Reklama

Reklama

Rakeťák

Trailer 1

Zkušený člen Vesmírného ochranného sboru Buzz Rakeťák, jeho velitelka Alisha Hlohová a posádka více než tisíce vědců a techniků se vracejí domů ze své aktuální mise. Přibližně 4,2 milionu světelných let od Země je senzor upozorní na přítomnost blízké nezmapované, ale na zdroje potenciálně bohaté planety. Buzz rozhodne, že si jejich průzkumná loď udělá menší okliku a neznámou planetu T’Kani Prime – bažinatou planetu s agresivními liánami a obřími brouky – se vydá prozkoumat. Snaha o rychlý odlet se však zvrtne a vyvrcholí havárií, při níž exploduje palivový článek a Buzz s Alishou a zbytkem posádky na nepříliš přívětivé planetě uvíznou. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (271)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najskôr povedzte všetkým deťom, ktorí videli Toy Story, že toto nie je ten istý Rakeťák ako v spomínaných filmoch z prelomu tisícročia. Tento film je nie o hračke, ale o "skutočnej" postave, ktorá neskôr dostala svoju verziu hračky. Takže tu nebude Rakeťák spomínať na svojich hračkárskych kamošov. O Rakeťákovi by sa dalo hovoriť ako o spin-offe Toy Story: Príbehu hračiek a svojim spôsobom sa naňho tak dá aj nazerať. Lenže pri Pixare si nepovedali, že jednoducho vezmú obľúbeného astronauta a natočia film s ním v hlavnej úlohe. Ide o hollywoodsky hit, ktorý v polovici deväťdesiatych rokov videl malý Andy, zamiloval si ho a strašne veľmi si prial hračku inšpirovanú jeho hlavným hrdinom. Rakeťák je hit z polovice deväťdesiatych rokov a veľké vesmírne dobrodružstvo pre malých chlapcov. A v roku 2022 funguje ako veľké vesmírne dobrodružstvo pre veľkých chlapcov. Hoci ide v jadre o klasický pixarovský rodinný zážitok – je to oveľa vážnejší animák, než na aké sme od tohto štúdia zvyknutí. A že sa nebojí byť trochu vedeckejší a pre menších divákov málinko zložitejší. (15.8.2022) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

-HOTOVO DVACET PROCENT. -ZE STA?! Dřív, když byly děti malé, jsme na animáky chodili do kina více, teď se snažím dohnat alespoň filmy studia Pixar. Píšu to jistě už po několikáté, ale jejich snímky, byť slabší, o mnoho koňských délek předstihují většinu animáků, když je náhodou někde zahlédnu. A ne, zobrazení lesbického vztahu ve filmu pro děti není důvodem ke snižování hodnocení. 70%. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pixaru se v posledních letech komerčně nedařilo a ani jeho novinky už neoplývaly takovým kouzlem jako kdysi a tak nás v nejbližší době čekají sequely, prequely a spin offy. Jinými slovy dojení zavedených značek. A když na něco navazovat, proč si rovnou nevzít hlavní postavičku z Toy Story. Buzz Rakeťák tedy dostává svůj film. Samozřejmě netřeba polemizovat o tom, že jej vůbec nepotřeboval. Hlavní slovo si bere Chris Evans. Máme tady jednu tuze praktickou kočku, hrozbu, Zorga, nějaký ten dějový zvratík a genderové mrkání. Působilo to na mě hodně temně, dospěle a nejsem si jistý, jestli bych to dokázal doporučit předškolním dětem. 70% ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Pixarovka Rakeťák je velká pocta klasickým sci-fi filmovým dobrodružstvím a nostalgicky zábavná podívaná pro každého, kdo si jednou za čas pustí Hvězdné války. Starosvětská podívaná plná skvělé akce se sympatickým hrdinou, který je trošku jiný než jeho kolega z Toy Story. S nečekaně menším množstvím vtípků a humoru, ale zato docela zajímavým a ve správných místech dojemným příběhem, nenucenou retro atmosférou, našláplým tempem a natočená s tím správným fanouškovským nadšením. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tenhle námět se nehodí k takové animaci. Když už chci natočit temný příběh, neměla by být animace tak dětinská. A když už je, aspoň by to mělo vypadat jako záměr. Tady to však vypadalo, jakoby vzhled postav byl určen právě a jen figurkou z Příběhu hraček a ničím jiným. Jen, aby se přisosl na úspěchu těchto filmů, přestože vyzněním je tenhle animák úplně jiný. Slušelo by mu víc, kdyby se od Příběhů hraček úplně odpoutal a šel si svou vlastní cestou. Je tak naprosto nepravděpodobné, aby se takovýto hrdina stal předobrazem dětské hračky, a i kdyby, že by si ji nějaké dítě oblíbilo či dokonce zamilovalo. A pokusy o přiblížení se dětskému publiku (které film trochu falešně láká) zase ubližují temnému příběhu Rakeťáka ponořit se do beznaděje, která by pro takové vyprávění byla víc patřičná. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Kvůli scéně, kde se políbí pár stejného pohlaví, byl film zakázan ve 14 arabských zemích a v Singapuru dostal rating 16 (pro osoby starší 16 let). (petr.koca)
  • V žádném filmu od Pixaru nemůže chybět odkaz na Pizza Planet pick-up. Auto je možné spatřit během Buzzova úprku na raketovou základnu. (vojacekr)
  • Jedná se o první animovaný film společnosti Pixar, který má premiéru v kinech po dvou letech od pandemie covid-19. (petr.koca)

Související novinky

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Nová pixarovka vyhořela

Nová pixarovka vyhořela

20.06.2022

Studio Disney má na kontě po delší době mírné zaváhání. Nová pixarovka Rakeťák s cenovkou 200 milionů dolarů totiž sice sbírá pozitivní ohlasy kritiků i diváků, do kin se ale tentokrát rodiny s dětmi… (více)

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

Hvězdy Marvelu v nové sci-fi

02.04.2022

Jen co streamovací služba Apple TV+ získala Oscara za své univerzálně chválené drama V rytmu srdce, uvolnila společnost dalších 100 milionů dolarů za novou sci-fi Project Artemis s hvězdami Avengers… (více)

Reklama

Reklama