Reklama

Reklama

Někdo tam nahoře mě má rád

  • USA Somebody Up There Likes Me (více)
Trailer
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 1956, 114 min

Obsahy(1)

„Světoví boxeři trénují zde“ hlásí nápis nad vchodem Stillmanovy posilovny. Thomas Rocco Barbella není boxer. Je jen otrhaný, zoufalý mladík, co potřebuje prachy. Proto vejde, zapíše se pod smyšleným jménem Rocky Graziano a kvůli deseti dolarům vstoupí do ringu jako sparing partner... a není poražen. Jméno se zapíše do historie. Stejně jako tento příběh o Grazianově cestě z absolutní chudoby k titulu šampiona ve střední váze. Ve svém druhém filmu hraje Paul Newman skutečného krále ringu. V rámci přípravy na roli se s Grazianem osobně setkával, aby pochytil jeho způsob řeči a mimiku. Film získal dva Oscary a režisér Robert Wise zachytil tempo tohoto sportu se silou knock outu. Ve filmu se objeví i Steve McQueen a Robert Loggia. Zaujměte místa nejblíž ringu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem přemýšlel o jedné až dvou hvězdách. Nemám rád povrchní filmy, nevysvětlitelné vzestupy a senzační zmrtvýchvstání. Ale scéna s lampou a výraz ve tváři Pier Angeli. Není to povrchní film! Ale bude se líbit asi jen tomu, kdo zvládá sportovní filmy, i když narozdíl od Rockyho není o jen o boxu, ale hodně o životě boxera. A je asi lepší než Rocky, ačkoliv ještě nikdy jsem neviděl box, ve kterém by většina úderů nešla do krytu, ale na obličej... Takže nakonec lepší tři. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Newman mi typově do role italského boxera vůbec nesedl, rozhodně by zajímavější byl Brando, jinak je to klasicky pojatá biografie s mírnými náznaky realismu.Režisér Wise a ostatní tvůrci vyrobili normotvorný americky optimistický snímek s oslavou pracovitosti, zodpovědnosti, sebekázně (kriminálnická minulost, na tu se rychle zapomene) a individualismu. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Biografická story o cestě na vrchol (oproti standardním žánrovým kolegům chybí oblíbený sešup dolů) sice trochu škodí sama sobě tou dokonale nalajnovanou cestou, ve které není ani jedno neočekávané škobrtnutí, ale na druhou stranu má tolik kouzelných momentů jako první rande, návštěva kina či parádně natočené boxerské zápasy, až divák milerád podlehne. Paul Newman dokonalý jako vždy, ale spíše mě zaujala Pier Angeli v roli Normy, jejíž postava zajímavě nabourala zažité normy ‚manželka sportovce = domácí puťka‘. Není to nejlepší biografie, ani boxerský film, rozhodně je to ale nezapomenutelný koncert filmařské protřelosti a herecké velikosti. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Legenda nezpochybnitelných kvalit, která by hravě mohla soupeřit s Rockym Balboou. Dějová linie není monotónní, což je velké plus. Krom toho, že je hlavní náplní filmu boj Graziana o titul mistra světa, se zde řeší jeho minulost, problémy s rodinou atd. Jak já tyhle typické Paulovy role zbožňuju, i když těžko říci, jestli zde Newman hraje kladnou či zápornou postavu... 85% ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Filmy o boxu vždycky umožňovaly představit emocionálně silný příběh jedince, který díky tomuto sportu překonal svou rozpolcenost, vymanil se z mizerného sociálního zázemí a stal se Někým. V tomhle případě poskytl filmařům možnost pořádně se vyřádit - od vynikající kamery hrající si se stíny nebo kontrasty přes sebejistou režii mistra všech žánrů Roberta Wise až po herecké výkony v čele s nasupeným a nervním Paulem Newmanem. První část je především potěchou pro oko a příběh věčného rváče a smolaře působí dost depresivně. Pak ale dojde k obratu, přidá se humor a v závěru si můžeme vychutnat tradiční souboj kdo s koho (20 let před Rockym). Ta druhá půle už je konvenčnější a absence humoru by taky nebyla na škodu, nicméně i tak je Někdo tam nahoře mě má rád jedním z nejllepších sportovních filmů se sociální tématikou (chtěl jsem srovnávat i s Kazanovým slavným snímkem V přístavu, ale ten je přeci jen o něčem jiném). ()

Galerie (79)

Zajímavosti (9)

Reklama

Reklama