Reklama

Reklama

Star Trek: Picard

(seriál)
Trailer 1
USA, (2020–2023), 25 h 2 min (Minutáž: 39–63 min)

Hrají:

Patrick Stewart, Michelle Hurd, Jeri Ryan, Alison Pill, Santiago Cabrera, Evan Evagora, Isa Briones, Brent Spiner, Jonathan Frakes, Orla Brady, Ed Speleers (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Star Trek: Picard představuje Sira Patricka Stewarta, který si zopakuje svou ikonickou roli Jeana-Luca Picarda, kterou hrál sedm řad v seriálu Star Trek: Nová generace. Nový seriál bude následovat tuto ikonickou postavu do další kapitoly jeho života. (Prime Video)

Diskuze

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

cernakus

Nj tak nejspíše by byli tvůrci nějak potrestáni pokud by nezahrnuli do obsazení i někoho obézního. Nebo v tomto případě s náběhem na to se jím za pár let stát. Holt to je také utlačovaná minorita. I když souhlasím s tím, že ve světě, kde rakovina ambulantně léčitelná nemoc nedává obžerství vůbec žádný smysl.

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

cernakus

android, ano, ale uvažuješ o tom ve velice zúženém slova smyslu. a obecně mi přijde, že na někoho, kdo sleduje sci-fi, máš nezdravě dvourozměrný pohled na fikční univerzum, jehož největší výhodu přeci představuje právě neomezené pole možností, které nabízí. ale abych byl zas konkrétní, jak to chápu já, a samozřejmě částečně spekuluji, Picard je daleko pokročilejší forma androida než Soji a ta je zase daleko pokročilejší oproti Datovi, a to ne ve smyslu větší fyzické síly nebo výpočetních dovedností, ale ve smyslu nápodoby lidského těla. to byl původní cíl Nooniana Soonga a tím pádem všech jeho pozdějších epigonů a následovníků. Dat není nic jiného než moderní hollywoodské zpracování středověké ambice alchymistů stvořit homuncula, zpracovávaný celá století umělci a básníky, akorát v Treku to akorát dostalo takový prostší, family-friendly pinocciovský ráz. nu proč ne. v Picardovi už ale došel Soongův sen (takřka) dokonalosti. už Soji nebyla téměř k rozeznání od člověka, jak dokonalá je nápodoba. takže nepovažuji za zcela nelogické myslet si, že nápodoba nebyla takřka dokonalá i pokud jde o všechny tělesné funkce, včetně třeba i reprodukce. samozřejmě se tomu těžko věří, protože v naší společnosti je pořád ještě zažitý diskurz uvažování o početí života jako o jakémsi "zázraku" a je to dost mýtizovaný fenomén, namísto aby se o tom hovořilo více přízemně ale zároveň exaktněji jako o tělesné funkci. málem jsem teď napsal "biologické" tělesné funkci, ale možná to slůvko můžu klidně vynechat, pokud hovořím o spekulativní bytosti, která je od biologického těla k nerozeznání s tou "nepodstatnou" výjimkou, že molekuly jsou syntetické.

ale stejně si myslím, že tohle je buďto offtopic, nebo přinejmenším dost předčasné teď řešit, protože to tématem druhé sezóny imho nebude, snad náznakem v závěru, ale jinak jsou na pořadu dne úplně jiné věci. snad možná ta třetí sezóna. tam by pro to prostor vzniknout mohl. na druhou stranu je zajímavé, že tvůrci, pokud si pamatuji dobře, tvrdili, že druhá sezóna bude adresovat Picardovi tranzici do syntetického těla a různé důsledky, čili jsem se těšil na různé filozocké přístupy a jejich střety, ale zatím po tom v nové sezóně nevidím ani stopy. :(

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

cernakus

Hmmm, s tou tvojí tzv. "megachybou" ti to teď posledně taky bylo očividně jasné a realita byla posléze někde úplně jinde, že.. ? ;)

Že je Picard android stále vůbec nemusí znamenat, že nemůže počít potencionálního potomka. Třeba opravdu nemůže, ale doposud to nebylo jakkoli vyvráceno, spíše naopak. Ale jak jsem už psal níže, třeba to nakonec vůbec nebude k početí dalšího Picarda směřovat, a když opravdu ne, tak ne.. :) Ale stále to tam směřovat může a já se rád nechám překvapit, jak to nakonec dopadne.

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

Jakkob

tak mně je jasné, že zasraná buzna si myslí, že picard vykouzlí biologického potomka z vlasu. Ale realita je, že Picard je android.

na příspěvěk reagoval Jakkob, Eodeon

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

cernakus

Letmé nebo ne, vysvětlené to bylo a kdyby jsi namísto zdejšího hejtění, urážení a nadávání dával při sledování aspoň trošku pozor, věděl bys to. Bohužel máš očividně priority někde jinde, protože ač jde o zmínku letmou, tak si to lze díky kontextu té scény snadno zapamatovat...

A co se početí případného potomka týče, tak k tomu jsem se již vyjadřoval níže. A jestli si myslíš, že to možné není, tak si to klidně mysli :)

na příspěvěk reagoval cernakus

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

Jakkob , Eodeon

Ok, na to letmé vysvětlení v druhém díle jsem zapomněl, takže to není megachyba autorů, ale moje.

Nicméně Picard je umělý. Tedy bez možnosti se množit, stejně jako Data.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Eodeon

Tak jest, ale na druhou stranu tohle asi žádného vážného čtenáře/pozorovatele zdejší diskuze nepřekvapí, že.. ? :)

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Jakkob

...to je tak, když někdo přeskočí každou druhou scénu, zbytek projede rychloposuvem, a pak jde někoho poučovat, že našel spoustu "megachyb". *picardfacepalm*

na příspěvěk reagoval Jakkob, cernakus

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Co jsem pochopil ze závěrečného dílu první série, tak Picardovo tělo, ačkoli umělé, v podstatě funguje i stárne stejně, jako kdyby byl Picard stále člověkem, takže nevidím jediný důvod si myslet, že by v takovém stavu nemohl počít případného potomka. Ale třeba to k tomuhle vůbec nebude směřovat a skončí to jenom tím, že Picard své poslední roky stráví s Laris, což by pro mě osobně bylo stále ještě moc fajnové zakončení, i bez pokračování jeho pokrevní linie ;).

A stran té tvojí jak říkáš "megachyby", tak odpovím zcela jednoduše a prostě - Gul Dukat ;). A pokud nevíš která bije, nebo jsi snad zapomněl, tak ti nezbývá než doporučit dávat při sledování mnohem větší pozor, protože fakt, že má Picard i v této realitě syntetické tělo, byl už v druhé epizodě vyjeven samotným Q, čili jde max. tak o tvoji nepozornost/ignoraci, rozhodně ne o megachybu na straně  autorů seriálu ;) 

na příspěvěk reagoval Eodeon, cernakus

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

Jakkob

Jakkob:

No, s ohledem na to, že Picard je robot, tak nevím, jak by se mohl rozmnožit nastříkáním do přestárlé Romulanky, ale možná si nechal zmrazit sperma (klidně by to mohl být i systém hvězdné flotily, jak zachovat genetický vzorec nejlepších z nejlepších, když zemřou ve službě jako bezdětní).

Nicméně jsi mně tímto přivedl na další megachybu této série. Transfer mezi federativní a konfederativní časovou linií byl dle toho, že Sedmá přišla o implantáty, pouze na úrovni vědomí. V takovém případě by Picard byl nejen biologicky živý, ale i se svým srdcem (protože by těžko xenofobní konfederace připustila Nausikány na Zemi, natož v campusu na akademii).

Jenže v poslední epizodě, při oživování Picarda jeho umělé tělo zareagovalo elektrickou zpětnou vazbou - jasný důkaz, že má stále robotické tělo.

Jsem zvědav, jak tohle okecáte těma vašima sračkama, co máte místo mozku :-D

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

SeTTi

Njn, to je tím, že je Kurtrek tak moc sluníčkový, vřelý a inkluzivní. Takže tam na "herce" ani "herečky" netlačí, aby si drželi figuru, styl a podobně, což bylo a doposud i je v ostatních show standardem.

Na druhou stranu, je to fuk, tak holka nebyla nikdy cukrland pro diváky a je tak vlastně zcela jedno, jestli bude vyžraná prasnice a nebo nebude.

Co už jedno není, je, že jako augment by tlustá být neměla z kanonického principu. Ale beru to tak, že když ji Soong neumí udělat bez život ohrožujících vad, tak nějaký sklon k obezitě už vůbec neřešil.

na příspěvěk reagoval SeTTi

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Jakkob

na těch nadějích není vůbec nic bláhového. naopak podle mě to k podobnému vyústění dost zřetelně směřuje od začátku. ostatně, tohle není žádná avantgarda, je to docela konvenční vyprávění, i když se to ohání typicky startrekovskými proprietami, jako jsou kauzální smyčky. čili tvůrci by neotevírali téma Picardova rodinného traumatu, pokud by ho neměli v úmyslu rozřešit, a nepitvali by se v jeho minulosti, pokud by s ní nechtěli svého titulního hrdinu usmířit. a pokud to znamená překonání toho bloku, kvůli kterému se není schopen přimět k udržení trvalého romantického závazku, pak ani ta Laris nezůstane na ocet. :)

těmi malými "picardky" na konci už si tak jistý nejsem, ale na druhou stranu, náznak tam je. Jean-Luc vždy doufal, že jeho rod bude pokračovat díky synovci Renému. to se kvůli jeho tragické smrti nepotvrdilo. a nyní se ukazuje, že Jean-Lucova budoucnost se odvíjí od minulosti jiné jeho příbuzné, jménem Renée Picard... že by náhoda? asi úplně ne. v románech dali autoři Picardovi také potomka, ale to je verze historie, kterou seriál přepsal a literární svět se s tím bude muset vyrovnat. osobně si myslím, že tohle téma je vyřešené, protože v první sezóně jsem měl pocit, že tohle Picardovo věčné hledání ztraceného syna, nakonec naplnil Elnor, i když v takové "adoptivní" podobě. o to víc jsem doufal, že se jejich vztahu bude věnovat další seuóna a trochu ho prohloubí. ale moc z toho nakonec není. Picard mu sice na Akademii dá pár "otcovských" rad a vypadá velice pyšně, ale to je tak celé.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Eodeon

Pravda, jako to bude s Talinn a Laris mě aktuálně zajímá asi mnohem více než osud Agnes a její Borg Queen alter ega, ale ne že by mě to nezajímalo vůbec, resp. mě to zajímá, ale ne tolik co osud Laris a potažmo i Picarda. Chovám si tak nějak bláhové naděje, že by z toho na samém konci přeci jen mohlo nakonec něco být. Že by se Picard nakonec toho svého bloku mohl zbavit a začít konečně a plnohodnotně žít. Ostatně už od toho jeho proslovu v první epizodě si myslím, že by nakonec ta linie Picardů nemusela tak úplně Jean-Lucem končit.. ? :) Kdo ví, možná že i skončí, ale rád bych se v tomhle i mýlil...

na příspěvěk reagoval Eodeon, cernakus

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Jakkob

asi nijak...? :) ne, vážně nemám tušení. v tuhle chvíli mi to prostě připadá jako dílčí dějová linie, na které nemusí nutně navázat ta hlavní, ale těžko říct. shodou okolností jsem před chvílí zaznamenal spekulace, že se Jurati ukáže být tou nekonvenční královnou z první epizody sezóny. připadá mi to dost nepřesvědčivé. mnohem víc mě osobně zajímá, jak se z Talinn stane Laris. protože prostě nevěřím, že by ta podoba měla být shodou náhod. za tím něco je. otázka co.

na příspěvěk reagoval Jakkob

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Dobře se dokázala Isa Briones za rok zprasit.  Ta snad ztratili a COVID v cukrárně. 

Jinak 5 a 6 díl nemá cenu komentovat. Stejná kravovina jako poslední díly dis. Heslo je jasné- hlavně to natočit levně a moc neplatit ani scénáristům.

na příspěvěk reagoval cernakus

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Eodeon

Tak jak jsi to napsal to zatím zní dost věrohodně, tak uvidíme jak moc se strefíš tentokráte. Btw, jak do toho všeho pasuje Agnes a Borg Queen.. ? Podle Tebe myslím...

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Jakkob

protože se mi ty predikce zatím docela daří, dovolím si přidat ještě jednu. předtím jsem naznačil, že Q ztrácí kontrolu nad svými schopnostmi vlivem nějaké opoziční síly a dával jsem to do souvislosti s watcherem. Sice se potvrdilo, že watcher je supervizor ze sorty agentů, jakým byl i Gary Seven, ale také se zjistilo, že Talinn si není Q a jeho machinací vůbec vědoma. příčina je někde jinde. jelikož Q vypadá, že je do toho všeho osobně zainteresovaný, předpokládám, že tohle už není jen nějaký test jako v dřívějších případech, nebo že to není ani nějaká snaha Picarda poučit a rozšířit mu obzory obtížným úkolem, ale jako kdyby sledoval cíl stejně důležitý pro něj osobně jako pro Picarda. zatím nejsem přesvědčený o tom, že řešením hlavolamu je úspěšný odlet Renée Picardové na misi k Europě. klíč bude někde jinde, a nejspíš to bude nejen klíč k lepší budoucnosti a zároveň k Picardově osobnímu traumatu, ale zároveň ještě ke Q a jeho zatím tajemným potřebám. moje predikce tedy je taková, že se nejspíš dozvíme, že osud Picarda je s osudem Q nějak významně kauzálně svázaný a propojený a vždy vlastně byl, a že to zpětně pomůže dovysvětlit to, proč se Q o Picarda vždy tolik zajímal. věřím, že to zpětně vrhne nové světlo i na epizody TNG, kde se Q vyskytoval. podobně jako se o to předtím ve svém románu, imho ne úplně přesvědčivě, pokoušel Keith R.A. DeCandido. tak, teď vyčkám, zda budu mít pravdu a budu to brát jako signál založit si věšteckou praxi. :)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Eodeon

Něco jako v All Good Things bych to viděl, co se týče prostoru, takže asi cca stejně jak myslíš ty řekl bych (když tak mě oprav, pokud máš jinou představu :)). Nicméně jak říkáš, i tak to bude myslím moc fajn, a aspoň budeme kanonicky znát i osudy ostatních postav z Picardovi posádky mimo Rikera a Troi, o který víme díky první sérii :)

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Jakkob

to budou nejspíš jen malá camea, ale bylo by fajn vidět jednou naposled starou posádku celou zase pohromadě.

na příspěvěk reagoval Jakkob

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

Frakesova epizoda bylo opět značné zlepšení. Dokonce jsme se obešli bez bulení (chvála za to). Nicméně ten konec se mu nepovedl. Rozlučkový večírek pro astronauty v Bondovském stylu jak kdyby to pořádal nějaký super padouch, to jsem si málem oči vykroutil. Alespoň že konečně Borgyně někoho asimilovala. Na to, že to je Borgský základní instinkt (i sedmá, když byla mimo tak automaticky asimilovala), tak jsme tu měli 4 epizody, kdy se kolem ní motaly vhodné cíle a ona byla hodná, jak ministrant při nedělní mši.

Retcon Q mi vadí více, nežli jeho přesun do komediální fračky ve Voyageru. Nejspíše proto, že i když si tam z něho a Q continua dělali prdel, tak byl stále vesmírným Bohem. Ale je mi jasný, že to směřuje k tomu, aby se vysvětlila ta absence Q v STD, kde by rozhodně nenechal DMA řádit v jeho oblíbeném rajónu.

Jinak škoda, že ty dnešní paka, co dělají "star trek" si z TOSky vyzobávají pro Star trek kontinuitu bezvýznamné rozinky (Supervisor byla jednorázovka, bez hlubšího významu i pro TOSku) a obejdou vánočku ve formě eugenických válek, které zapříčinily, že se svět ST a náš dost zásadně rozešly.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Jakkob

...a hlavně se potvrdila moje předpověď, že Watcher pochází ze stejné organizace jako Gary 7. ;)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

SSE

Změna vzhledu díky obsazení jiné herečky je věc zanedbatelná, aspoň pro mě je, a pokud vezmu v potaz co o tom psal David Mack v tom svém článku, pak i její chování dává smysl. Za mě je to OK. Jinak by to šlo stejně dobře považovat jako retcon - to je už u takhle rozvinutých fikčních světů běžná praxe, a ne vždy je to na škodu.

 

Jinak dnešní epizoda opět skvělá jízda s mnoha zvraty i vtipnými momenty, a hlavně finální cliffhanger jsem vážně úplně nečekal, aspoň ne potom, co bylo ukázáno před tím. Skvělá práce s napětím a Alison coby Agnes hraje skvěle. Plus hezké herecké cameo Lea Thompson, a samozřejmě návrat Brenta Spinnera a Isy Briones potěšil. A o co tedy jde Qmu, to mě tedy aktuálně zajímá úplně nejvíce.. ?! Na jednu stranu se zdá, že mu nějakým způsobem teče do bot, na stranu druhou do toho zatáhne Picarda a jeho party a ještě jde proti nim? Tak nevím, ale zdá se, že ho snad někdo, nebo něco vydírá či ohrožuje? Kdo ví, pokračování nicméně zase za týden.. :))

na příspěvěk reagoval Eodeon

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

SSE

kdosi kdesi na netu velmi trefně poznamenal jak je naprosto k smíchu fakt, že Guinan na Zemi přečkala otroctví v US a jinde ve světě, vykořisťování kolonií, první světovou, druhou světovou atd., ale teprv až "úděsný" rok 2024 ji přiměl k opuštění planety, aneb logika vypatlaných SJW tvůrců:)) Och ano, černoši jsou holt příšerně utiskováni, USA je pro ně doslova peklo na zemi, nezbývá než zlomit hůl nad takovým lidstvem, co nepoklekává před BLM, nepoužívá pronouns atd., to je totiž ten začátek budoucí fanatické Konfederace!!:) 

SSE

SSE (hodnocení, recenze)

cernakus

 velmi trefně sepsané, vulgarity bych vynechal, ale rozumím, když jsou dnes IN v PIC, tak vlastně proč ne

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

Jakkob

"All Good Things" byl dobrý nápad připomenout. když si tu epizodu vybavím, opět vyvstává řada paralel s druhou sezónou Picarda. máme tu časový paradox a zároveň působení Q, které se ale v případě téhle dvojepizody zaměřuje zejména na to, že umožňuje Picardovi udržovat si povědomí o své původní realitě (2370) i v alternativních verzích jiných dějinných údobí, podobně jako to umožňuje hrdinům druhé sezóny Picarda, přestože by si změny jinak neměli jak uvědomovat.

 

jinak časový paradox v epizodě je také vlastně Pogo paradox. snaha něčemu zabránit to v první řadě vlastně způsobí, vzniká kauzální smyčka a jde jen o to jí přerušit. akorát se to na povrchu jeví komplikované, protože je děj rozprostřený do tří časových období. je to dobrý, i když prostý nápad, velmi důvtipně rozvedený do docela složitého syžetu. hodně mi to připomíná román Entropy Effect. respektive nikoliv dějem, ale tím, do jak nádherné složitosti dokázala autorka rozvést prostou kauzální smyčku.

Související novinky

Sci-fi Můj nepřítel dostane novou verzi

Sci-fi Můj nepřítel dostane novou verzi

17.06.2024

A je to tu zas! Nezastavitelný výrobní pás Hollywoodu brzy přinese další remake kultovní klasiky z osmdesátých let. Nové adaptace by se tentokrát měl dočkat dobrodružný science fiction snímek Můj… (více)

Vision se vrátí ve vlastním seriálu

Vision se vrátí ve vlastním seriálu

25.05.2024

V minulých letech se komiksácké studio Marvel s oznamováním nových projektů trošku urvalo z řetězu. Po vrcholné éře, kdy hlediště kin praskala ve švech pod nápory chtivých diváků, kteří potřebovali… (více)

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

28.03.2024

Filmové pokračování rebootované série Star Treku, jež by navázalo na třetí díl Star Trek: Do neznáma, bylo již několikrát oznámeno, aniž by se práce na něm jakkoliv pohnuly. Do absurdna byly tyto… (více)

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Reklama

Reklama