Neill BlomkampKamera:
Jacques JouffretHrají:
Archie Madekwe, David Harbour, Orlando Bloom, Darren Barnet, Djimon Hounsou, Geri Horner, Josha Stradowski, Emelia Hartford, Thomas Kretschmann (více)VOD (5)
Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)
"Do you really think you're going to take a kid who plays video games in their bedroom, and you're going to strap them to a two hundred mile an hour rocket? It'll tear them to pieces." Rozhodně nejsem cílovka. Závody a tratě není můj šálek kávy. Ale videohry ano. GT je jeden z klenotů u modré stáje a všichni víme jaké má kvality. Moc bych si přál, aby se točily takhle kvalitní adaptace videoher. Neill Blomkamp totiž umí a umí převést adrenalin i na plátno. Za celou dobu film nevypadne z tempa. Má šťávu, má říz. Archie jako hlavní postava moc sympatií nehýří, ale skvěle to doplňují Bloom a fantastický Harbour. Ten se snad hodí do každého filmu. Romantická linka by možná šla zkrátit, aby film nemusel mít přes dvě hodiny. Ale to je detail. Emoce fungují a hudba taky. A stejně jsou nejdůležitější scény z trati. Ty na jednu stranu fungují na plátně parádně a na druhou stranu si říkám, že by to šlo sestříhat trošičku lépe. Ty delší závody mají náboj, ty kratší mají ještě rychlejší střih. Film mě bavil od začátku do konce, jako popcornovka GT nezklamalo. Po řemeslné stránce je to kvalitní áčková produkce. Ale když to srovnám s deseti lety starými Rivaly (2013), tak je to nebe a dudy. Po všech stránkách. Navíc nevím jak by GT fungovalo na televizi v obýváku. Tohle je film pro kina. Ale jak už zaznělo na začátku, já nejsem cílovka. U Forzy vždy sáhnu po Horizon nikoliv po Motorsport. [Imax] (74 %) ()
Režisér milovaného DISTRICT 9 nebo ELYSIA, přináší do kin adrenalinem nabitou jízdu, která se opírá o zajímavý příběh a hlavně boží vizuál s kamerou. Pro mě osobně jedno z nejhezčích překvapení v kině. Příběh o klukovi, který přesedlal z gamepadu za volant auta, jenž v zatáčkách nemá problém jet přes 200 km v hodině. Já jsem vlastně dost spokojený. Precizně zvládnutá žánrovka, která dokáže ze šablonovitého schématu vytěžit maximum. Herecky děsně sympatické (Harbour je bůh), vizuálně nápadité, hravé, natočeno s takovou až dravostí a některé záběry jsou menším orgasmem pro oko. Cením při adaptaci hry, že vzali skutečný příběh se hrou spojený a natočili poctivou sportovní chuťovku. Samotné závody pak udělají radost nejednomu milovníkovi závodních aut, stejně tak jako hráčům. Kamera je precizní a každý závod je napínavý jak trenky. Highlighty filmu jsou pak závod v Německu a finále, u kterého jsem ani nedýchal. Jestli nevíte na co vyrazit do kina, GRAN TURISMO je ta správná volba, protože si to užije úplně každý. + kamera, nápaditý příběh, sympatické obsazení, plno vizuálních nápadů, hravá kamera, funkční práce s emocemi i napětím. - Lehká předvídatelnost děje ()
To je tak když skrytě tušíte dopředu, že něco bude skvělý hráli jste to a třeba by jste si taky chtěli splnit svoje sny a když ne, tak to aspoň vidět v pěkným feel good filmu a pak dostanete na plátně zhmotnělý sen každého kdo byl aspoň někdy v životě pařanem. Díky Neille a vítej zpátky v kinolize kam patříš. Moc jsi mi chyběl.90% ()
točit film podle hry, kde jde čistě jen o závody mi přišlo jako docela nesmysl a na úplném začátku sem se bál co s tím Blomkamp a spol. provedou. K velkému překvapení a spokojenosti pak musím konstatovat, že z toho nakonec vybruslili asi nejlépe jak šlo a přišli s odsýpajícím filmem, který je povinností nejen pro fanoušky Sony a Gran Tursima, ale také pro všechny příznivce aut a závodů. Samozřejmě to není taková bomba jako Rush, Le Mans nebo Ford vs. Ferrari, ale zase je podstatně lepší než třeba Need For Speed a ono to tak nějak stačí. Plusové body nahání opření o skutečnosti, díky kterému Gran Tursimo překvapivě slušně funguje i po emoční stránce. Dalo by se sice tvůrcům vyčíst, že si v zájmu větší dramatičnosti dost hrají s časovou osou (třeba Jannova nehoda se stala až 2 roky po Le Mans), ale upřímně to ničemu moc nevadí a nejde o první ani poslední případ...70% + 10% protože sem fanda jak GT tak PS ()
Dynamické, živé, emotivní a technicky brilantní. Dějově sice šablonovité a dialogama úsměvně přímočaré, ale to vše přebijí fakt, že se jedná o skutečný příběh, kterému bychom neuvěřili, kdyby se nestal (!). Natolik vkusné a umné prolínání hráčských prvků do reálného světa, až z něj dělá do dnešního dne nejlepší a především nejsmysluplnější filmovou adaptaci videohry. Nesrovnávejme ho proto s dospělejšími a myšlenkovějšími, ale diametrálně odlišnými závodnickými dramaty Rush či Ford v Ferrari. ()
- První film Neilla Blomkampa s ratingem PG-13. (Johnny.ARN)
- Šéfkuchár sushi v Japonsku, ktorý sa vo filme usmieva na Janna, je skutočný Kazunori Yamauchi (japonský herný dizajnér a profesionálny pretekár, "otec" Gran Turisma). (MikaelSVK)
- V některých scénách odehrávajících se ve Velké Británii mají některá vozidla poznávací značky s kombinací písmen a čísel, které ve Velké Británii neplatí. (Johnny.ARN)