Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do Varnsdorfu přijíždí kapitán Kříž (David Novotný) vyšetřit vraždu a brzy se ukazuje, že stopy směřují do místní vietnamské komunity. Kdosi se totiž pokoušel zamaskovat skutečný motiv. Otevřenými dveřmi do světa, v němž vládnou pravidla obchodu, rodinných klanů a hierarchií a který přehrazuje i jazyková bariéra, se mu stává mladá policistka (Ha Thanh Špetlíková). Nesourodá dvojice – emancipovaná žena, která se rozhodla žít podle vlastního rozhodnutí a stárnoucí sarkastický vyšetřovatel, pro nějž práce zůstala jediným opěrným bodem v životě – rozkrývá nejen tajemství zločinu, kde jedna vražda odkazuje k druhé, ale také vzájemně hledá cestu k poznání a respektování toho druhého. A oba čeká osudové rozhodování, zda se přiklonit na stranu pevných rodinných tradic nebo spravedlnosti. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ambice snímku překročily schopnosti jeho tvůrců. 1) Zajímavé téma je neobratně zpracováno. 2) Buranský policejní debil kapitán Kříž mě dostal v podání velmi přesvědčivého 49letého Davida Novotného. 3) Pak je tu pěkný Chip Nguyen (syn Hai Trang) a hezký 18letý Jan Maršál (spratek Jan Polanský). ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Z prvního pohledu celkem přitažlivý detektivní náhled do SAPY, potažmo do životů našich malých žlutých všudypřítomných trhovců, prodejců omamných látek, zaručeně originálního oblečení a přejetých psů, což je celkem zajímavé a téměř netknuté téma. Start byl nadějný, jako když se před vámi začne svlékat prvotřídní slečna, která očividně touží po kvalitní kopulaci a vy jste čirou náhodou ten šťastlivec, který se k tomu zrovna nachomýtl. Úvodní scéna s holou prdelí a odhaleným ňadrem hlavní představitelky k tomu přímo vybízí a vy jste jako na trní. Pak však nastává chvíle, kdy ta pomyslná roštěnka stáhne kalhotky a na vás se vykoulí poměrně solidní utahovák, doplněný o povislý pytel, a barytonem jste sice něžně, ale intenzivně vyzván k tomu, abyste si vyzkoušel roli ministranta. To vám samozřejmě dost ukrutně změní náhled na vzniklou situaci a vy si jen říkáte, jak z toho ven. V příběhu se tedy neobjeví výše zmíněné, ale téměř. Přikutálí se tam totiž ukrutně bystrý, třeskutými hláškami nabitý drsoň v podání otylého nesympatického přehrávajícího Davida Novotného, který by se hodil spíš do reklamy na laxativa nebo jako žrádlo pro kočky. Následuje nepřehledná směsice lopotného detektivního pátrání, zamotávání děje a setkáváme se s řadou nedůležitých a nezajímavých postav. Když už si myslíme, že je vše naprosto jasné, zjistíme, že vrahem je překvapivě pomyslný zahradník. Mohlo to dopadnout lépe, nedopadlo. Vhozená rukavice nebyla sebrána. Scénáristé si sami podrazili nohy. 40% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Jedinými klady téhle detektivky jsou vlastně poprvé v české kinematografii nějak blíže představené prostředí vietnamské komunity, a pak ještě kamera (i když ty pastelové barvy jsou ubíjející) a střih. Samotný příběh je průhledný jak sklo, a když si ve dvacáté minutě správně tipnu, kdo za co mohl, tak je něco špatně. Televizní zpracování ve stylu Kriminálky Anděl, třetí série, tomuhle dílku rovněž moc nesvědčí. Samotný námět by vydal právě tak na jeden díl nějaké TV kriminálky, ale je roztažen o spoustu vaty (holka jede v autě, jede, jede) na tu hodinu dvacet + 6 minut titulků. Pokud jde o postavy, skutečně bylo nutno udělat z postavy kapitána Kříže až takový stereotypní archetyp sobeckého a rasistického burana? Osobně by mi sedělo víc, kdyby prostě té komunitě jenom nerozuměl, což by ho svým způsobem frustrovalo, ale jinak by byl normální. Takhle působí jako chodící klišé. Ha Thanh Špetlíková příjemně překvapila, ostatní pak už jen přehrávají. Samotný scénář by potřeboval taky líp propracovat, protože třeba postava Horvátha se zde jednou mihne, jednou se o ní mluví, a najednou ji v závěru hledají a nevíme tak zcela úplně proč. Také jsem měl jednu dobu dojem, že zavražděná a ten vietnamský mladík jsou bratr se sestrou (špatně představené vztahy mezi jednotlivými postavami asi už ve scénáři), a nakonec je podle mne i docela matoucí, SPOILER proč jsou někteří lidé zatčeni, tedy, co přesně spáchal ten fotograf, co přesně vietnamský boss, co starý polda. Za ten konec jsem šel s hvězdičkou dolů. Pokud se říká, že jednooký mezi slepými králem, tady bych film označil v českém kinematografickém bahýnku k půlokému. Btw, mohla by policistka řešit případ, na kterém je osobně a rodinně zainteresována? ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení, slušná krimi v čele s pohlednou Vietnamkou a hulvátským a rozevlátým Davidem Novotným. Příběh se mi líbil, rozuzlení pro mě nečekané, od Zdeňka Viktory se mi líbil už jeho pařížský literární počin, takže mě nezklamal ani tentokrát, když se pustil do filmové látky a vůbec ne jednoduché. Za mě pozitivní dojmy, přestože by se dalo najít ledacos, co skřípe nebo nefunguje stoprocentně. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

K peknej pôvodom vietnamskej policajtke tu zadrbú akože cool rasistického Čecháčka fízla, ktorý zjavne nenávidí cudzincov, ale pritom by podľa tej spotenej tváre Novotného zjavne každú Vietnamku omrdal len by tak fučalo. Dialógy sú skoro nefungujúce. Novotný chce hrať takého drsňáka, že mu to nikto neverí a stáva sa negatívnou postavou príbehu, takého fízla by ste chceli umlátiť čapicou. A Novotnému by sa tá Čapica aj hodila, veď má na hlave možno aj menej vlasov ako Andrej Kiska. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Zdeněk Viktora natáčel s Davidem Novotným již svůj předchozí snímek Raluca (2014) a byl prý od počátku přesvědčen, že právě David je kapitán Kříž – vlastně roli tak trochu psal pro něj. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)
  • V úvodní scéně někdo nasprejuje na zadní pravé dveře policejního auta kosočtverec. Pěkně velký, barva je i na horním rámu dveří. A v další scéně, v příjezdu na „slavnost“, je kosočtverec zřetelně menší. (Franki69)

Reklama

Reklama