Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (203)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednoznačné poselství filmu, které bylo filmovou reakcí na politickou situaci začátku 50.sátých let a na využití atomové bomby na konci druhé světové války. jde také o sci-fi, které se stalo možná trochu neprávem legendární a využívá jednoduchou myšlenku, kterou lidstvo stejně nikdy nepochopí a nedokáže akceptovat do úplné drobnosti. Avšak bez tohoto sci-fi filmu a ohlasu na něj by pravděpodobně nevzniklo mnoho mimozemsky laděných filmů. Raději bych varoval, aby nikdo neočekával efektní akci, protože tohle je ve výsledku vlastně spíše komorněji laděné sci-fi, v kterém návštěvník z vesmíru objevuje lidstvo a touží po jeho záchraně. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu, byť proslaveného, mě vžycky na první dobrou odradil dobový plakát, který mě matl a působil, jako by mělo jít o jeden z mnoha šílených brakových sci-fi a hororů, jakých v Americe v 50. letech vznikaly na tucty. Naštěstí jsem dal na doporučení Mr.Apache a podíval se konečně na tuto žánrovou klasiku, která mě po všech stránkách včetně té vizuální velmi mile překvapila a nebál bych se Den, kdy se zastavila Země označit za jednu z vůbec nejzdařilejších a nejvíc nadčasových sci-fi natočených před přelomovou událostí prvního letu do vesmíru z roku 1961. Ačkoliv byl zde hlavní postavou až nezvykle hodný mimozemšťan na své mírumilovné pozemské misi, samotnému filmu to stejně jako rok vzniku vůbec neubírá na skvěle budovaném napětí a silné atmosféře. Scéna rozhovoru Carpentera s Helen v zaseklém výtahu patří k těm, díky nimž si opakovaně a zas uvědomuji ono mnohdy nenahraditelné kouzlo filmové atmosféry vytvářené černobílým obrazem. I přes naivně optimistický nádech v závěru s reálně nejspíš neuskutečnitelnou vizí absolutního míru se jedná o krásný snímek, který se díky zasazení do rodinného prostředí se sympatickými postavy stává obsahově snadno přístupným pro všechny generace. Dobový klenot žánru... a vlastně nejen dobový. [90%] ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Bez papírových kulis a gumových emzáků vytvořil Robert Wise zajímavou vizi mimozemské návštěvy, která ač se opírá o typické padesátkové propriety (archetypy vedlejších postav, anti-atomová agitka), působí i po letech svěže a uvědoměle, byť je to celé předvídatelné až k jedné z nejslavnějších hlášek sci-fi žánru. Docela jsem zvědav na remake, trailer se tváří o něco velkolepěji. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,2miliónovTržby USA $3,700,000Tržby Celosvetovo $3,700,000"Pripravte sa na nečakaní zážitok!" Tak z tohto filmu som ostal doslova zarazení, v prvom rade tento film zdobí fantastický príbeh z množstvom silných nosných tém, potom dokonca aj triky majú svoju slušnú úroveň, nič tam nepôsobí rušivo. A koncepcia filmu opierajúca sa v jednoduchých veciach je tu pretavená v samotnú dokonalosť, lebo spraviť prílet mimozemskej civilizácie a z lietajúceho taniera aby vyšiel človek a nevyznelo to smiešne to už je fakt niečo. Tento film ťaží z jednoduchých vecí možné maximum a asi aj preto po dlhých rokov od vzniku pôsobí tak zaujímavo a hlavne má čo ponúknuť vo svojej forme čo ponúka. /100%/ ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Remake stylem „shot for shot“ by dnes zaručil zdařilou komedii. Muž s akcentem a dvoumetrovým robotem přistane ve Washingtonu, uteče ze špitálu, ubytuje se v penzionu, pokárá zlobivé národy a odletí. S přihlédnutím k dobové paranoie je to ale geniální počin, jehož nežánrová (nezaložená na napětí a tricích) rovina příliš nezestárla. Existence výrazně označeného nepřítele má větší váhu než světový mír, jemuž dokáže zabránit stejně jenom násilí (resp. strach před nim). Změnilo se za těch padesát let vůbec něco? 80% Zajímavé komentáře: Faidra, Vitason, lakikaki, eye candy ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Lock Martin musel nosit Gortův oblek i na pozadí závěrečné scény a protože byl Martin křehké tělesné stavby a oblek na něj byl příliš těžký, dostával během Klaatuovi závěrečné řeči křeče do ramen a můžeme si všimnout, že se jeho ruce lehce hýbají. (Trainspotter)
  • Právě Darryl F. Zanuck, šéf studia FOX, navrhl Michaela Rennieho do role Klaatua po tom, co jej viděl na prknech divadla v Londýně. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama