Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Duševně nemocný muž Miroslav Macháček utíká za svobodou od lidí, kteří se o něj starají. Náhodně se dostane do hotelu, v jehož blízkosti se našla zavražděná desetiletá dívka. Je skutečně pachatelem hrůzného činu? (oficiální text distributora)

Recenze (61)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Má to zvláštní, uhrančivou atmosféru, To slowly tempo mi vyhovovalo. Rád se dívám na filmy s Miroslavem Macháčkem, za to jsou tady taky body plus. Nějak si ale neumím představit, že se potká příjezd vandráka na samotu s náhlým vražděním tamtéž. Tady nás trochu tahali za nohu. A tahali nás za ni o to víc, že se vandrák k těm útokům přiznal. To už je kombinace dvou velmi málo pravděpodobných okolností, což je jasným signálem, že jsme svědky filmu a nikoliv pokusu o dramatizaci reálné události, k níž už někdy došlo nebo by teoreticky někdy mohlo dojít. Všechno ostatní ale fungovalo vážně moc dobře - včetně například policejní rekonstrukce za účasti všeho, co mělo v okruhu deseti kilometrů ruce a nohy. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Velice slušná detektivka s výborným hereckým obsazením (Macháček, Racek a Budínová patří mezi mé nejoblíbenější herce, a to nejen díky hereckým výkonům, ale i tím, že mi tak nějak sami o sobě přijdou zajímaví) a dvojitou kofolou do půllitru. Škoda, že se nepodařilo déle udržet diváka v nejistotě ohledně toho, zda je hlavní podezřelý pachatel. A ještě větší škoda poněkud skřípajícího závěru. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Největší výtku mám k samotný zápletce, ale protože je spoilerující dám jí až na konec. Ano jistě horská atmosféra není špatná. Určitě pomáhá minimální hudební doprovod. Miroslav Macháček zahrál svou roli suprácky, ale, a teď POZOR TĚŽKEJ SPOILER, aby jsme se ve finále dověděli, že vraždil majitel chaty, to je přece ) úplně směšný. Vždyť malý děti bezdůvodně zabíjejí jenom psychicky narušený degeni. A to mě jako chcete říct, že on tam celou dobu žil, nikdy žádný dítě nezabil a zrovinka, když na chatu přijede Macháček, tak se ráno vzbudí a řekne si "ááá dneska si zabiju dítě", naprostej nesmysl. KONEC SPOILERU. Navíc u tématu vrah dětí očekávám velmi silný emoce a ty se díky naprosto dementnímu scénáři bohužel nedostavili. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Detektivní drama pojaté jinak. Působí to trochu jako zjevení, protože místo klasických vyšetřovaček je zde pokus o hlubší podprahovou psychologii. Někdy se to i daří, hlavně díky hercům (Slávka Budínová byla super). Kdo se bude šťourat v detektivní lince nebude spokojen, z druhé strany mohou diváci ocenit zvláštní existencionální feeling konce 80. let. 60%. PS: Pro Enšpígla a další kritiky - 1) vraždění může mít různé příčiny a spouštěče, klid opuštěného hotelu (v něm zaživa umírající hostinská ve společnosti manžela podivína) je narušen mužem na útěku před sebou samotným...mě to zní důvěryhodně a to se psal normalizační rok 1978!!! 2) tady nejde o děti a silné emoce, spíše je tu snaha vyvolat nejistotu a mrazení v zádech (časté odkazy na "zlaté staré časy" umocňují pocit zmaru, neštěstí a životní prohry - to je společné pro 3 hlavní hrdiny) 3) uznavám, že to není dotažené po scénáristické stránce, ale za pokus to stálo ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Já bych měl spíše "vražedné pochybnosti" o schopnosti pana scenáristy napsat smysluplnou zápletku a schopnosti Ivo Tomana jej přetavit v aspoň trochu kukatelnou záležitost. Neuvěřitelně špatný pokus o jakýsi psychologický film s detektivním plánem v druhém sledu, který dokonale zapadá mezi tu šedou masu filmové produkce roku 1978. Vydržet dodívat to do konce se dá jen díky mému oblíbenci, velkému herci Mirkovi Macháčkovi, jenž v civilním životě sžírán duševní trýzní, která se mu dokonale odrazila v jeho výrazu, se pro tak napsanou roli jevil jako zcela ideální představitel. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Chata Na vyhlídce nedaleko obce Prácheň, na které filmování probíhalo, shořela rok po natáčení. (wazbic)
  • V době natáčení filmu byli Slávka Budínová a režisér Ivo Toman nedlouho po sňatku. (kozlos)
  • Filmováno i v obci Kamenický Šenov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama