdu ukousli trochu velké sousto. Všechny dějové linky zkrátka nejsou tak zajímavé, a jejich prolínání není moc dobře vymyšleno. Linka s Chluponohy ač je důležitá, tak je naprosto zbytečná, a dala by se shrnout do jednoho dílu. To samé ostatně i linka s trpaslíky, která je asi nejpoutavější. Tempo místy vázne, především kvůli přeskakování v ději, a ne všechny postavy působí v rámci příběhu opodstatněně, a proto nejsou ani zajímavé. Prsteny moci mají rozhodně svoje kvality, rozhodně mají i svoje nekvality, pozitivní ale je, že zde cítím spíše vzestupnou kvalitativní tendenci, než naopak. První sérii zkrátka bylo nutné kvůli představení všeho přežít, a doufejme, že ty další to potvrdí. Zatím ale střízlivé 3 hvězdy. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tolkienovy knihy mám hrozně rád, stejně tak Jacksonovy filmy, které jsem viděl opravdu mnohokrát, ale ani tak se nepokládám za nějakého velkého znalce lore a netroufám si hodnotit přesnost adaptovaného. A popravdě je mi to vlastně celkem jedno, Silmarillion se beztak bez různých zkratek zadaptovat nedá a tvůrci tak mají v tomhle poměrně nezmapovaném období Středozemě volné ruce. A že je hodně znát, že se nacházíme v jiném věku. Jackson to sice není a ač tu jsou rozdíly v autorském přístupu patrné, Rings of Power si zachovávají příjemnou zejména vizuální konzistenci s prstenovou trilogií. Nějaké odlišnosti se mi zamlouvaly klasicky více, některé méně, ale přesto se tvůrcům podařilo navodit přesně tu atmosféru, pro kterou si Tolkienovo dílo tak cením a jsem strašně rád, že se do Středozemě nejenže můžu v této podobě vrátit, ale budu se do ní vracet pravidelně. Každému se nemusí celý ten akcentovaný mytologicko-náboženský nádech zamlouvat, ale jsem rád, že právě v tomhle ohledu tvůrci zužitkovávají to zajímavé ze zmiňované "bible Středozemě." Po vizuální stránce je celá show vyloženě velkolepá a kvalitou CGI hravě strká do kapsy celou Hobití trilogii. Ty prachy jsou v tom skutečně vidět a to teda nejen na digitálu, ale i na krásných kostýmech a obecně vypiplaných setech. Důvod, proč zatím ale nejdu s hodnocením výše, je scénář. Tvůrci se rozhodli pro pořádný slow-burn a celá první série působí spíše jako na dialozích založený komornější prolog pro věci budoucí. U fantasy seriálu typu GoT plného břitkých dialogů, nečekaných twistů a holých zadků to funguje náramně, ale tady to už trochu přes všechnu tu snahu o vznešené repliky a neprolomitelný plot armor hlavních postav trochu skřípe. A pokud bych tvrdil, že mi nebylo trochu líto, že tvůrci s tímhle rozpočtem a možnostmi vizualizace nedupli razantněji na plyn a nepřidali příběhu více na dramatu, dobrodružství a nakonec i epičnosti, tak bych kecal. S castingem žádný problém nemám, na všechny jsem si rychle zvykl. Jak se mi představitel Elronda v trailerech nezamlouval, v seriálu mě přesvědčil. A nakonec nevím, jestli má lepší chemii Elrond a Galadriel nebo Elrond a Durin. Chválu uzavírá hezký opening s tentokrát až překvapivě obyčejnou hudbou Howarda Shore. Toho chlapa prostě musel při skládání hudby k trilogii osvítit duch svatý. Jinak si neumím vysvětlit, proč tuhle tvůrčí genialitu už nikdy nedokázal napodobit. Více mě potěšil Bear McCreary se svými výraznými, jak líbivými, tak i čistě účelovými motivy. Když to shrnu: žádný průser se nekoná. Za mě kvalitní seriálová práce, která mohla být sice i lepší, ale taky mohla být velmi výrazně horší. Nebudu zapírat, užil jsem si to a chci víc. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Theo (Tyroe Muhafidin) se ptá Bronwyn (Nazanin Boniadi), jestli si pamatuje, co mu vyprávěla, když jako malý nemohl spát. Odpoví mu moudrem o tom, jak je stín pomíjivý a když najde světlo za jeho dosahem, stín ho nenajde. Tento dialog mohli diváci slyšet na konci filmu Pán prstenů: Dvě věže (2002), ale pochází z knihy „Návrat krále“, kdy Sam (Sean Astin) vidí hvězdu mezi mraky, když se s Frodem (Elijah Wood) nachází hluboko uvnitř Mordoru. (spacemaster)
  • Orci skandují: „Nampat,“ před útokem na Ostirith. „Nampat“ znamená „smrt“ v černé řeči. (spacemaster)
  • Elrond (Robert Aramayo) a Celebrimbor (Charles Edwards) ve společném hovoru zmíní, že mají tři týdny na práci, která by trvala tři století. Jde pravděpodobně o narážku na to, že v knihách Sauron začal ovlivňovat elfy v roce 1200 Druhého věku a prsteny trpaslíků a lidí jsou vykovány až v roce 1500. (spacemaster)

Reklama

Reklama