Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Western, ve kterém psanec (Jonathan Majors) zjistí, že jeho úhlavní nepřítel (Idris Elba) bude brzo venku z vězení, a tak dá znova dohromady svůj gang, aby se pomstil. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (160)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po poměrně dlouhé době se objevil další ryze černošský western, který by se dal považovat za vzpomínku či návrat k blaxploitation filmům 70. let a zároveň považovat za výbornou poctu spaghetti westernům. A co si budeme povídat, režisér Jeymes Samuel, podílející se také na scénáři, produkci a soundtracku, svou konkurenčně ráznou tvůrčí rukou tímto uštědřuje úder Quentinovi Tarantinovi a jeho snímku „Nespoutaný Django“ (2012). Westernová zábava plná postřílených bezbranných obětí, v takovém úderném ražení, jaká tu skutečně deset let od uvedení Tarantinova Djanga nebyla. Klasický námět je samozřejmě o pomstě, ale samotný konec přes celou tu dějovou etudu je určitě nečekaný. Ano, to největší překvapení skutečně až na konec. Jak tvůrce filmu Jeymes Samuel uvedl, vytvořil pouhou vizi za pomoci skutečných postav, které dal jednoduše dohromady. Nakonec, proč ne. Nejde o historicky věrný příběh, ale jen o obyčejnou inspirativně spaghetti westernovou zábavu. A skutečně to funguje. Takzvaný černošský western vznikl třeba také v devadesátých letech pod názvem „Banda“ (1993) a za natáčením stál Mario Van Peebles, který se posadil na režisérskou stoličku a střihnul si také hlavní roli. I on celý koncept pojal netypicky jinak, než by kdo čekal. Prostě tomu dal moderní nadhled, takže náušnice u černošského cowboye není nic ojedinělého. A kdo má opravdu ohromnou pivku na netradiční westerny, může se dodělat tzv. mandžuským westernem, jako je třeba snímek „Hodný, zlý a ošklivý“ (2008). No nic. Za produkcí tohoto nového snímku nepřekvapujíc stojí Netflix, který tradičně jinak výborný film musel zprasit svým LGBT… kodexem. Takže je přítomna černošská nebinární postava, která nedělá nic jiného, než budí posměch. Vyhublý malý střízlík se ženským hlasem si hravě u vstupu do salónu poradí s každým hromotlukem, který na vyzvání neodloží zbraň. Proboha, proč takový komiksově superhrdinský marast? Protože nesmyslný propagandistický kodex? Tento skutek dokonale zprasil jinak výborný potenciál celého filmového projektu. BLM Lebensborn tu naopak vynechán je, a vlastně není divu, když už tu všichni černí jsou. Snímek má vybroušený a žánrově tarantinovsky brutálně krvavý akční pohled na věc a o hromadě vulgárních výrazech ani nemluvě, teda pokud se jedná o originál, takže se v tomto rozhodně jedná o žánrovou pecku, ale tu slátaninu s nebinárním cosi si skutečně mohli odpustit. Zbytečně to shazuje hodnocení. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No sranda nastane teprve až Netflix natočí jak armády černochů na západní i východní forntě osvobozují Evropu od nacismu. Jelikož nejsem černoch nebudi ani plakat nad tím, že film mě jako bílýho diskriminuje, protože tam není žádný bílý hrdina, dokonce na protest nepůjdu ani pálit auta a krást v obchodech, prostě přijmám fakt že nám Netflix vidí všechno poněkud černě. Tak a teď už k samotnýmu westerníku, moc, moc se to snažilo být cool, přitom sestřihnout snímek o 20 minut, místo keců dát ještě nějaký vyhrocený momenty a měli bychom docela ňamku. Uznávám, že záporáci byli svině zákeřný, kterým jsem přal samotku s nepřetržitým proslovem  o svobodě v podaní imunologa, demokrata a emailofila Dana Landy. Ještě teda musím filmečku přiznat kvalitní hudbu. To že byl film barevnej je fajn, ale že by mě to zbouralo jako kolegu malarkey, to se říct teda nedá. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Něco jako loni Da 5 Bloods s válkou ve Vietnamu, dělá letos tohle s westernovou revenge zápletkou - stylová, herecky nabitá a béčkově pojatá černošská revize. Originalita stranou, nápady to nijak nehýří, prostě vděčný domácí popkorn a jak vidím dle prvních reakcí, taky strašák mnoha místních white-pride buzíčků :) Závěr fajn střílečka. Proč to ale není o půl hodiny kratší, nevím sakra... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem se těšil na film Gangster Squad, ale nakonec (částečně možná i vinou dobově podmíněného přestříhávání a přetáčení) jsem byl zklamán, protože jsem se dočkal jen ne příliš povedené a co do postav zcela ploché kopie De Palmových Neúplatných. Na The Harder They Fall jsem se taky docela těšil, tvůrce měl patrně volnou ruku, ale příběh, který by vystačil na 80 minut děje, natáhl na dvě a půl hodiny (D. Villeneuve náš vzor?), čímž bohužel vznikla nabubřelá (a tím pádem otravná) nuda, kterou výrazná stylizace ani závěrečná holomajzna nedokázaly zachránit. A jedna z postav má ještě vykulenější oči než V. Rakušan. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem viděl něco nového na Netflixu, co vypadalo celkem zajímavě. Název, cover, Idris Elba, “black western”- “mmm sounds good to me" proč ne - zjistím po očku co v zámoří hlásají kritici - “Moderní western jak se sluší a patří...Neotřelé... Originální... Vizionářské...” - To vypadá na moc fajn večer! Dobrých westernů je jak víte co. To že je to přehnaně stylizované a přitom tak nějak špatně (kostýmy působí jak čerstvě ušité, lokace čerstvě postavené, ani prach tomu nevěříte) mi až tak úplně nevadí, i když vadí. A jak. Ale čert to vem. Ale to, že je to namachrovanost, která dělá ramena jakoby byla šťavnatej steak a přitom je to nedovařená omeleta, to jsem fakt nezvládnul. ()

Galerie (268)

Zajímavosti (8)

  • Bass Reeves (Delroy Lindo) byl první černý americký Marshall západně od Mississippi. (gavosh)
  • Natáčelo se v Santa Fe (Nové Mexiko, USA). (BMW12)
  • Český i anglický název jsou druhou polovinou přísloví, které zní celé takto: „Čím větší vzlet, tím tvrdší pád.“ (sator)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama