Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 1
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (198)

Algernons 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Adaptace nemusí být přesné, stačí aby byly dobré a nesly v sobě tu samou identitu jako původní materiál, což první série The Last of Us splňuje a vlastně je nejlepší v té první polovině, kde má největší svobodu a nejvíc mění věci, experimentuje a pokaždé krásně vypointuje jednotlivé díly a tak převádí ten příběh pro seriálové médium dobře, jak jen to jde. Druhá půlka na druhou stranu jen ubírá věci z předlohy a nenahrazuje je ničím stejně úderným a to je škoda. Zakomponování Left Behind přímo do děje také trochu kazí celkové tempo a narušuje to silně ten vztah ústřední dvojice, který pořádně 2 díly nevidíme před koncem a to prostě podráží trochu seriálu nohy... věřím že při zkouknutí na jednou bez týdenních pauz to tolik vadit nebude, ale i tak je to lehký problém. Nakonec to ale není tak věrný jak by mělo být a ani tak unikátní a nový, jak by mělo být a některý bonusy jsou prostě zbytečný, než co jiného. Produkce je neuvěřitelná a některá místa působí, jako by je vystřihly přímo ze hry, bohužel tomu zase podkopává lehce nohy necinematická kamera. Nakonec v čem tato adaptace selhala, bylo vyobrazení nebezpečného a nehostinného světa... jak nám má záležet na tvorbě léku proti nakaženým, když všehovšudy žádného nevidíme poslední 4 díly? Seriál zachycuje to podstatný, vztah Joela a Ellie a příběh jako takový, ale že by šlo o ultimátní adaptaci hry, to určitě ne... je to slabší odvar, který nenabízí dost nového na to, abych se k tomu kdykoli vrátil, přesto fajn alternativa pro nehráče. Ostatním doporučuji radši hru. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

První série - (8,5/10). Poslušně hlásím, že jsem divák látkou zcela nepolíben. Hlavním důvodem, proč jsem se na seriál The Last of Us podíval byly nadšené recenze a reakce diváků a i mého nejbližšího okolí. Taky mám prostě rád HBO seriály, které jsou většinou zárukou kvality. Opravdu si pořád stojí za tvrzením, že to, co dostane HBO pod ruky, tak to dokáže přetvořit v něco kvalitního. Tady před nimi stal nelehký úkol. Věhlas, který kolem sebe herní adaptace od roku 2013, kdy vyšla na platformu PlayStation 3 je enormní a fanoušci jsou v těchto případech zkrátka nekompromisní. Já jsem stejný případ. Když NETFLIX začal prznit mého oblíbeného Zaklínače, tak jsem taky neznal bratra. Naštěstí adaptaci dostalo na starost to SPRÁVNÉ studio, takže jsme dostali opravdu kvalitní dílo. Už od prvních minut jde ve vzduchu cítit napětí, které je téměř hmatatelné. Blížící se apokalypsa je na spadnutí a divák jenom čeká, až se to celé sesype jako domeček z karet. Z úvodního intra jsem byl velice nadšený. Lehké vybrnkávání, které předváděl Gustavo Santaolalla se k depresivnímu a pochmurnému seriálu výborně hodilo. Zároveň v sobě skrývá neuvěřitelnou křehkost, která jde ruku v ruce s celým seriálem. Pokud se bavíme o křehkosti lidského bytí, kdy vás dělí jedno kousnutí od proměny v nelidské monstrum, nebo křehkost vztahu, který se vybuduje mezi Ellie a Joelem. Vztah této dvojice nepřekvapivě jádrem celého seriálu, na kterém to všechno stojí. Proto jsem nesmírně rád, že mezi nimi funguje chemie na výbornou a cítíte mezi nimi to postupné budování vztahu. Už úvodní epizoda ukázala, že nakažení budou nemilosrdní a nákaza se bude šířit velice intenzivně. Samotný vzhled nakažených a jejich postupná stádia mi přijde jako něco naprosto geniálního a ještě daleko víc geniální mi přijdou různé druhy nakažených, kdy jsem s obrovskou chutí hltal každičký detail. Líbí se mi, že se z toho nestalo něco opulentního, ale vesměs se to drží nohama na zemi jako komornější drama. Zakončení seriálu bylo velice osobité a originální. Překvapilo mě, že tam nebyl nějaký brutální cliffhanger, který by diváka přiměl s očekáváním vyhlížet další sérii, ale i tak se na ni moc těším. Jako neznalý fanoušek jsem si to užil velice a plánuji si jednoho krásného pustit i samotnou hru. Uvidíme, kolik do té doby vyjde sérií. PS: Nakonec bych se chtěl ještě podělit o velice emotivní zkušenost. Před několika lety mi Spotify vyhodilo soundtrack ze samotné hry s názvem All Gone. Tento soundtrack mě okamžitě chytil za srdce a když poté zazněl ve finální epizodě, tak mě zaplavila vlna emocí. “I Was Never Afraid Before You Showed Up.” 🔝Nejlepší epizoda: Endure and Survive(S01E05)🔝 ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Som milovníkom hororových hier a vždy budem tvrdiť, že priame prepojenie s dejom, človeka ďaleko viac zasiahne, či už po akčnej, alebo samotnej hororovej stránke. Prešiel som jednotku, prešiel som dvojku, pričom k pokračovaniu hry môžem povedať akurát jednu vec, že je to spolu s Resident Evil dvojkou, remake-om z 2019, najlepšia hororová hra, akú som kedy v živote hral. Ja osobne som bol od počiatočných prezentovaných názorov tvorcov seriálu, skeptický. Nič totiž nenasvedčovalo tomu, že pôjde o pružný, dynamický, hororový projekt, ale skôr drámu, ktorá bude námetovo čerpať z iného projektu, ktorý však v porovnaní s týmto, dokázal zaujať nie len príbehovo, ale aj hororovo. No a výsledok? Tak 3 epizódy boli skutočne hororové, ostatok boli len samé tliachanice, ktoré sa navyše stali hlavnou črtou celého seriálu. Nie, toto určite nie je najlepšia filmovo/seriálová adaptácia hry. Resident Evil I, alebo III, či dokonca Raccoon City, boli ďaleko hodnovernejšou kópiou. Druhú sériu si ale rád pozriem, i keď ten čo hru hral, zrejme nebude nijak dejovo obohatený, keďže sa zrejme bude pokračovať v kopírovaní deja, no snáď už aj s akciou. Dobrý, silný priemer .. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě osobně znamená The Last of Us opravdu hodně. Je to moje nejoblíbenější hra. Hrál jsem jí 6x (po šesté jsem jí dohrál během první a třetí epizody seriálu) a následně si dal také druhý herní díl. A proto bych rád zdůraznil, že tomu budu trochu nadržovat. Hned na začátek mezi ty největší klady této podívané je filmařina. HBO je známo tím, že jejich produkce je pečlivá a umějí dávat tvůrcům dostatek finančních prostředků a čas. The Last of Us je jeden z nejlíp natočených seriálů poslední doby. Má to autentickou kameru, která vás dokáže pěkně vtáhnout do děje. Do tohoto se, ale bohužel pojí jedna výtka, která je tou největší. Série postrádá napětí a strach o postavy. Po příběhové stránce je to velice dobře odvyprávěná podívaná, která věrně adaptuje svoji herní předlohu. Zároveň umí jít svojí vlastní cestou a za to dávám palec nahoru, že nejde jen o prostou předělávku hry do hrané podoby. Fanoušci nakažených budou zklamaní. S nakaženými je především velká zábava v páté epizodě a nebo také ve druhé epizodě, kde se povedlo napětí perfektně. Jinak si, ale nakažených tolik neužijete. Vlastně když to tak vezmu, tak celkově akce a napětí je zde minimální. Když dojde na akci, tak to je většinou tak, že Joel zneškodní jednoho max. 2 postavy. A to byl pro mě ten největší problém. Cesta Ellie a Joela oproti hře působí hrozně jednoduše a poklidně (samozřejmě ne úplně). Občas budete mít pocit, že postavy nežijí v postapokalyptickým světě. Takže v čem je ten seriál super a stojí za to? Herecké výkony, postavy, emoce. To jsou ty nejsilnější stránky. Pravdou je, že jádro příběhu The Last of Us nejsou nakažení, ale postavy. Pedro Pascal jako Joel je castingová trefa. Bella Ramsey sklidila od fanoušků ještě před premiérou velkou kritiku za to, že nevypadá jako Ellie. Inu, to je pravda. Bella nevypadá jako herní Ellie, ale ona jí je. A především Bella ukázala, že je to talentovaná mladá herečka a odvedla skvělí výkon. Jako herní fanoušek je pro mě seriálová verze krásná podívaná, kterou jsem si užil. Několikrát mě seriál dokázal emocionálně zasáhnout. Očekávání na druhou řadu bude veliká (dvojku mám radši než jedničku). Těším se, až si dám celou první sérii na jeden zátah. 9/10. Nejlepší epizody: 1. Kin, 2. When We Are in Need, 3. Endure and Survive. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mazin-Druckmann paradox. Nevím, nakolik bych si to užíval coby divák neznalý předlohy, na druhou stranu bych se pozici „tabula rasa“ nebránil. Tak či tak, je to podívaná z alternativního vesmíru, ve kterém nic zásadního nechybí a všechno navíc je jenom ku prospěchu. Při vynechání dlouhých minut plížení a krvavých soubojů, zůstane cca oněch 8 – 9 hodin dějového materiálu (kredity za point posílám sem), který je zužitkován naprosto ukázkově. Minimum clickerů nejde na vrub tvůrcům, ale k dobru Joelově zkušenosti, který putování vede promyšleně, a veškerá setkání s nimi jsou dílem momentů, kdy se promyšlený plán podělá. Drobné výhrady detailněji u jednotlivých dílů, jinak výsostná spokojenost. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • V závěru zní z rádia skladba „Never Let Me Down Again“ od Depeche Mode. Zatímco Joel (Pedro Pascal) a Ellie (Bella Ramsey) bloudí troskami civilizovaného světa, David Gahan v rádiu zpívá: „I'm taking a ride with my best friend.“ A to není dobře. Ne proto, že by nikdo neměl ponětí o dobré hudbě v blízké budoucnosti, ale proto, že „Never let me down again“ od Depeche Mode, stejně jako každá píseň z 80. let, kterou hrají undergroundová rádia, je poplašným signálem. Varování však přichází příliš pozdě. Joel a Ellie jsou již za plotem karanténní zóny. Tvůrce seriálu Craig Mazin vysvětluje použití právě této skladby takto: „Moje žena má encyklopedické znalosti hudby 80. let. A já si říkal: ‚Dobře Melisso, tohle je to, co potřebuju.' A doslova jsem řekl všechny ty věci, které právě řekla. Potřebuju, aby to byla písnička, kterou tak nějak znám, ale dlouho jsem ji neslyšel. Nějakou, která ještě nebyla do mrtě ohraná. A potřeboval jsem, aby měla kontext. Potřeboval jsem, aby měla smysl. Potřeboval jsem, aby byla temná a v ideálním případě, aniž by byla nějak extra na očích, mi dala nějaký komentář. Potřeboval jsem začít určitým způsobem, abychom mohli ukázat, že se rádio zapíná. A ona pak řekla: ‚Never Let Me Down Again.‘ A já na to: ‚Panebože.‘“ (Dangerous2)
  • Joel (Pedro Pascal) hovorí, že kabeláž na Billovom plote (Nick Offerman) už nemá veľa času a že môže Billovi zohnať hliníkové cievky, ktoré by vydržali oveľa dlhšie. To nie sú len vedomosti preživších; vedel by to z práce v stavebníctve pred tým, ako ho zasiahla huba. (molcan2)

Reklama

Reklama