Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (342)

higuain 

všechny recenze uživatele

Gran Turismo je další povedený závodní film, který se sice nechytá na klenoty typu Ford v Ferrari nebo Rush, ale to taky není žádná urážka, těm se totiž rovná jen máloco. Blomkamp nemá k dispozici natolik kvalitní herecký obsazení, aby utáhlo vážnější sekvence s dostatečnou přesvědčivostí a scénář tím pádem ani nejde tolik do hloubky, což je asi dobře s ohledem na to, že z ústředního tria má k áčkovýmu herectví jakž takž blízko snad jen Harbour, Bloom a Madekwe ani omylem. Mangold s Howardem si mohli v tomto ohledu dovolit daleko víc a jejich filmy zároveň nepůsobily místy tak "reklamovitě". Mimo to lze ovšem Gran Turismo jen doporučit, jde o dobře zpracovaný film s feel-good příběhem a závodními sekvencemi, které vypadají o dost líp, než by rozpočet napovídal. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě kvalitní. Především kamera a střih tady jedou mistrovský styl. Příběh je jak z pohádky a je to hodně nakažlivé. Mám chuť si jít pustit playstation a trošku si zazávodit. Při sledování filmu jsem si vzpoměl na jednoho herního streamera ve žlutým tričku a žlutých kratesech co při hrách pije prošlý pivo. Jmenovat nebudu, ale nejmenovaný uživatel fandící Slavii a nejmenovaná uživatelka knihovnička (toho času nasraná) jistě budou vědět. ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele

Dramaticky (dramaturgicky) dobre zvládnutý film, plný zaujímavých vizuálne pekných grafických zážitkov. Jemne problematické sú už výkony hercov a tak isto vysoká predvídateľnosť deja, napriek tomu, že som spomenul kvalitne dobre zvládnutý film dramaticky, tak ide vo svojej podstate hlavne o gradáciu deja. Z tých hereckých výkonov, ale príjemne prekvapil výkon Davida Harboura. Film má tak isto výbornú hudbu, ktorá podtrhuje atmosféru a zopár vtipných situácii ala hlášok pre hráčov počítačových hier. Ak ste hry nikdy nehrali, nejaký ten žargón z nich nemusíte pochopiť. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Což o to, příběh je to vlastně zajímavej a originální. Ale v tomhle napulírovaným naleštěným kabátku mi z celý tý pohádky bylo lehce šoufl.  Prostor pro herce pak v téhle Nissan-Playstation souloži prakticky nebyl a byť mi čítanková moudra  ve stylu "vyděržaj pyjaněr" příliš nevadí, tady mi hned naskakovaly nedávno znovu zhlédnutí Transformeři. Na skládačky tu koneckonců taky došlo a Schulin na beton jezdil v Bumblebeem, když už ne na dráze, tak doma v pokojíčku určitě..  To vám zas byl záporák "drsnej" jak... a já to řeknu!  drsnej jak David Prachař!  Těžce generační film (starý lůzry pochopitelně nevyjímaje), kde je nejzajímavější  onen fakt, že v tom honění se, místy  i za vítězstvím, autoři úplně pozapomněli zvednout varovný moralizující prst a bez uzardění perou do děcek amorální poselství: "Hrej jak o život, na všechno ostatní ser a někam to dotáhneš!"  To se musí ocenit alespoň  jednou hvězdičkou. Jinak jako závodní film to stojí za, ehm, Gran Turismo,  abych tedy nebyl sprostý. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Preteky so spaľovákmi, joj, to budeme musieť po uplatnení grín dílu čoskoro zakázať, inak by sa Marxova brada dosť zježila. Našťastie tu išlo o dosť rýchle autá a tak film nestráca tempo, lebo ani nemôže. Zároveň je však klišoidný a predvídateľný, čo samozrejme neznamená, že nemôže pobaviť. Svojimi zábermi však film viac než realitu pripomína reklamu na play stationovú hru. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (35)

  • Mnoho závodních sekvencí ve filmu bylo natočeno na maďarském Hungaroringu, kde se natáčely různé okruhy. Především Hungaroring zastupuje Silverstone během sekvencí GT Academy (jezdci jedou po okruhu v opačném směru, aby zamaskovali skutečné umístění) a Le Mans, kde je použito několik charakteristických zatáček Hungaroringu, přičemž poslední zatáčka se nejvíce liší od skutečného uspořádání okruhu Circuit de la Sarthe, a to i přes přidání dekorací a digitálních kulis, které mají zakrýt její umístění. (Johnny.ARN)
  • Postava Dannyho Moora (Orlando Bloom) je inspirována Darrenem Coxem. Cox byl bývalý manažer společnosti Nissan Europe, který v roce 2008 založil GT Academy, aby pomohl Sony PlayStation a umožnil hráčům závodních her stát se profesionálními závodními jezdci. (Johnny.ARN)
  • V skutočnosti Jann Mardenborough nedosiahol rekord na kolo v Le Mans (vo filme uvedený 3:14.791), ale na Hockenheimringu. Jannov rekord zajazdený v Hockenheimringu je v kategórii GP3 a má čas 1:31.198. Pre zaujímavosť, Kimi Raikkonen v F1 má oficálny rekord kola 1:13.780 a neoficiálny M. Schumacher v čase 1:13.306 .V súčasnosti je v Le Mans rekord 3:17.297 zajazdený Mike Conwayom na Toyota TS050, ktorý je mimochodom s hybridným pohonom (s klasickým pohonom je rekord 3:18.4 zajazdený Jackie Oliverom na Porsche 917 LH). (patto)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama