Reklama

Reklama

Jediná věc nebezpečnější než mise je útěk... Tajný zpravodajský agent Tom Harris (Gerard Butler) pracuje pro CIA a operuje na Blízkém Východě. Uvízne na nepřátelském území v Afghánistánu poté, co selhal  a jeho krytí bylo odhaleno. Nyní musí i se svým tlumočníkem Moem (Navid Negahban) uprchnout. Pronásledují ho nejlepší žoldáci světa a elitní speciální jednotky nepřítele. Dostat se do Kandaháru je jediná šance na záchranu. Zde na hrdinu budou čekat buď spojenecké vrtulníky, nebo kulka s jeho jménem. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (73)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Už od prvých momentov mi niečo pripadalo zvláštne. Scenár. Na "mainstreamový" akčný film vysielal príliš atypické signály. Až po odbití záverečných titulkov zisťujem, že ho spísal analytik vojenskej rozviedky, ktorý v realite aj skutočne v (takomto) teréne pôsobil. Toho vplyv bolo možné badať najmä v postranných dialógoch, referenciách na udalosti v pozadí, reflektovaní dopadov širších geopolitických hier na dané prostredia, v správnych a presných poukazovaniach na "regionálne praktiky" a v exaktných geografických zasadeniach a menovitých odkazovaniach na osoby a frakcie. V tomto dlho žiadny konkurenciu nemal a mať ani nebude (naposledy asi len Bigelowej opus 30 minút po polnoci). Problém ale nastáva vtedy, keď sa pozornosť presunie na faktory, ktoré zaujímajú bežného diváka – a tam je úplne vidieť, že LaFortune proste nie je scenárista, ale vojenský analytik – nulový cit pre autentickú dramatizáciu, prílišné prekombinovanie dejových liniek a "se vším všudy" proste z reťaze odtrhnuté a absurditou pomazané situácie (čo je tiež dosť na počudovanie, keď rejža Waugh má za opaskom počiny ako Trestanec a Zločinec). Ja mu to ale, ako až obsesívny fanatik danej témy, zazlievať rozhodne nebudem, nakoľko si značne vážim skôr faktory, ktoré som uviedol v úvode, a od piatich hviezd som teda ďaleko nebol. A bradatý Butler v akčných nárezoch je niečo, čo bolo (pre mňa/pre filmový svet) rozhodne nutné. Kandahar v tejto chvíli čestným členom v mojej pravidelnej rotácii snímok s opakovanými zhliadnutiami. A miestnych 50% je čistý výsmech, nakoľko Ritchieho Covenant s 81% moc odlišný veru nie je... "Welcome to New Afghanistan. Same as the old." (20.6.2023) (2.7.2023) (29.2.2024, cz dab) ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Tváří se to velice, ale schází tomu lepší scénář i režije. Rozhodně je to těžký průměr, místama uzívaný a nepřesvědčivý. Třeba ten motorkář, kterého staví celí děj do pozice největšího badasse, tam byl jako proč? No a celý ten závěr podél plotu je ultra trapný ve finálním kontextu, kdy zjistíte že za plotem je celá jednotka s letadlem a udělali úplné hovno. Ať nepluju jenom hněv tak pochválím záběry a to výpravnější pojetí. Jinak si to ale s čistým vědomím můžete odpostit. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Opět se zřejmě vracíme k fenoménu dvou stejných filmů v jednom roce. Před pár měsíci tu byl povedený Covenant Guye Ritchieho, který měl vlastně totožné téma o překladatelích amerických jednotek na nepřátelském území. Kandahar má své momenty, ve kterých (i díky hudbě) dokáže přitlačit na tu správnou notu, leš občas se najdou i momenty nudnějšího charakteru, které nepříjemně natahují stopáž. Stálá dvojice Ric Roman Waugh a Gerard Butler však stále stojí za zhlédnutí a mile mě překvapila účast Travise Fimmela, kterého jsem dlouho ve filmu neviděl. Taková poctivá šedesátka. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tentokrát Žérárovi upadl Afganistán, kde ho dostali chuť honit snad úplně všichni. Od zfanatizovaných hadrových hlav přes pandžábské čmoudy až po hyenistické afroštěrbiny. A nebyl by to Žérár, aby si to honění pořádně mačisticky neužil, a tak se opět nonšalantně prošišlal několika nehostinnými provinciemi kozojebů až k předlouhému a řádně srdcervoucímu zamyšlení se nad kulturními diferencemi rodinných hovnot. Takhle to asi zní jako solidní akční porno s poselstvím, ovšem opak je pravdou, a jedná se spíše o takovou dost přeplácanou, prokecanou, místy nudnou a v detailech mongoloidní špionařinu, která se marně urputně snažila céčkově se progejovat k Ryčímu. Ovšem pořád lepší a méně rakovinotvorné i dementizující než libovolné audiovizuální leporelo od Mrvelu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Gerard Butler jako agent CIA jehož identita je prozrazena uprostřed mise a on musí v Afganistánu se svým tlumočníkem prchat 400km před talibanem, islámským státem, milicemi, iránskou jednotkou a jedním pakistánským Jamesem Bondem na motorce. Nějaký nápad to mělo, lokace krásný, ale scénáristicky a režijně to je kapku děravé, přičemž to občas kombinuje nudné pasáže s hloupými, takže jenom proto, že jsem toho drsňáka Butlerovi věřil jako vždy, tak dám tři hvězdy. PS: Vlastně to je naprostá kopie o pár měsíců staršího The Covenant od Ritchieho, což je podstatně dokonalejší záležitost. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

  • Poté, co je Kahil Nasir (Ali Fazal) sražen z motocyklu a vyhodí do povětří jedno z íránských bezpečnostních vozidel, je jeho motocykl v oblasti výbuchu a je vidět, že hoří. O chvíli později se vrací ke svému motocyklu, který je zcela nepoškozený. (Johnny.ARN)
  • V čase 01:20:00 filmu je scéna, ve které leží na podlaze 4 popravení lidé. Mrtvý člověk uprostřed vlevo v řadě otevře oko a podívá se do kamery. (Johnny.ARN)
  • V íránské televizi se titulky zpráv zobrazují v obráceném pořadí, perština se však píše zprava doleva. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama