Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 3
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (1 783)

H34D 

všechny recenze uživatele

Spielberg v tomto veledíle ukázal, že nepochybně patří k té největší špičce režisérů všech dob. Krásně komponované záběry, citlivá práce s chytře zvolenou černobílou kamerou a samozřejmě to hlavní - ultimátní, postupně gradující příběh o židech v druhé světové válce, úspěšně se vyhýbající patosu, samoúčelnosti, či nereálnosti (nemluvím teď o tom, zda byl Schindler skutečně lidumil, ale spíše o celkovém vyobrazení holocaustu a světa kolem něj), či jiným nedostatkům. A Liam Neeson také předvádí svůj životní výkon, čímž jen přispívká k tomu, aby Schindlerův seznam mohl být právoplatně označen za nejlepší neakční válečný film. 9/10 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Celých 11 let od natočení mi trvalo, než jsem tuto filmovou perlu mohl shlédnout. Vděčím za to fishkimu, kterému touto cestou velmi děkuji. Co se týče filmu - na jeho konci jsem byl zcela konsternován a mráz mi po zádech běhá ještě teď. Popisovat pocity, které ve mně zanechal by bylo zcela zbytečné, každý člověk by ten film měl povinně vidět, aby POCHOPIL. Ať už byl či nebyl Oscar Schindler přesně takový, jak jej zachycuje tento jedinečný snímek, rozhodně se nesmazatelně zapsal do dějin nejen židovského národa, ale celého lidstva. Nechci Spielberga přehnaně démonizovat, tento jeho film jej ale definitivně učinil nesmrtelným a zařadil jej takřka Schindlerovi po bok. Spileberg sice nezachránil stovky Židů před jistou smrtí, ale připomněl nám všem cenu lidského života. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Schindlerův seznam byl očividně od začátku zamýšlen jako filmový pomník obětem holocaustu a musím přiznat, že jeho výpověď na mě v rámci podobné kinematografie zapůsobila zatím nejvíce. Totéž ale nemohu říci o filmu jako celku, křivdil bych Polanskiho Pianistovi (Polanski oproti Spielbergovi dokonce ghetto na vlastní kůži okusil) nebo třeba Georgeově Hotelu Rwanda. Spielbergův opus se do diváka zakousne nejpozději ve scéně likvidace Krakovského ghetta, což je těžce sugestivní, nemilosrdně dlouhá momentka a taky nejsilnější zbraň filmu. Spielberg se nedopouští žádné exhibice ohledně brutality, přesto toho kamera ukáže dost a slabší povahy budou mít namále už v polovině tříhodinové stopáže. Všichni hlavní herečtí představitelé hrají výborně, škoda, že jim scénář nedopřál bohatší charakterové základy. Tedy, u Fiennessova nácka to příliš nevadí, u Kingsleyho Itzhaka Sterna také ne, ale u Schindlera samotného bych prokreslenější profil uvítal. Bez něj působí závěrečná slova o životech, jež mohly být ještě spaseny, bezmála jako vykonstruovaný tah na branku průměrného Hollywoodského dojáku. Totéž by se dalo říci o závěrečném pokládání kamenů na Schindlerův hrob, ale to by bylo tentokrát poněkud nevhodné... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Film, který na člověka velice silně zapůsobí a donutí ho přemýšlet o jiných věcech než o těch každodenních. Pro mě osobně nejlepší Spielberg. Nemůžu si pomoct, ale musím obdivovat hlavního hrdinu, který dokázal pomoct spoustě lidí doslova odsouzených na smrt a přitom se pohyboval na velice tenkém ledě. Navíc uměl dostat lidi na svojí stranu, ikdyž někdy to měl opravdu těžké (já osobně si vždycky vzpomenu na scénu, kdy si hlavní hrdina všimne žíznících lidí v transportu a podaří se mu vnutit nacistům myšlenku, jaká je to zábava střílet na ně vodní hadicí, čímž některým z nich pomohl od totální dehydratace). Ikdyž jsem hodně přemýšlel o příspěvku Geminiho, tenhle film prostě chci a budu brát jako poselství, které upozorňuje na hrůzy nacismu a odkrývá nám lidské hodnoty. Dávám 5*. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Kdo zachrání jeden život, ten zachrání celý svět.“ Skoro dvě stě minut dlouhý film, který mi připadal subjektivně kratší než velká část s kratší stopáží. Jde o jeden z hlavních dokladů Spielbergova vypravěčského mistrovství a důvod, proč je to jeden z nejlepších filmů, jaké kdy by byly natočeny. 95% Zajímavé komentáře: POMO, kiddo, Eddard, Kirké, Spock, MManual, Bobek15, Flix ()

Galerie (117)

Zajímavosti (145)

  • Podle jedné židovské tradice se projevuje úcta mrtvému položením kamínku na hrob, což vysvětluje závěrečnou scénu. (GreatestFan)
  • Příběh Oskara Schindlera (Liam Neeson) a účinkování v tomto filmu motivovalo herečku, která hrála „holčičku v červeném kabátku“, Olivii Dobrowskou k tomu, že se stala v roce 2022 po útoku Ruska na Ukrajinu koordinátorkou pomoci pro ukrajinské uprchlíky. Zorganizovala také veřejnou sbírku, kterou uvedla na Instagramu ikonickou fotografií z tohoto filmu, kde byl její kabátek přebarven na modro a pozadí na žluto, tedy do barev ukrajinské vlajky. (Sidarius)
  • Film bol kritizovaný niektorými historikmi (predovšetkým v Poľsku a Česku), že najmä jeho druhá polovica prekrucuje historické fakty napr. záchranná misia v Osvienčime, nezmyselné tvrdenie, že v továrni v Brněnci sa žiaden vojenský materiál nevyrobil, precitlivelá scéna lúčenia sa s väzňami a podobne. (Raccoon.city)

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno