Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatelé poklidného amerického městečka u zátoky Chesapeake jsou zvyklí na zdejší vodu, která je samozřejmě důležitá pro chod společnosti. Dva biologičtí výzkumníci z Francie právě v této vodě objeví vysokou úroveň toxicity, a snaží se varovat starostu. Ten ovšem odmítá cokoliv prozradit lidu, jelikož chce zabránit vytvoření paniky a strachu. V důsledku tohoto kroku ale vzniká smrtící epidemie, při které zmutovaný druh parazita začíná napadat stále více a více lidí, u kterých přebírá kontrolu nad jejich myslí. (cardinals)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (92)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Stejně jako každý rok se obyvatelé malého městečka v zátoce Chesapeake připravují na oslavy 4.července. Tento rok ale všechno dopadne jinak - kontaminace vody v místní zátoce zmutovaným smrtelným parazitem, která vyvolává v prvním stádiu kožní problémy, ale končí téměř stoprocentním úmrtím osob, které s vodou přijdou do styku. Novinářka Donna Thompsonová jako jedna z mála přeživších po letech dává dohromady útržky materiálů, které celou událost plně dokumentují ... Katastrofické filmy mám docela rád, a tento není výjimkou. Z počátku mi chvilku trvalo, než jsem si zvykl na dokumentární styl filmu (útržky z home videa, policejní záznamy, lékařské záznamy, emaily a telefonáty), ale pak mne to začalo dost bavit - dávalo to filmu hodně velký pocit autenticity. Navíc oproti "standardním" katastrofickým filmům (pády meteoritů, výbuchy elektráren, atd) tento působí dost uvěřitelně - pár hodin po shlédnutí filmu jsem měl osobní problém s požitím jakékoliv tekutiny :). Záběry Cymothoa exigua i lidských těl v různém stádiu nákazy jsou patřičně ošklivé, což také filmu přidává kladné body. Takže já jsem s tímto dílkem Barryho Levinsona docela spokojený.. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

To fakt netočil Levinson, že ne? TEN Levinson, který natočil vynikající Pyramidu hrůzy, Dobré ráno, Vietname, Rain Mana nebo docela slušné Bandity? Tohle vypadá, jako když si vezme do ruky mobil můj nejmladší syn a natočí video s Lego panáčky, kterými posunuje po stole sem a tam a do toho říká nějaké strašně důležité věci, které nakonec nedávají smysl, ale vypadá to akčně. Ze sestřihu všech těch kamer mne brzy bolely oči, reportérka mi lezla na nervy (a nejen proto, že nevypadá moc sexy), nedrží to nějakou vnitřní logiku (jednou je voda zlo, podruhé do ní v poklidu lezou se koupat), takže myslím, že spíš někdo nahodile sesbíral nějaké nahodilé a nijak nesouvisející záběry, a protože pak nevěděl, co s tím, zašel do domova pro lidi s Alzheimerem, kde nejspíše Barry přebývá, a poprosil ho, jestli by tomu nedal nějakou štábní kulturu. Btw, jestli to mělo děsit nebo být hororové, nevím, jakoukoliv možnost takového pocitu přebilo znechucení ze všech těch šmírovacích kamer. ()

Reklama

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle opravdu natočil Levinson? To se dal na starý kolena na drogy nebo začal nezřízeně chlastat? Bylo evidentně vidět, že o rozpočtu to nebylo, takže proč? Proč vyrábět rádoby dokumentární záběry, když se to dá natočit normálně? Kdyby šlo o nějakýho začátečnickýho matlu, tak dejme tomu, ale u takovýho režisérskýho esa to prostě nechápu. I jako dokument je to zfušovaný. Děs! ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Velice netradičně pojatý found footage, v němž dopředu víme, že hlavní postava neumře - protože komentuje události, jež vedly k velkému zátokovému masakru. Oceňuji sice velmi pomale, ale také velmi pečlivě budovanou hustou atmosféru, která zejména v poslední třetině působí extrémně mrazivě. Zabíjení jsou nekompromisní, bodycount velký a takové nechutností, až jsem si říkal, že si režisér dal za cíl vytvořit maximální horror bez jakýchkoliv ústupků. Viděl bych to mezi osmi a devíti body. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Opět otřesná roztřesená kamera (naštěstí ne celý film) - kdy už tenhle způsob natáčení skončí? Copak všichni amatéři točí permanentně ožralí s Parkinsonem v obou rukou? Téma filmu, byť neoriginální, se mi líbilo. Stejně jako už v 50.letech, i dnes je třeba točit sci-fi o tom, jak si může člověk svojí činností podříznout větev pod sebou. Některé záběry působí hodně dokumentárně (oceánografové zkoumající parazity, lidé plní mokvajících puchýřů, rozežrané mrtvoly), což oceňuji. Takhle nějak by si s námi příroda vyřizovala účty...ostatně, je otázka, zda jsou ve filmu vůbec užity trikové efekty, vše je nějak moc opravdové. Kromě řádky katastrofických filmů se mi vybavil Cabin Fever, ale to mi rozhodně nevadilo. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v Georgetown (Jižní Karolína, USA). (ČSFD)
  • Tvůrci se nechali inspirovat parazitem Cymothoa exigua. Tento parazitický korýš se dostává do ryb žábrami, samice se přichytí k jazyku, zatímco samec se přichytí k žaberním obloukům. Parazit přeruší krevní cévy v jazyku ryby a způsobí, že jazyk odpadne. Poté se přichytí na zbývající pahýl jazyka a samotný parazit účinně slouží jako nový „jazyk“ ryby. (Homerking)

Reklama

Reklama