Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer 3
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer 3

Recenze (143)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[54%] Máme tu prequel k Hře o trůny … No, tak já nevím jak mám začít. Zkusím to … Hru o trůny mám rád, sice nejsem až tak velký fanda toho seriálu, 2 a 3 série mi přišla pozvolnější, knihy jsem nečetl, ale svoji hmatatelnou úroveň a nezapomenutelné scény to má opravdu prvotřídní. Dokonce mě bavila i ta poslední, osmá a dle spousty diváků kontroverzní řada. Tenhle související seriál Rod draka měl sakra velký potenciál, první epizoda mě bavila, jenže pak to začalo mít docela dost hluchých míst a v podstatě jsem to celé odzíval a sledoval jen ze setrvačnosti. Pár dobrých scén to mělo, ale na GOT to nemá ani náhodou. Zpočátku mě pár herců bavilo, jenže pak už mě jejich osudy, chabé charaktery ani motivy jejich počínání nebavily. Rozpočet byl asi slušný, pěkně to vypadalo včetně draků, ale to je asi tak všechno. Jak říkám, potenciál to mělo, tak ve výsledku ten slabší průměr z toho vidím, úplná sračka to nebyla, ale čekal jsem víc … ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

První série za mě dobré. Taková odlehčená Hra o trůny, řekněme více pohádky a méně krve a sexu. Méně postav, méně intrik, jednodušší, ale ve stejném prostředí, stále velkolepé. Vtipné je vidět určitá místa a artefakty, které známe z Hry o trůny, ale už z určitých důvodů jiná, zničená, apod. I na změnu některých herců "o deset let později" v půlce jsem si zvykl. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

House of the Dragon na můj vkus příliš dlouho, táhle a nedostatečně obratně řeší intriky, mocenské boje a psychologickou válku hlavních hrdinů. Jde to mnohdy až do takového extrému, že to defacto "odnese" třeba celá jedna epizoda. A sledování hodiny zadumaných pohledů v potemnělých (sic fantasticky aranžovaných) kulisách není to, proč máme svět GoT tak rádi. Chybí vyváženost, chybí silné postavy, na kterých by se celý příběh nesl a když už tady konečně nějaká je, či se utváří, tak je znásilněna výměnou hlavního protagonisty. Což je další velký problém, který nebyl uchopen vůbec dobře. Pravdou však zůstává, že HoD solidně kopíruje i trademarky, které fungovaly dobře od začátku. Umí místy udělat sevřenou atmosféru, postava Daemona je absolutně na vrcholu a když to rozparádí draci, také to stojí za to. Vzhledem k tomu, jak končí jednička, by mohla být dvojka konečně to pravé ořechové s cca trojnásobným rozpočtem oproti staršímu bratříčkovi. Celkově je jednička překvapivě spíše komorní a chybí jakkoliv velkolepá bitva. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc domů, málo draků.... můj hlavní problém netkví v tom, že by tenhle spin-off nebyl kvalitní; to určitě ne. House of the Dragon však staví na všem, čím mě Hra o trůny odjakživa srala nejvíc – na politikaření a nekonečným žvanění o ničem. Tenhle fikční svět mě zkrátka nikdy nebavil a nikdy snad bavit ani nebude.... zarytý fanoušci Game of Thrones to ale nejspíš budou milovat no matter what. ()

Luicy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám-li být upřímná, tak knižní předlohu (Oheň a krev), byť je to jen strohý výčet Targaryenské historie, mám velice ráda. Nicméně tvůrci seriálu tomu dodali tu správnou omáčku, a tak příběh posunuli na úplně jinej level a já smekám nad tím, jak se k tomu postavili. Samozřejmě se tam našlo několik nepřesností a pasáže, které byly méně povedené (obecně i ty time skipy by mohly být udělané trochu lépe), avšak i přesto bych řekla, že byl seriál tvořen se ctí k knižní předloze (na rozdíl od jiných fantasy adaptacích). Práce s charaktery byla velmi povedená a mnohem více se mi líbily pomalejší povídací části. Sympatický byl i výběr herců, kde dle mého názoru kraloval Matt Smith a Paddy Considine. Z řad něžného pohlaví zase Milly Alcock a od pohledu velice sympatická Eve Best, jen škoda že se tam neobjevovala častěji. Seriál určitě doporučuju a doufám, že z druhé série budu opět mile překvapená, jako tomu bylo u série první. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • V epizodě je vidět Viserysův (Paddy Considine) zmenšený model říše Valyrie. Je to poprvé, kdy bylo starověké město viděno v celku na obrazovce v jakékoli adaptaci HBO. Předtím bylo město zobrazeno jako trosky ve Hře o trůny (od r. 2011). (mikki089)
  • Lord Commander Harrold Westerling (Graham McTavish) je v seriálu stále naživu. V knižní předloze ovšem zemřel dříve, než se narodili Rhaenyře (Emma D'Arcy) její synové. (mikki089)
  • Fanouškům Hry o trůny (od r. 2011) může Lord Jason (Jefferson Hall) spolu se svým dvojčetem Tylandem (Jefferson Hall) připadat povědomě. Je to dáno tím, že herec Jefferson Hall se objevil jako Ser Hugh z Vale ve dvou epizodách 1. série Hry o trůny. (Veskoslav)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno