Reklama

Reklama

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

  • Austrálie Furiosa: A Mad Max Saga (více)
Trailer 16

Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth hrají ve filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který natočil oscarový režisér George Miller a který je očekávaným návratem do kultovního dystopického světa, jenž vytvořil před více než 30 lety ve velkofilmech o Šíleném Maxovi. Miller se nyní znovu vrací se zcela novým originálním, samostatným akčním dobrodružstvím, které odhalí původ mocné postavy z několikanásobně oscarového celosvětového trháku Šílený Max: Zběsilá cesta. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (5)

Trailer 16

Recenze (379)

POMO 

všechny recenze uživatele

Příběh Furiosy a její očekávané pomsty, navíc s větším nahlédnutím do Citadely, je dramaturgicky hutnější než nekonečná honička v prvním filmu. Přesto není ani v nejkrutějších scénách či náznacích citů bůhvíjak emotivní. A hlavně nemá Toma Hardyho. Postava Furiosy, od dětství modelovaná násilím, nelidskostí a hnusotou, je ale dostatečně silným tahounem, dynamika filmu je od první scény neskutečná a ty šílené masky a kostýmy, spolu s vizuály a detaily v nich, naprosto úžasné. Filmařský vrchol scénografie a tvoření originálního fantaskního světa. Chrisovi Hemsworthovi jsem měl ale problém toho šíleného záporáka naplno uvěřit. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ani jsem netušil, jak mi tento svět chyběl a ačkoliv se nepochopitelně s filmem nenese takový hype, jak by po premiéře mnohdy oceňovaného nejlepšího akčního filmu desátých let - Mad Maxe, rozhodně mělo. George Miller mě i na ještě starší kolena opět dostal a vlastně úplně jinak. Servíruje naprosto prvotřídní vysokooktanovou akční jízdu, která i kvůli možná až moc přefouklé dvou a půl hodinové stopáži umí i zvolnit, ale když pak dojde na tu nejdelší v předposledním aktu, vyloženě mi spadla čelist. Vizuálně patrně přibylo VFX efektů nad těmi praktickými, ale sakryš, takhle skvěle vypadající snímek tu letos byl jen díky Duně a kdo ví, kdy na nějaký podobný dojde znovu. Anya Taylor Joy opět totálně kraluje a mrzačí svýma obříma kukadlama a člověk jen zamrzí, že se jedná o prequel a člověk rámcově tuší jak to dopadne a co se ještě musí stát. Hemsworth si se svojí ženou natáčení v Austrálii patrně dost užil, jen dost zamrzí další velký kasovní propadák nejen v jeho kariéře. Bolí to setsakra moc. Ale sám jsem se ujistil, že natáhnout na Furiosu lidi do kina opravdu není žádný med a nejde o masovku. Jak já bych se ale rád do tohoto světa vrátil. Pětikvalt je to spíše slabší v kontextu více let, ale pořád jsem si to setsakra v kině užil a to se stává čím dál tím méně často. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zběsilá cesta byla strhující honičkou z bodu A do bodu B a zpět, Furiosa je vyprávěním o cestě za pomstou a přestože funguje jinak, zážitek není méně strhující. Furiosa je výborným doplňkem postapokalyptického světa Šíleného Maxe, která není lacinou kopií viděného ale plnohodnotným, novým filmem. Vizuálně na první pohled umělohmotnější ale zároveň stylovější. Herecky vynikající s hromadou vrstevnatých postav v podání vynikajících herců. Akce výrazně méně ale opět extrémně nápaditá a strhující, o spoustu kroků před konkurencí. Miller přinesl další výpravnou jízdu, která je propracovaná, napínavá se zajímavým světem, na kterém je vidět, že ho má tvůrce promyšlený do posledního detailu a rád bych, aby stihl minimálně jednu další výpravu. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Je to už dlouhých 9 let co jsme naposledy zavítali do Pustiny. Od té doby se přihodilo mnohé, avšak naděje v další dílek této šílené mozaiky stále doutnala žhavým uhlíkem ukrytá kdesi v zadním koutku filmového srdce. Jak se tedy legendárnímu režisérovi George Millerovi povedl návrat do těchto kýžených vod? Po návratu z kina mohu s velkým uspokojením konstatovat, že Furiosa všechny nedůvěřivce a posměváčky zadupává hluboko do radioaktivního písku, jelikož právě tento zářez dosáhl nemyslitelného – prorazil strop filmové dokonalosti a míří k ještě větším výšinám nežli jeho nahrubo vysoustružený předchůdce. Na rozdíl od "Fury Road" zde totiž vyjma precizních a úžasně nasnímaných akčních sekvencí (opět jsem sbíral spodní čelist z podlahy) dostáváme i lícující příběh, díky němuž najednou celý tento projekt působí svrchovaným a uceleným dojmem. Za zmínku rovněž stojí i scénář umně rozdělený do pěti kapitol, v nichž sledujeme postupný zrod známé Imperátorky tak jak ji známe ze snímku z roku 2015. V tomto bodě je také záhodno vypíchnout i herecké výkony, které přirozeným a zemitým dojmem dochucují již tak třaskavou atmosféru. Co tedy dodat na závěr? Jsem vážně velmi rád, že se George Miller rozhodl vydat komplexnější cestou a ukázal nám fungování tohoto světa se všemi jeho zvrácenými zvyklostmi. Díky tomu jsme totiž dostali diametrálně odlišný film, který sice stojí na stejných nohách jako jeho předchůdci, avšak v tomto případě dostáváme i něco navíc než jen fyzickou akci. Doufám, že Miller stále neřekl poslední slovo, jelikož jeho dravý režijní styl a přehršel tvůrčích nápadů, z nichž by každý bez přehánění vydal na samostatný projekt, by si ještě několik výletů mezi rozpadající se společnost určitě zasloužil. Ve skrytu duše se ale modlím, abychom zase nečekali tak moc dlouho. Výborná práce! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) „There will always be war. But to get home, Furiosa fought the world.“ ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zběsilá cesta trochu jinak? Millerovi se i po devíti letech podařilo trumfnout své mistrovské dílo. Akce tam sice není tolik, ale o to silnější je příběh. Celkově nám to dost vysvětlí fungování tohoto šíleného světa. Dostáváme příběh Furiosy a zjišťujeme, jak se vlastně dostala do Citadela a vysloužila si svou reputaci neochvějné imperátorky. Celé je to vlastně příběh o pomstě, protože Dementus (Chris Hemsworth) ji jako malé zabije matku. Ta od té doby střádá plány, jak se mu za to pomstít. Díky své povaze, šikovnosti a vytrvalosti se vypracuje nahoru a má ty nejlepší předpoklady pro to, aby pomstu provedla. Objeví se tu mnoho postav, které známe z minulého dílu. Sám Hemsworth roli šíleného záporáka hraje opravdu skvěle a je vidět, že si to užívá. Charlize Theron nastavila laťku dost vysoko, ale i tak Anya Taylor-Joy role Furiosy zhostila skvěle. Nejvíc mě asi zaujala bitva o náklaďák na benzín. Vůbec bych se nebál dalšího dílu. "Vrať mi zpátky mé dětství!" ()

Galerie (33)

Zajímavosti (28)

  • Patnáctiminutová akční sekvence se točila 78 dní a podílelo se na ní zhruba 200 kaskadérů. Členové štábu této scéně přezdívali „Stairway to Nowhere“. (fiLLthe3DD)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

31.05.2024

Sympatický rodák z Austrálie se stále vehementně snaží vymanit se ze škatulky marveláckého Thora. Nejspíš si je velmi dobře vědom toho, že ze slávy boha hromu se věčně žít nedá, proto se snaží… (více)

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Reklama

Reklama