Reklama

Reklama

Diktátor

Trailer 2

Generál Aladeen je jedním z posledních světových diktátorů „ze staré školy“. Ve své zemi vládne téměř neomezenou mocí, kterou financuje prostřednictvím výnosů z těžišť ropy. Pevnou rukou se nebojí popravit kohokoli, kdo s ním nesouhlasí, změnit 300 slov z místního jazyka na své příjmení nebo uspořádat olympijské hry, ve kterých sám vyhraje každou disciplínu. A je tak jedním z nejnebezpečnějších mužů na světě. Když OSN vyhrožují sankcemi proti jeho zemi, africké republice Wadiya, je donucen odjet do New Yorku, kde má přednést vysvětlující řeč. Po příjezdu do světové metropole je ale generál doslova obrán o svou moc a šaty zběhlým agentem CIA a je vržen do běžného života na Manhattanu, kde se z nelítostného diktátora stane jedním z mnoha lidí v davu. Na cestě New Yorkem potkává Aladeen mladou Zoey, která provozuje obchod se zdravou organickou stravou a mohla by diktátorovi pomoci získat zpět jeho zemi i lidskost. (Viacom)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 603)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Úkrok ke kompletně hrané formě Cohenovi zcela nepomohl. Tam, kde byli Borat a Bruno díky svému dokumentárnímu charakteru ostře satiričtí, neboť umožnili obyčejným Američanům, aby se sami totálně odkopali, je Diktátor jen a pouze snaživý ... a tak trochu do prázdna vyznívající. Cohen sice opět štěká a kouše na všechny strany, ale tentokrát to působí, jako by měl místo pořádných tesáků jen obyčejnou umělou zubní protézu. Několik sekvencí je naprosto geniálně vtipných (porod! hlava! onanie!), ale zaskočilo mě velké množství hlušiny (so-so vtípků) a dost scén, které se minutu líně převalují na hraně trapna a pak úplně vyšumí, aniž by z nich něco extra vtipného vylezlo (scéna ve vrtulníku, která působila dobře v traileru, je ve filmu totálně zabitá). Jako jednoznačně to má svoje momenty, ale čekal (a chtěl) jsem něco ještě mnohem ráznějšího. 6+ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slabota.. Tak Hrozný jsem to vážně Nečekal.. Čekal jsem vskutku slušnou Podívanou a dostal jsem Spoustu Politických Nudných keců.. Připadalo mi to jako bych Koukal na Politické Harašení Na nově před 10 lety. Zasmal jsem se jednou dvakrát.. Spíš pousmál, než zasmál. Žádnej záchvat Smíchu Nic.. ztráta času. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Miestami trápne, miestami priemerne, miestami neskutočné hlody. Niekoho pobúri, niekoho pobaví. Nemôžem povedať, že by ma táto šaškáreň nebavila - to by som klamal. Sem tam som sa usmial, sem tam uškrnul a asi tri krát pukal od smiechu. Presne taký je Diktátor. Lepšia komédia, ktorá však opakuje staré vtipy, ktoré sme už niekde videli, doplnená o nové gegy. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Po šílenostech jako je tahle moc často nesahám, ale jsem ráda, že jsem tentorkát udělala výjimku. Po delší době jsem se totiž dobře bavila u americké komedie. Každý máme samozřejmě jiný smysl pro humor, proto jsou naše názory na komedii často hodně rozporuplné. Já mám jediné měřítko - množství kvalitního a upřímného smíchu. A Aladdin mě rozchechtal hned několikrát. Ideální stopáž nás ušetřila zbytečných hluhých míst, které v komedii nemají co dělat. I když nejsem vůbec fanynkou S. B. Cohena, tady byl dost snesitelný. 4* ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Já Sachovi hodně fandím a mnohokrát jsem se upřímně zasmál. Přesto to není absolutní zážitek, jako například z Borata. Celý film se veze na té nejtenčí hranici mezi vtipností a trapností a může za to zejména ohromná jednoduchost všech vtipů. Ty jsou velice přesně zacílené. Zároveň však velmi prosté a nenabízí toho příliš k domýšlení. Jakoby už takové trochu ohrané. Buď je vezmete nebo ne. Celý film je složený z vykonstruovaných scének, jejichž hlavní účel je vyplodit jakože kontroverzní či provokativní vtip. Jsou to situace, názory, hodnoty či vlastnosti, o kterých Sacha ví, že jsou v současnosti nekorektní. Tyhle provokace mě hodně baví. Zároveň je z nich ale cítit už taková vypočítavost. Každý tohle od Cohena očekává a chce se to od něj. Mám pocit, že už nejde tolik o provokaci, jako právě o zavděčení se cílovému publiku. Ale třeba si to jen namlouvám. Co mi chybělo nejvíce, byl onen pseudodokumentární styl Cohenových předešlých filmů. Chyběla mi ta iluze reality. Ta totiž ve spojení s Cohenovými provokacemi povyšovala celou záležitost výše. Jeho provokace totiž vyžadují okamžitou reakci osob, proti kterým je provokace určena. Jinak to nějak není ono a výsledek působí jaksi uměle. Diktátor je tak víceméně obyčejná hraná fiktivní komedie, která je výjimečná tím, že si bere na paškál něco, co si zasluhuje zesměšnit, ale hodně lidí se toho bojí. I Cohen však má své hranice a ví, co si může a nemůže k určitým skupinám dovolit. Například přestože Aladeen pochází očividně z islámského světa, samotný Islám zůstal až na drobné maličkosti zesměšnění ušetřen. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • Aladeenovu (Sacha Baron Cohen) osobní strážkyni Etru hraje Busty Heart, která se proslavila v roce 2008 v soutěži Amerika má talent (od r. 2006), v níž svými mohutnými prsy rozbíjela plechovky s pivem. (awful)
  • V krátkém střihu při první onanii Aladeena (Sacha Baron Cohen) je smečující basketbalista. Je to Blake Griffin, hráč NBA z týmu Los Angeles Clippers, který vyhrál cenu pro nejlepšího nováčka v NBA v sezóně 2011, a k tomu první místo v soutěži NBA Slam Dunk Champion, ve které hráčí předvádějí právě své nejlepší smeče. (Num3roO)
  • Sacha Baron Cohen (Aladeen) chtěl natočit vybrané scény v budově Organizace spojených národů. Údajně byl však odmítnut s tvrzením, že skutečným diktátorům, které zastupují, by se to nelíbilo. Tehdejší generální tajemník OSN Pan Ki-mun k tomuto vyjádření řekl, že Cohen má opravdu skvělý smysl pro humor. (Linkyc)

Reklama

Reklama