Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva kriminálníci mají v plánu vyloupit klenotnictví na Václavském náměstí. Jejich promyšlená akce se však zkomplikuje střelbou a společně s řidičem Burianem (Z. Kryzánek) prchají. S ním se poté lupiči rozdělí a přesednou do jiného vozu, který byl záměrně poškozen. Neovladatelné auto se zřítí ze svahu a z lupičů přežije pouze jeden (J. Tříska). Toho také policie dopadne v nedaleké chatě. V jednu chvíli s ním však je pouze kriminalista Málek (S. Matyáš) a po pokusu přemoci policistu je lupič nešťastně zastřelen vlastní zbraní. Málek z toho má značné problémy, neboť bez tohoto svědka nemůžou kriminalisté potvrdit, zdali nebyl komplicem kriminálníků také klenotník Litera (J. Adamíra). K této domněnce je vede fakt, že se odehrálo až příliš mnoho podezřelých náhod, které zlodějům usnadnily krádež. Hospitalizovaný Litera se pak skutečně v noci vytratí z nemocnice, aby si vyzvedl z tajné skrýše ukradené klenoty. Případ se později dostává k soudu, ale pro nedostatek důkazů nemůže nikdo nic klenotníkovi dokázat a jediným odsouzeným je Burian. Uplynou čtyři roky a po propuštění Burian navštíví Literu, od něhož žádá svůj podíl. Ten mu však tvrdí, že když dorazil ke skrýši, klenoty již byly pryč. Litera poté náhodou narazí na Málka, který se nyní živí jako taxikář. Toto setkání v bývalém policistovi znovu probudí touhu se do případu vložit a klenoty nalézt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Býval jsem vcelku přesvědčený, že jedním z negativních rysů české kinematografie je neschopnost našich herců hrát civilně,  scenáristů psát civilní scénáře a režiséru vést herce k civilnímu projevu a možná i díky tomu se v našich končinách nikdy moc nedařilo akčním snímkům či hororům, kde vlastní herecký projev nemusí nutně hrát prim. Na druhou stranu jsem těch českých, potažmo československých, filmů zase tolik neviděl, abych toto své přesvědčení mohl opřít o velkou zkušenost. Hra bez pravidel, na níž jsem dostal doporučení od československou kinematografií mnohem více "poznamenaného" Willyho Kufalta, byla pro mě pak vzhledem k výše uvedenému  obrovským překvapením. Já koukal na českou kriminálku, kde se neřešily vzájemné vztahy zločinců, kriminalistů, jejich rodinná pouta  ani společenské neduhy, nic takového. Přede mnou se odvíjel křišťálově čistý kriminální příběh bez těchto nadbytečných příměsí s báječně CIVILNĚ zahranými postavami,  a to s takovými hereckými esy jakými bezesporu jsou pan Matyáš, Menšík či Adamíra a nesmím zapomenout ani na Zdeňka Kryzánka v jeho řekněme až tradiční roli padoucha. Že někdy řeknu o českém filmu, že to byla nemilosrdná jízda, bych si nikdy dřív nepomyslel.  Nemilosrdná pětihvězdičková  jízda a díky za tip, Willy! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Už začátek příběhu nám dává jasně najevo, že je snímek netradičně jiný. Ano, vyskytují se zde akční scény a na svou dobu velmi zdařilé. Jiří Adamíra mi tu však nějak nesedl, ale to je jen osobní dojem. Snímek má spád, není hluchého místa. Kriminálka plná energie. Dnes možná vyjde celkově zastarale, ale přeci jen se jedná o filmový skvost. Akční snímky se v české kinematografii nijak zvlášť nepodporovali. Vyjma zhovadilostí v 50. letech, ale to je kapitola sama o sobě. ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele

Řemeslně velmi dobře provedené dílo, dobrý střih, spád děje, herecké výkony, hudba... Uvěřitelné jsou i motivy jednání jednotlivých postav, scénář nemá logické díry. Tak proč jen ***? Chybí tomu moment překvapení, napětí, ztotožnění s hlavním hrdinou... Nestačí ani plus za ojediněle kritický pohled na fungování komunistické policie (1967) či otevřený konec (a tedy i absenci happyendu na závěr - závěrečného soudružského přijetí věrného soudruha jsem se bál zbytečně). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Celou dobu mi to kamerou a kompozicí scén strašně připomínalo styl nějakého jiného režiséra, jenže absolutně netuším kterého přesně. On se ten film totiž svým způsobem vymyká zbytku tehdejší tvorby už jen tím, že skutečně je - minimálně na svou dobu - akční. A překvapivě to celé naprosto vážně funguje, příběh mi přišel zajímavý, taky je to skvěle natočené a zahrané, solidně se tu pracuje se zvukem a dost mi to sedlo i svojí atmosférou. Ta si v mém případě sice svoji poutavost neudržela celou dobu, nejvíc mě držela na začátku a na konci, ale i tak se mi Hra bez pravidel dost líbila a rád si ji někdy pustím znova. Nedokážu z ní být úplně nadšený, ale povedená kriminálka to je. 4* ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Výbornej film. A velmi drsnej. Minulost nikdy nespí, zvlášť jsou-li ve hře ukradené diamanty. Za pozornost stojí kromě hereckých výkonů Svatopluka Matyáše, Jiřího Adamíry a Zdeňka Kryzánka i perfektní (stylová) hudba Wiliama Bukového. Dost možná jeden z nejlepších českých krimi filmů, bohužel neprávem opomíjený. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (10)

  • Když František Šťastný říká Málkovi, že pojede do Irska, myslí tím zřejmě, že se zúčastní Grand Prix v Ulsteru. Ve filmu skončil na chirurgii se střelným zraněním, ve skutečnosti skončil v Ulsteru na 3. místě ve třídě 500cc. (Gray)
  • Z exotických automobilových značek své doby lze spatřit: Mercedes-Benz 220 SE z roku 1964, NSU Prinz 1000 z roku 1964, sanita IMV 1000 z roku 1965, Fiat 500 D Giardiniera z roku 1962, Hillman Minx Series IIIb z roku 1960, Simca Aronde P60 Elysée z roku 1960, Škoda 706 RTO KAR a závodní motorka Jawa Twin 438cc z roku 1966. (sator)
  • Když Litera (Jiří Adamíra) diskutuje v autě s Burianem (Zdeněk Kryzánek) na parkovišti před stadionem, jsou kolem nich zaparkovaná vozidla tak, že by Litera nemohl hned odjet. (Fenk)

Související novinky

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama