Reklama

Reklama

Ďáblova kořist

  • USA Prey for the Devil (více)
Trailer 1

Sestra Ann je pětadvacetiletá dívka, která oddaně věří, že provádění exorcismu je jejím posláním. Je však v rozporu s tradicemi instituce: jeptišky nesmějí provádět exorcismy, pouze kněží. S podporou mentora, profesora, který vycítí její zvláštní dar, jí je dovoleno sledovat skutečná školení. Její touha dokázat, že je sama sebou, nabere osobní rozměr, když se setká s jedním z nejvíce narušených pacientů školy. Během jejich trýznivých setkání se sestra Ann ocitá tváří v tvář démonické síle, která zamořuje školu a má záhadné vazby na její vlastní minulost. Tehdy si plně uvědomí sílu zla i své vlastní překvapivé schopnosti. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (96)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Běžný exorcistický film obohacený o heterodoxní téma feminismu a se standardně naddimenzovanými okultními prvky, aby bylo na co koukat. Vždycky si kladu otázku, proč satanáši tak rádi posedávají křesťany, zatímco ateisté jsou vůči posedlosti zřejmě imunní. Také je s podivem, jak dlouho křesťanům to vymítání trvá a jak se u toho nadřou. Katolické vymítací formule v Rituale Romanum zabírají celkem 21 tiskových stran (vydání z roku 1752). Židovský rabín by to zvládnul levou rukou. Jméno JHVH má v astrálu totiž lepší zvuk než jméno Jehošua. ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Sestra Ann pracuje v škole exorcizmu, kde by sa strašne rada aj učila. Žiaľ, podľa pravidiel katolíckej cirkvi, nemôžu exorcizmus študovať ženy. Sestra Ann sa však nevzdáva a zapája sa do rôznych prednášok až... Prostredie školy exorcizmu ma veľmi bavilo (hneď by som sa tam prihlásil!), prednášky, cvičenia, „pokusní králici“. Konečne nejaké osvieženie v tomto žánri. Ďalším plusom je, že vo filme uvidíme viacej posadnutí, v rôznych podobách a niektoré aj dosť zajímavé (tehotná posadnutá). Vo snímku sa stále niečo deje, nie je priestor na vatu. Poďme k negatívam. Vizual, dizajn a estetika snímku je čistá, uhladená. Síce vďaka tomu vidíme niektoré scény lepšie, ale zároveň dielo nemá strašidelnú atmosféru, pôsobí neprirodzene umelo a prebehne bez emócií. Až takýto vyčistený a "pekný" look takémuto hororu nepasuje. Je to krok vedľa od temnoty. PREY FOR THE DEVIL neurazí, ani nepoteší. Film má našliapnuté na celkom svieži horor, no spracovanie pokulháva. Má dobrý nápad, aj nenudí, no na druhú stranu nemá atmosféru a pôsobí veľmi umelo. ()

Reklama

figliar 

všechny recenze uživatele

Už z názvu som očakával ďalšiu tuctovú satanistickú vymietačku. Na jednej strane ňou aj film bol, ale predsa len sa tu objavil nový prvok v podobe kláštora, ktorý si vychováva svojich vlastných rádoby exorcistických Hitmanov v budove, ktorá bola technicky lepšie vybavená ako ÚPVO (Úrad paranormálneho výskumu a obrany) z Hellboya. A to mi vôbec nedávalo zmysel. Keď k tomu pridám nepochopiteľné správanie postáv a neustále poukazovanie na feminizmus, ani ten jeden pre mňa nečakaný dejový zvrat filmu nepridal na kvalite. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

D. Stamm se k tématice exorcismu vrátil, a i když jeho předchozí počin vyloženě špatný nebyl, tak v rámci žánru šlo spíše o průměr. Ďáblova kořist je o level výše. Kdo má tenhle hororový podžánr nakoukaný, ví, že s ničím zásadně novým přijít nelze, proto prim zde hraje zpracování. Jde především o psychologické drama mladé Ann, která má za sebou traumatizované dětství, pobyt v dětském domově a před sebou dráhu řádové sestry. A logicky je tedy film vyprávěn především v rovině psychologické, tudíž zlo a násilí se podepisuje na duši. Ostatně ani kultovní Friedkinův Vymítač nesázel na brutální gore, nejdrastičtější scénou je v něm lékařské vyšetření Regan. Přesto dojde i na solidní masky a fyzické znetvoření. Pěkný vizuál, úžasné interiéry školní budovy. Potěšil B. Cross v malé, a svojí předposlední, roli kardinála. Chápu, že kdo hledá prvoplánové strašení, bude zklamán. Já byl naopak mile překvapen. Jedinou věc, co bych vytknul, jsou zbytečné a přehnané lekačky doprovázené výstřelem z děla. Staré filmy nám ukazují, jak děsivé dokáže být ticho, a tak padající činely nejsou potřeba. Rozhodně jsem spokojenější, než tomu bylo na příklad u série V zajetí démonů, která staví jen na těch trapných lekačkách... ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Ďáblova kořist zvládne obstát jako kdovíjak neurážlivý hororový výplach, kdy jsou ovšem jeho ambice o něco více krapet směšné. Stamm se možná snaží, k umu takového Jamese Wana má ovšem Stamm v jednotlivostech daleko. Aktuální hororová cílovka nejspíš bude dostatečně uspokojena, takový 50 let starý Vymítač ďábla Williama Friedkina je ovšem pořád i po 5 dekádách někde úplně jinde…. Více zde ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Původní název filmu byl „The Devil's Light“, ale později byl změněn na „Prey for the Devil“. (Baru.Class)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (Amras)
  • Film sa natáčal v Sofii (Bulharsko) počas leta 2020. (Arsenal83)

Reklama

Reklama