Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (881)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tváře chlapců posety kapičkami potu, jako by byli dělníci v ocelárnách, záběry do šaten na vysportovaná těla zahalená v ručnících, písek na zpocených svalech při plážovém volejbalu, neustálé řeči o ocase… Quentin Tarantino přišel ve filmu Rory Kellyho Sleep With Me s teorií, že se hlavní hrdina Top Gunu nemůže rozhodnout, jestli je nebo není homosexuál. Iceman (Kilmer) a ostatní reprezentují homosexuály. Kelly McGillis představuje heterosexualitu. Říká mu: „Ne, ne, jdi normální cestou. Hrej podle pravidel. Buď normální.“ Tuto teorii potvrzuje moment, kdy se Maverick nepokusí s Charlie vyspat hned první noc. Ona se diví: „Co se ksakru děje? O co jde?“ Potom ji vidíme oblečenou v mužském oděvu, protože ví, že to je jediný způsob, jak ho může dostat. Nejsilnější důkaz přichází v jedné z posledních scén, v níž Maverick a Iceman zvítězí v letecké bitvě a Iceman říká: „Když budeš chtít, můžeš lítat na ocase.“ Quentin své vývody prezentuje velmi přesvědčivě, nicméně pokud se díváte pozorně, zjistíte, že Iceman ve skutečnosti říká: „Když budeš chtít, můžeš být na křídle.“ Proč ale házet klacky pod nohy dobré historce, že jo..? Tento „výklad“ Quentin s úspěchem prezentoval na různých večírcích spolu s kamarádem Rogerem Avarym. Stojí však za pozornost, že i respektovaná kritička Pauline Kael označila Top Gun za homoerotickou blyštivou komerci, takže měl Tarantino možná nakonec pravdu... Pokud tuto tezi ponechám stranou, zbyde mi jen zhodnocení, které jsem spontánně vypustil z úst, když se mě dcera zeptala, o čem to je. O letadlech a blbečcích, co je pilotují. Take my brain away… ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Akční klasika a zároveň film, co proslavil Toma Curise. Obdivuji Tonyho Scotta, který dokázal natočit něco tak náročného, jako jsou letecké záběry stíhaček. Ačkoli si tento film zaslouží zařadit do škatulky kultovních filmů, z dnešního hlediska se nejedná o počin, který by musel vidět úplně každý, nýbrž pouze milovníci tohoto žánru a samozřejmě filmoví fanoušci, kteří berou filmy trošku vážněji. Soundtrack skvělý...70% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Tony Scott nejenže oslavuje prostřednictvím průbojného mladíka americký způsob života, ale jeho hit roku 1985 je i ukázkovou „náborovou propagandou“ amerického letectva!! První instinkt producenta Dona Simpsona byl přesný. Western s kovboji moderní doby. Drsné přezdívky, testosteron na maximum, kamarádství, patriotismus, široké úsměvy, záběry zalité sluncem. A spousta hitů. Přitom to trvalo dlouhé měsíce, než dostal projekt zelenou. Nevěřili mu, skoro ho definitivně odsunuli na vedlejší kolej. A pak by litovali. Kdo z nás totiž Maverickovi nedržel palce..? Ač samozřejmě všichni tušíme, že nedostatků má tahle nostalgická pecka dost. Vůbec mi to ale nevadí. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

I s odstupem času velmi slušný film. Tomu Cruisovi role arogantního, avšak šarmantního mladíka skutečně sedí. Řada scén dodnes neztratila nic ze své stylovosti a Cruisův flirt také stále funguje. Škoda, že tempo je v druhé polovině (po inkriminovaném incidentu) zbytečně rozvolněné. 7/10 ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro dospělé aneb jak mladý a pohledný hazardér ke štěstí, lásce a uznání přišel. Jelikož už je dnes politická a vojenská mentalita úplně jinde, není průměrných 65% žádným překvapením. Ač musel být Scottův "Top Gun" v době svého vzniku totální pecka, já nakonec kotvím někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, protože ač je to po technické stránce výborné, chybí tomu... děj? P.S.: Předpokládám, že nejsem jediná, komu se vybavují extrémně povedené "Žhavé výstřely".;-) ()

Galerie (75)

Zajímavosti (123)

  • Reálným pilotem, který ukázal v širším záběru prostředníček pilotovi MiGu, nebyl Tom Cruise (Maverick), ale Scott Altman – pozdější budoucí astronaut NASA, který se dvakrát podíval do vesmíru jako pilot raketoplánu a dvakrát jako velitel raketoplánu. (Duoscop)
  • První vydání filmu na VHS bylo podpořené reklamní kampaní společnosti Pepsi, která si zaplatila reklamní prostor před filmem. Díky tomu byla cena videokazet s filmem pouze 26,95 amerických dolarů. Filmy na VHS při prvním vydání v té době stály 100 dolarů a prodávaly se hlavně videopůjčovnám. Top Gun tak pomohl nastartovat rozvíjející se video trh. (Dr Lizal)
  • Když v závěru filmu po přistání zvedají Peta "Mavericka" Mitchella (Tom Cruise) do výšky, nemá na nose sluneční brýle, zatímco v dalším záběru již brýle má. (velkyvezir)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama