Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nad kolébkou novorozeného Urbana stojí tři sudičky: dva dobří duchové osudu mluví o bohatství a lásce, zlá sudička o chudobě a nekonečných strastech. Čí sudba bude silnější? Z Urbana se brzy stává sirotek, kterého se ujme lakotný mistr hodinář a vezme ho do učení. Když Urban dospěje, zamilují se do sebe s hodinářovou dcerou Laurou a svatba je na spadnutí. Mistr proto pošle svého učně do světa s úkolem hledat bájné hodinky, které umí varovat před smrtí. Nikdo neví, jestli hodinky vůbec existují, ale pokud je Urban nepřinese, Laura se jeho ženou nikdy nestane. Hodinářův učeň se tedy vydává na dalekou cestu plnou překážek a úkolů, které musí překonávat statečností, hodinářským umem a dobrým srdcem. Láska k milované Lauře ho žene vpřed, zatímco v patách má své tři sudičky, dvě pomáhají a jedna škodí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (334)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pokud bych se chtěl hnidopišsky rýpat v Hodinářově učni, určitě by se našly nějaké ty scenáristické mouchy, nicméně mně se toto tikající dobrodružství plné sudeb a soubojů zla s dobrem líbilo, aniž bych se měl nad čímkoli výrazně pozastavovat. Z hereckého obsazení mě nejvíce zaujali praštěná Jana Plodková a hamižný Viktor Preiss, avšak ani sudičkovské duo se nenechalo zahanbit, podobně jako ústřední zamilovaný pár, u něhož jsem ocenil přirozené a civilní herectví. Film obsahuje několik velmi zajímavých nápadů - hostinec, Živa/Morana, motýli/můry - jež nemají na poli českých pohádek obdob. Vedle toho musím ocenit nepřeslechnutelnou hudební stránku s tikajícím motivem a nádherně udělanou výpravu. V posledních letech člověk od českých pohádek moc neočekává - v tomto případě však šlo o milé překvapení. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Nesmierne ma potešil temný nádych, ktorý znamená návrat k prapodstate rozprávok. Bratia Grimmovci aj Charles Perrault by iste nadšene tlieskali. Ďalšími pozitívami sú aj referencie na starú slovanskú mytológiu (Morana/Živa), absolútne dokonalý vizuál a hudba. Pre mňa osobne najlepšia rozprávka za posledných minimálne desať rokov. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začátek mě docela zaujal, pak mě to začalo nudit a začátkem druhé poloviny mě to zase začalo bavit. Částečně. Ono to na české poměry není špatné, jen je to nedotažené. Třeba to strašně moderní a "originální" téma časové smyčky sice není úplně blbý nápad, ale není domyšlený. Dále se to snaží být jiné od ostatních českých pohádek, ale že by to byla výhra se říct nedá. Taky nechápu, proč se ten film zrovna jmenuje Hodinářův učeň, když jde hlavně o sázku sudiček (dvě hodné, jedna zlá - btw Plodková tady hraje tu zlou a neskutečně přehrává, že to až leze na nervy), přičemž příběh lásky Urbana a Laury je takový "podhlavní" (jakože je sice hlavní, ale ne dominující, nevím, jak to líp popsat) a taky je tady ne zrovna malý počet nelogičností (ti dva se znají už 10 let, mají mezi sebou dost dobrý vztah, ale že se oba milují si řeknou těsně před domluveným sňatkem? po 10 letech, co se už znají? ale no tak... - a těch nelogičností je tady víc. Jinak to ale celkem jde a na české poměry to ujde, je tu dobrá animace motýlů a líbila se mi i ta část s pavilonem zrůd, která ale jako by vypadla ze Sloního muže, jenom se tu osvobozuje chlap, co má srst jak zvíře (teď mi vypadlo, jak se tomu říká, lykantropie?). Na slabé 3* to je, ale nic extra od toho nečekejte. EDIT: Po čase shazuju hvězdičku, už si z toho skoro nic nepamatuju a co jsem teď viděl kousek v televizi, za moc to nestálo. Asi bych se i nudil ještě víc, než po prvním zhlédnutí. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Urban (haha) fantasy. Když tomu přestaneme říkat "pohádka" (protože pohádka to není) a začneme tomu říkat temná městská fantasy, může se Hodninářův učeň najedou zdát podstatně stravitelnějším soustem. A jako low cost fantasárna šmrncuntá Gaimanem a taky trochu vizuálem z Dishonored to na české prostředí nakonec vůbec nedopadlo špatně. Bavily mě herci i postavy, bavily mě kostýmy, bavila mě výprava. A některý konkrétní momenty byly naprosto skvostný - například zakletá hospoda s nevrlým Krobotem za pípou. Sice byla v příběhu úplně zbytečně, ale i tak byla výtečná. Ano, podivně slepovaný, nekoherentní dramaturgický oblouk drží pohromadě opravdu jen silou vůle. Honba za pověstným Macguffinem je bohužel to jedné, co posouvá děj dopředu...  ale na druhou stranu ty minuty odesejpají v dobrém tempu a v příběhu je několik velmi překvapivých momentů. Chtěl bych se na tenhle film dívat na štědrý večer, když se krajinou rozhostí mír a klid? Ne. Ale pořád mě baví jako fantasy flák, kterej dokáže bejt místama dost vtipnej a místama pěkně zlomyslnej. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Žánrová nevyváženost, nevyjasněné pohlaví sudiček, neuměle natahovaný děj sice pohádce nemohou ublížit, ale kromě herecky zajímavé Plodkové film vlastně nabízí nudu spojenou s některými dobrými nápady scénáře i režie. Je škoda, že Preiss od první třetiny vlastně nemá co hrát. Snaha natočit nápaditou a strhující pohádku zůstává místy patrná a brání tomu, aby dílo spadlo do podprůměru. Preiss není jediný, kdo zápasí s obtížnou hratelností konstrukce autorského týmu. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (17)

  • Natáčení začalo v září 2018 u Kamenického Šenova. Dále se točilo na Luční boudě v Krkonoších, zámku v Uherčicích u Znojma či v Mikulově a Podyjí. Točilo se také na Kokořínsku. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama