Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 3
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 3

Recenze (198)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[51%] Nebudu to zde pokud možno moc prodlužovat, ale zkrátka mi to celé nesedlo. Ústřední dvojice postav Joela a Ellie je super – herci Pedro Pascal a Bella Ramsey to zvládli dobře. I jsem si postupem času získal postavu té Ellie, která zde měla prořízlou pusu a dobré hlášky. Tím ale veškeré klady z mé strany asi už nejsou. Pilotní prodloužený díl mě celkem bavil, ale až tak neuchvátil, zbytek už je dost utahaný až do divné finální epizody. Sem tam se najde pár dobrých scén, ale na zadek jsem se z toho neposadil. Já nevím, co se divákům na tomhle seriálu tak líbilo? Jako určitě to nebudu porovnávat k The Walking Dead, ale zde nebyla téměř žádná atmosféra, žádné napětí, pořádný děj, a i docela málo těch nakažených „houbáků“. Kvůli některým mým známým jsem to do konce dodával, protože jsem si připadal jak pitomec, že mě to moc nebavilo. Dle hodnocení mi to na ty velmi slabé 3* vychází a to hlavně kvli ústředním dvou postavám. Další série ale už vynechám. Nevím, jestli je problém v tom, že jsem nehrál hry, ale i tak jsem od tohoto očekával trochu víc, škoda. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Ok, nakoniec som nabrala tie nervy pozerať tento seriál, aj keď ma odpudzovala pompéznosť a skvelé hodnotenia, ktoré sú skoro vždy napiču. A koncept decko a vytrénovaný muž, ktorí si to tiahnu cez celú krajinu plnú prijebaných plesnivcov či čoho ma tiež nenadchýna. Videohru som nehrala, vlastne som nehrala nijakú videohru, ani neviem, prečo by som to mala robiť. Seriál bol, ako som predpokladala, plný nezmyslov (aj keď pri zmutovaných monštrách môže byť aká-taká logika, ale tu nebola). Paradoxne jediný diel, na ktorý tu nadáva väčšina recenzentov - gay diel - vo mne vyvolal nejaké pocity. Aj keď bol fakt od veci. Ale vlastne, čo bolo k veci? Tie zmutované príšery? Tie sa tam objavili asi v troch dieloch z deviatich. Ale Bella Ramsey to tam tiahla, aj keď dávať tie mongoloidné debaty podľa scenáru - tak som uvažovala, keď som mala asi sedem rokov. Ale mentálne nestabilní píčusi režiséri a scenáristi to tam evidentne nutne potrebovali... za to hercom dúfam priplatili. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmová/seriálová adaptace videohry všech dob! Ano, tímhle titulem se Last of Us pyšnit může. Prosadit se v tomhle segmentu ale není zrovna těžký, když konkurence v podstatě neexistuje. Nejsem fanoušek hry, protože jsem jí nikdy nehrál. Upřímně je mi proto fuck, jak moc je seriál předloze věrnej. Zajímají mě inteligentní postavy, hutná atmosféra, funkční dramaturgie, slušná výprava a dynamická akce. Jenomže Last of Us dělá všechno napůl a často nudí. Takže honit nad tim, jak je to boží a úžasný a nejlepší asi není úplně namístě. Kdyby to byla třetí řada Black Summer (dost nedoceněný), většina místních pětkařů by bez rozmyslu sypala dvě hvězdy (název automaticky nedělá dobrou show)! Nakonec nejlepší epizodou je ta nejnenáviděnější, kde si dva chlápci našli útočiště plný naděje a životního smyslu, zatímco za jeho hranicemi se svět zmítá v nenávisti, šílenství a v totálním společenském úpadku (tahle epizoda alespoň nechává pracovat divákovy mozkový buňky)! SE1: 5/10 ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Decentně zpracovaný seriál sázející na atmosféru a nesourodou ústřední dvojici hledající k sobě cestu. Po vizuální stránce správně ponuré a špinavé v rámci lidských kolonií, naopak přírodní scenérie poskytují ideální až téměř melancholický kontrast. Tvůrci však sázejí primárně na postavy. Některým jsou věnované skoro celé epizody, což je fajn pro budování morálně chátrajícího světa. Vztah Joela a Ellie je fajn, herci spolu mají chemii i když je potřeba si chvíli zvykat. Ostatní postavy jsou výrazné a zapamatovatelné, ale některým vedlejším je věnován prostor na úkor ústřední dvojice, což se projeví hlavně v posledních dvou epizodách. Neubráním se pocitu, že se jejich vzájemný vztah mohl budovat o něco víc. Většina jejich konverzací se točí kolem budoucích plánů dvojice nebo světové situace, a osobních a emočních výměn je pomálu, i když ty zásadní z her jsou zachovány. Castingově nemám problém, Pedro Pascal je skvělý a na Bellu Ramsey si člověk chvíli zvyká, ale nakonec si k ní najde sympatie. Zřejmě v rámci rozpočtových rozhodnutí jsou opuštěná lidská města až zbytečně moc opuštěná, konfrontací s nakaženými je pomálu, a ty s jinými lidmi nejsou tak zajímavé (pátý díl budiž v tomto světlou výjimkou). Celkově i kvůli tomu nepůsobí svět zpustošený parazitickou houbou tak nebezpečně, a pro běžného diváka neobsahuje ani tolik zapamatovatelných momentů. Ve výsledku se tak jedná o lehce nadprůměrný postapokalyptický seriál, který docela rychle uteče, ale mohl být zpracovaný lépe, a stejně tak mohli tvůrci lépe rozvrhnout čas věnovaný určitým postavám. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Adaptace nemusí být přesné, stačí aby byly dobré a nesly v sobě tu samou identitu jako původní materiál, což první série The Last of Us splňuje a vlastně je nejlepší v té první polovině, kde má největší svobodu a nejvíc mění věci, experimentuje a pokaždé krásně vypointuje jednotlivé díly a tak převádí ten příběh pro seriálové médium dobře, jak jen to jde. Druhá půlka na druhou stranu jen ubírá věci z předlohy a nenahrazuje je ničím stejně úderným a to je škoda. Zakomponování Left Behind přímo do děje také trochu kazí celkové tempo a narušuje to silně ten vztah ústřední dvojice, který pořádně 2 díly nevidíme před koncem a to prostě podráží trochu seriálu nohy... věřím že při zkouknutí na jednou bez týdenních pauz to tolik vadit nebude, ale i tak je to lehký problém. Nakonec to ale není tak věrný jak by mělo být a ani tak unikátní a nový, jak by mělo být a některý bonusy jsou prostě zbytečný, než co jiného. Produkce je neuvěřitelná a některá místa působí, jako by je vystřihly přímo ze hry, bohužel tomu zase podkopává lehce nohy necinematická kamera. Nakonec v čem tato adaptace selhala, bylo vyobrazení nebezpečného a nehostinného světa... jak nám má záležet na tvorbě léku proti nakaženým, když všehovšudy žádného nevidíme poslední 4 díly? Seriál zachycuje to podstatný, vztah Joela a Ellie a příběh jako takový, ale že by šlo o ultimátní adaptaci hry, to určitě ne... je to slabší odvar, který nenabízí dost nového na to, abych se k tomu kdykoli vrátil, přesto fajn alternativa pro nehráče. Ostatním doporučuji radši hru. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Joel (Pascal) a Ellie (Ramsey) kráčajú a kamera sa presunie na hromadu mŕtvol spálených na nepoznanie. Klikeri sú slabí proti ohňu, takže týchto ľudí zabili nenakazení, pravdepodobne rebeli, ktorí slúžia ako hrozba pre túto epizódu. Je to vizuál, ktorý videohry často používajú na upozornenie hráča, že vstupuje do nebezpečnej osady a aby sa mal na pozore. Seriál robí presne to isté. (molcan2)
  • Perryho, jedného z Kathleeniných (Melanie Lynskey) mužov, hrá Jeffrey Pierce, ktorý vo videohre prepožičal svoj hlas a pohybovo stvárnil postavu Tommyho (Joelovho brata). (molcan2)
  • V Billovej (Nick Offerman) pivnici Ellie (Bella Ramsey) zistí, že počítač vysiela cez rádio skladby z 80. rokov. Joel (Pedro Pascal) vysvetľuje, že systém automaticky vysiela cez rádio skladby z 80. rokov, ak sa Bill po určitom čase neprihlási, čo vysvetľuje, prečo Joelovo rádio na konci prvej epizódy zachytilo skladbu z 80. rokov. (molcan2)

Reklama

Reklama