Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (443)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Skvělý dětský seriál plný humoru a rad do života. Výborné herecké obsazení a dobrodružnost tomuto miniseriálu naprosto sedí. Velmi povedené zpracování knižní předlohy od Karla Poláčka. Pro mě to byly nezapomenutelné chvíle při sledování hlavních hrdinů a jejich příhod a celé je to podpořeno tím, že se odehrávají ve stejném okrese, ve kterém jsem prožil dětství, a navíc jsem se narodil ve stejném městě jako autor knihy. Škoda, že nebylo natočeno víc dílů. 95% ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se povedlo vytvořit krásnou a pohodovou atmosféru z období první republiky a vůbec perfektně převést knihu Karla Poláčka do televizního seriálu! Celý děj je vyprávěn z pohledu Petra Bajzy a party jeho kamarádů, kdy zažívají napínavá klukovská dobrodružství. Po kouzelné atmosféře stojí za zmínku i výtečné obsazení úplně všech postav. Každá z nich je dobře napsána a má v seriálu pevné místo. Nevybavím si mnoho českých seriálů, ze kterých byl měl vždy po skončení tak dobrý pocit. Navíc je otevřený dětem, dokáže pobavit i dospělého a neomrzí se. Rád se kdykoli mrknu znovu a opět dám čtyři hvězdy. ()

Reklama

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Ač jsem z generace, která Bylo nás pět dost ve své době žrala, mně se to tehdy nějak vyhnulo a viděl jsem to až takřka s desetiletým zpožděním a to už mě to nějak moc nevzalo. Některé díly pěkné a vtipné a s navoděním slušné prvorepublikové atmosféry, ale občas jsem se nudil. Na podívání příjemné, ale nic víc. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nečekal - pro mě je to obrovský překvapení v nejlepšim slova smyslu snad ve všech myslitelnejch ohledech. A v úplnym výsledku mi to asi přijde zdařilejší i než ta knížka - seriál si z předlohy bere to nejlepší, nenechá se jí ale nijak omezovat nebo zotročovat a je schopnej bejt svůj. Obrovskou zásluhu na všem má samozřejmě předevšim Smyczekova režie a Vogeltanzem fantasticky napsanej scénář, kterej je vtipnej, lehkej a nepřekombinovanej, přirozenej a nic než čistej a průzračnej. Hapkova hudba je tady ale doslova dokonalá, nádherně podtrhuje uvolněnou a rošťáckou atmosféru seriálu a po Pánech klucích tak PH jenom dokazuje, že v tomhle "klukovskm" žánru v podstatě nemá konkurenci. Obdivuhodný až dechberoucí je ale snad úplně celý herecký obsazení; od dětskejch herců (!), ke kterejm mám snad vždycky výhrady a kteří mi často přijdou jako největší slabina filmů (a to i u takovejch věcí jako Záhada hlavolamu, Knoflíková válka...), přes hlavní dospělý role až po ty vedlejší - to je prostě fantazie se na to všechno dívat. Celá pětice hlavních kluků s Péťou v čele (a mladym Zilvarem v závěsu) je na jedničku s hvězdičkou, ale ten Péťa (Adam Novák) i sám za sebe je prostě úžasnej - ty jeho průpovídky a komentáře jsou jednoduše nic než dětsky čistý, kouzelný a hlavně naprosto a přirozeně uvěřitelný. Skvělí jsou i rodiče Bajzovi (Navrátil s Veškrnovou), strejda Vařeka (Nárožný), ale i ten doktor (Vydra), cukrář Svoboda (Vízner) i s Evičkou (Sandrou Novákovou), i ten krásně oldschůlovej zevlák starej Zilvar (Pecha), věčně prudící Fajst (Zindulka)... a tak bych moh pokračovat. Jedinym škraloupem (a opravdu jedinym) je pro mě polovina toho posledního dílu, totiž to snový-horečnatý delirium, který mě teda neuvěřitelně rozčilovalo i v knížce, takže k tomu mám asi už trochu averzi. Myslim si, že se tomu seriál fakt nemusel věnovat tak dlouze, ale ani tak to tady v žádnym případě neni nijak srovnatelný s tim, jak tahle "cesta do Indie" zabíjí knížku - navzodry všemu je to v seriálu zpracovaný ještě se ctí. A protože tohle by byl jedinej důvod snižovat hodnocení (a taky proto, že vyznění celýho seriálu to v žádnym případě zkazit nemůže), tak zůstávám na plnejch pěti a s radostí to řadim mezi svoje srdeční záležitosti. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nejúžasnější převedení knihy na televizní obrazovku. To, co se podařilo Karlu Smyczkovi, je až neskutečné, nebývale vydařené a okouzlující. Pro mě představuje Bylo nás pět nesmrtelný seriál, který mohu zhlédnout desetkrát, dvacetkrát a stále bude mé srdce plesat radostí. Karel Smyczek si zaslouží nesmírný obdiv. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Seriál se odehrává v roce 1929 a v seriálu se objevuje logo firmy ALPA. Typické modrožluté logo však firma začala používat až v roce 1930. (Nptoh)
  • Ačkoliv se 3. díl "Vypouštění draka" odehrává na podzim 1929, Bajzovy kamarádky v něm zpívají píseň "Cikánka", která vznikla až o dva roky později. (velkyvezir)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama