Reklama

Reklama

Andor

(seriál)
  • USA Andor
Trailer 1
USA, (2022–2024), 20 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Kyle Soller, Denise Gough, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(24)

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. (Disney+)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (235)

InJo 

všechny recenze uživatele

Po příjemném fan servisu (Mandalorian), průměrném fan servisu (Boba Fett) a mizerném fan servisu (Obi-Wan Kenobi) dorazil zemitý, neprvoplánový politicko-špionážní thriller inteligentně kritizující totalitarismus. Zatímco v případě předchozích hraných SW seriálů byl scenář nejslabší stránkou, u Andora jsou naopak děj, postavy a vývoj obého klíčovými prvky. Celkově skutečně velmi jiné než to, co si obvykle většina z nás pod značkou SW představí. Až se divím, že něco takhle nedětinského u Disneyho prošlo. Naopak mě skoro vůbec nepřekvapuje nízká sledovanost, protože k okouzlující sci-fi pohádce má tohle depresivní drama o utlačovaném plebsu s nejednoznačnými (anti)hrdiny docela daleko. Škoda je snad jenom toho, že si tvůrci v čele s Tonym Gilroyem u první série nevystačili s menším počtem epizod, protože opravdu dobré to začne být skoro až v půlce (vrcholem je vězeňská linie). Do té doby je to jen ucházející televizní content s nadprůměrným produkčním zázemím. Ještě jednu řadu si ale tenhle 'seriálový prequel filmového prequelu Epizody IV' každopádně zaslouží. S01: 75 % ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 80%. Andor je seriál, ktorý ma zaujímal asi najmenej, no nakoniec zaujal asi najviac. Veľký rozdiel medzí Androm a inými seriálmi (Mandalorian, Boba Fett, Obi-Wan) je ten, že tento je asi najmenej divácky príťažlivejší, pretože moc Star Wars prvkov sa tu nenájde a je to predovšetkým kriminálny seriál, kde sa kradne a nebojuje ešte proti impériu, pretože odboj sa tu ešte len formuje. Veľký doraz sa tu kladie na atmosféru a napätie, pretože s impéria inde skutočne strach, nikto nechce byť popravený alebo zajatý. Oproti iným filmom a seriálom je to atmosférou na míle vzdialená záležitosť, ktorá je dosť vyspela a nie je takmer vôbec pre deti. Bavili ma niektoré zaujímavé postavy, ktoré stvárnili známi herci (Andor, Serkis, Skarskard, Whitaker), no problém mám s tým, že je to strašne pomalé. Verím, že druhá séria bude mať lepší spád a že bude trošku viac nadväzovať na ságu SW. P.S.: Nezabúdajte v poslednom diely na scénu za titulkami. ()

Reklama

Hogun 

všechny recenze uživatele

Mám so seriálom viacero problémov. Napríklad, že všetky postavy sa chovajú neskutočne šablónovite, niekedy až na hrane idiotizmu. Všetky postavy majú tú a plocho napísaných. Útek z veznice bol pre mňa veľký pateticky klišoidný epic fail. Ale asi najviac mi vadí nemožnosť nájdenia si jedinej aspoň trochu uveritelnej, alebo sympatickej postavy.... podľa toho ako sa správajú je mi jedno, či prežijú alebo nie, čo je u mňa "no go" na ďalšie pokračovanie v sledovaní... škoda, na začiatku to vyzeralo sľubne... ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky tomu, že první sezóna měla 12 dílů (navíc se vzestupnou tendencí) jsem s chutí zapomenul na 1,2 a 4 díl, které byli z mého pohledu opravdu mizerné. Zbytek je ovšem velmi dobrý až vynikající. Perfektně napsané vedlejší postavy. I Diego Luna se nakonec "rozjel" i v neakčních sekvencích seriálu. Ale když opomenu scénář herecké výkony, akci a efekty, to nejlepší na seriálu je atmosféra!! Ponuré napětí které se postupně stupňuje (I díky perfektní hudbě) a od poloviny této série je všeobjímající a prolíná se v podstatě ve všech scénách. Za mě osobně je to prozatím nejlepší seriál z těch co byli vytvořeny od Mandaloriana. S chutí a klidným svědomím pálím 5* a 90% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tony Gilroy je génius. Vzít totiž do svých rukou projekt Star Wars s vědomím, že natočí špionážní thriller o zrodě povstalců, to chce odvahu. Osobně považuji jeho předešlou účast na filmu Rogue One za velice zdařilou, ten scénář tehdy totiž neměl chybu. A popravdě. Už jsem přejedený dětinským zpracováním tématiky ze světa Hvězdných válek, takže dospělejší nádech jsem přivítal s otevřenou náručí. Seriál Andor se nese v dosti komorním stylu, moc akce zde nenajdete (ale najde se tam, nebojte se). Na druhou stranu, seriál exceluje v tom, co má primárně reprezentovat (nekompromisní špionážní drama). Ke konci ta příběhová linka totiž nabírá takové grády, že jsem se nestačil divit. Celá zápletka točící se okolo imperiálního vězení patří k tomu nejlepšímu, co jsem ve Star Wars za posledních 20 let viděl. V popředí zde kraluje Andy Serkis, to je za mě fakt herecká extratřída. A závěr tomu nasazuje pomyslnou korunku. Chci druhou sérii. A to hned. Dávám silné 4 hvězdy. S trochu rychlejším rozjezdem bych to plnotučné hodnocení udělil. Bez jakýchkoli námitek...Ale i tak parádní drama. Za mě dávám 8,5/10 P.S. Fakt to má tak nízkou sledovanost na streamovacích službách? Smutná realita :( ()

Galerie (320)

Zajímavosti (45)

  • Osobní zbraň Cassiana Andora (Diego Luna) je Bryar Pistol, modifikovaná puška. Stejnou zbraň ve „Star Wars Legends“ používal Kyle Katarn, hlavní hrdina hry „Dark Forces“. Ironií je, že Kyle Katarn v původní hře ukradl plány Hvězdy smrti. Tento příběh je součástí univerza „Star Wars Legends“. (Veskoslav)
  • Imperial Security Bureau, zkráceně ISB, je Imperiální Bezpečnostní Agentura, která byla založena galaktickým imperátorem Palpatinem jako tajná organizace pro vymáhání práva, oddaná cíli odhalení a zničení nepřátel nového řádu a Galaktického impéria a udržování stability na imperiálních územích. (Veskoslav)
  • Vězeňské barvy, tedy bílá a oranžová, nejsou na obrazovce poprvé. V seriálu Star Wars Povstalci (od r. 2014) měli stejnou barevnou kombinaci vězni v imperiálních továrnách na Lothalu nebo zajatá jedijská mistryně Luminara Unduli. (Veskoslav)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama