Reklama

Reklama

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství

  • USA Doctor Strange in the Multiverse of Madness (více)
Trailer 1

Ve snímku Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství filmový svět studia Marvel otvírá brány do paralelních světů a dává do nich nahlédnout jako nikdy předtím. Vydejte se do neznáma s Doctorem Strangem, který za pomoci starých známých a nových spojenců vstupuje do šílených a nebezpečných paralelních světů mnohovesmíru, aby se utkal se záhadným soupeřem. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (838)

Cival 

všechny recenze uživatele

Nedopadlo to. Příběh je generický a bolestivě nedopracovaný, dějový oblouk tří stěžejních postav vetchý a výstavby jednotlivých scén mnohem víc cílí na naleštěné hororové atrakce než na vyprávění a ždímání emocí z něj. Proto zůstanou už po pár hodinách v hlavě jen nahodilé strašidelné střípky, karnevalová camea a trikové pozlátko, než aby se tam zahnízdilo cokoliv inspirativnějšího. Velkolepá, ale až bolestivě spotřební věc, která je odfláklá hlavně po scenáristické stránce. Těšil jsem se moc, protože jednička byla audiovizuálně tučná a potenciál hlavní postavy i mnohovesmírů je enormní, ale v kině jsem kvůli tomu unavenému vyprávění docela rychle vystřízlivěl. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Marvel si dal s dvojkou Strange vážně na čas a dle očekávání nechal nastíněnou Mordovu příběhovou linku v závěru jedničky stranou a dále rozvíjí multiverzum. Je zajímavé sledovat, jak to vlastně producent Feige nemá zase až tak promyšlené jak se může zdát a jede se za pochodu, ostatně jsme Strange měli vidět před trojkou Spideym a krom jedné scény je to vlastně jedno, s multiverzem se už tak nějak počítá. Dle mého už to však Marvel tentokrát přepálil. Jsem víc na týmovky a ani jedničku nemam nijak zvlášť v oblibě, i když postavu Strange z komiksů i Cumberbatche samozřejmě rád mám. Před filmem byly leaky, že sequel má mít 2,5h a když pak oznámili oficiální stopáž o dvou hodinách, bál jsem se toho, a nakonec to to pusobí na 2,5 a v druhé půlce jsem se už nudil. Sam Raimi má za sebou nepochybně dost úspěchů, ale tentokrát mě svou režií příliš neoslovil a akční scény jsou mdlé a bez nápadu. Pořád je to Marvel standard na slabší 4 hvězdy, leč co se týče vizuálu (zejména co se týče barev) a akce už by mohl být Marvel trošku odvážnější. Na filmu mě vlastně nejvíce bavilo pár zajímavých cameí, leč překvapilo mě jen jedno a ty spekulované a snad ještě zajímavější se nakonec nepotvrdily. Ani Spidey 3 mě napoprvé úplně nestrhnul, rozhodne druhé zhlédnutí. PS : všiml jsem si, že se dost pějou ódy na mou oblíbenkyni Elizabeth Olsen, ale její výkon bych tentokrát příliš nepřeceňoval. Bohužel se pokračuje v módu WandaVision, což beru jako neslabší Marvel seroš. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Feige konečne pochopil, že najmocnejšie postavy Marvelu nie sú Hulk a Wolverine, ale skôr Strange a Scarlet Witch (resp. zistil, že to pochopili diváci a tak im to naservíroval, aby dobre zarobil). Strange je v komiksoch super, ale (napriek typovo temer bezchybnému obsadeniu Benedictom Cumberbatchom) vo filmoch ma doteraz nestrhol. Najviac ma paradoxne bavil v momentoch, keď bol vedľajšou postavou (Thor: Ragnarok) resp. súčasť tímu (samozrejme Avengers 3 + 4). Jeho prvý samostatný film ma nudil a tým pádom sklamal, veľmi štandardný a predvídateľný origin. Druhý diel bol lepší, avšak stále žiadny zázrak. A trojka? Nuž... Niektoré momenty super, či už likvidačná „cameová“ scéna alebo pasáž s „klavírom“. Zápletka nie je zlá (hlavným záporákom je v podstate kladná postava, ktorá kvôli rodinnému šťastiu nemá problém zničiť všetky svety) a hry s mnohovesmírom nie sú od veci. Ale čakal som viac. Oveľa, oveľa viac. Keď nevedeli, čo s tým, tak sa do toho radšej nemali púšťať. Scenár je odfláknutý (v jednom momente je povedané, že v tomto svete je všetko zadarmo, následne sa ukáže, že nie je, aby o pár sekúnd neskôr bolo umožnené prehrávať spomienky zadarmo, pričom ale pár sekúnd predtým počítač jasne povie, že služba je spoplatnená, hrdinovia však nezaplatia a aj tak službu využívajú). Inokedy naivný a detský, ba až hlúpy (rozdiel medzi našou a inou realitou je v tom, že v inej sa cez cestu nechodí na zelenú, ale na červenú, to sme kde, vo filme pre 7-ročné deti?). Trápne sa nás snaží citovo vydierať. Tiež mi na marvelovkách začína vadiť, ako si upravujú pravidlá podľa toho, ako sa im práve hodí. Takže zničiť chrám plný najnabúchanejších kúzelníkov sveta (vrátane minotaura) vyzerá skôr ako prepad škôlky okolo dvanástej, keď žiaci spia a Najvyšší čarodejník (nezabúdajme, že už ním dávno nie je Stephen Strange) je v podstate absolútne neschopný. Potitulkové scény slabé, rovnako tak Bruce Campbell (čo je v tomto prípade tak trochu jedno a to isté, ale pšššt). Audiovizuálne sa Sam Raimi vyblbol, určite nebudem jediný, komu to pripomenie jeho divoké osemdesiatkové začiatky s dynamickým strihom, šialenými panoramatickými nájazdami, zošalenou kamerou a bombastickou hudbou Danny Elfmana. Paradoxne ma ale zo všetkých tých trikov najviac oslovila obyčajná (ale nádherná) červená hmla na bielom podklade. America Chavez celkom sympaťáčka. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

V mnohovesmíru šílenství jsem se ocital já, když jsem sledoval, jak Sam Raimi snaživě na plátno promítá svůj osobitý styl, režijní a kamerové vychytávky a lehce hororový a morbidní nádech, načež se to vše ztrácí v propasti scenáristické bezradnosti a veskrze bezvýznamném a nezajímavém šablonovitém příběhu. Marvel si opět jede pouze v bezpečně položených kolejích, ničím diváka nepřekvapuje a ty jeho osvědčené gimmicky v podobě tuctů zbytečných cameo rolí, které mrtvolně brzdí děj, jen aby teasovaly další spin-offy, jsou už totálně na facku. A navíc letošní Everything Everywhere All at Once rozhodně v hrátkách s mnohovesmíry tomuhle předraženému korporátnímu produktu jednoduše nakopalo řiť... Same, doufám, že jsi za tohle zinkasoval solidní šek, a teď si za něj natoč nějaký low-budget horor, co udělá radost tobě i divákům. Prosím. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Nuda a šeď. Fanúšikovia od filmu očakávajú naozaj veľa, ale ako sa postupne začína ukazovať, Marvel Studios si týmto na seba pletie bič. A snáď prvýkrát názov filmu predznamenáva viac jeho výsledok ako samotné udalosti v ňom. Väčšina z prvkov, ktoré sú bežne základnými kameňmi dobrého filmu (silný príbeh, zaujímavé postavy) sú tu veľmi zhustené do seba, aby sa čo najrýchlejšie ponáhľalo k akcii. Málokedy tvrdím, aby mal film viac minút, než má, ale tu by 10-20 minút mohlo prospieť udržať na uzde skratkovité rozprávanie. Dôjde na cestovanie medzi vesmírmi, príšermi aj Iluminátmi predstavených v traileroch. Lenže stačí to na vybudovanie silného príbehu a prekreslenie postáv? Nestačí. (27.6.2022) ()

Galerie (65)

Zajímavosti (139)

  • Během souboje s Garantoem si můžeme všimnout telefonní budky s reklamou na čaje od firmy Celestial Seasonings. Jedná se o skutečnou společnost a možné pomrknutí na Celestiály, kteří se již v MCU objevili. (Kubaaa97)
  • Scenárista Michael Waldron v rozhovoru pro ComicBook.com přiznal, že se zvažovalo cameo Deadpoola (Ryan Reynolds). Zároveň ale poznamenal, že si nikdy nebyl jistý, zda se právě tento film hodí pro jeho první výskyt v MCU. (Kubaaa97)
  • Na bundě Americy Chavez (Xochitl Gomez) si můžeme všimnout pár doplňků – nápis „Amor es amor“ indikující její latinskoamerický původ a „pride flag“ symbolizující LGBTQ+ komunitu. (Kubaaa97)

Související novinky

Sam Raimi se opět točí kolem hororového žánru

Sam Raimi se opět točí kolem hororového žánru

12.07.2024

Populární režisér Sam Raimi (Lesní duch, Spider-Man) nám nadělil svůj zatím poslední režijní počin v roce 2022 díky příspěvku do marvelovského univerza, kterým byl vlažně přijatý Doctor Strange v… (více)

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

30.08.2023

Sezóna dlouhých stopáží rozhodně nekončí a už brzy nás po tříhodinovém kolosu jménem Oppenheimer čekají další obsáhlá dramata – Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (206 minut) a Scottův Napoleon … (více)

Reklama

Reklama