Reklama

Reklama

Avengers: Endgame

  • USA Avengers: Endgame (více)
Trailer 7
USA, 2019, 182 min

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks)

Kamera:

Trent Opaloch

Hrají:

Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Paul Rudd, Benedict Cumberbatch (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hrozivé události způsobené Thanosem, který vyhladil polovinu života ve vesmíru a silně oslabil Avengers, vedou zbylé superhrdiny k tomu, aby ve strhujícím finále 22 filmů studia Marvel zvaném Avengers: Endgame sebrali poslední síly a pokusili se vrátit úder. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 7

Recenze (1 546)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kdybych se na to měl dívat jako na samostatný film, pak bych měl výhrady k určité rozvleklosti první (dramatické) třetiny, nedej bože bych mohl zabřednout do časových paradoxů druhé třetiny, nedej bože bych se mohl pohoršovat nad sentimentem třetiny závěrečné. Jenže Avengers jsou kategorie sama pro sebe a vytýkat jim, že nejsou koherentní, nedává příliš smysl. Spojují totiž tolik postav, poloh a dílčích motivů, že jiné řešení než podobně koncipovaná 182 minut trvající katarze mě nenapadá. A pokud začneme Endgame vnímat jako season finále, dává najednou všechno dokonalý smysl. Fokus na klíčové postavy s cílem dát jejich existenci rozhřešení, způsob, jakým jsou do děje vtipně dávkovány prvky nostalgie (Endgame je takový matrix vzpomínek na předchozí filmy) i epický klimax, který má emocionální grády padajícího meteoritu. Za vším je cítit plán, který tak chybí DC. Jednotlivé dílky zapadají do skládačky a jestli chcete jeden příklad, vezměte si Thora. Od Marvelu nečekám převratné myšlenky, formální stimuly nebo psychologickou hloubku. Čekám uspokojení. A jestli se něco po Endgame dostaví, je to pocit příjemné sytosti. Možná to není generační událost ráže Star Wars, ale pořád je to více než důstojné završení hodin zábavy a roků poctivé práce. Jestli nám Nolanův Batman ukázal, že superhrdina musí být člověkem do té míry, že přestává být -super-, Avengers trvají na tom, že lze být obojím zároveň. Je to možná naivní, ale povznášející. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Za každou cenu (zábavně)! Za mě to nebylo ono. Chyběla mi tam osudovost a pocit, že to prožívám s nimi, a to se mi ani po všech filmech viděných nejméně 2x prostě nedostavilo. V podstatě jsem dostal protažený konec IW s komediální skoro až dvouhodinovou komediální vložkou, o kterou jsem nestál a dost nelogických kliček, které většina diváků ignoruje a nad filmem nestráví ani minutu se snahou zhodnotit jeho příběhovou funkčnost. Baví nás to a je to super, ale kdo vnímá všechno to okolo? Něco pro hardcore fanoušky něco pro obyčejné tv spotřebitele... Pro každého máme něco a přitom mi to v závěru filmu dalo hrozně málo. Chvíli poslechu diváků v kině po konci a došlo mi, že tady není žádné vnímání/chápání záměrem, ale čirá zábava. Chci víc. (bez spoilerů radši nepokračuji) Co mě však na tomhle filmu baví, není ani tak jeho technická dokonalost, ani adorování všemi okolo, ale ten samotný moment velkoleposti, který se teď promítne do výdělků, životů a dalšího fungování MCU. A na to jsem zvědavý. Snad to pro mě bude zajímavé... PS: podruhé potvrzení prvních dojmů, cestování v čase je nesmyslné, první polovina filmu by bez vztahu k postavám byla naprosto zbytečná, dvojce zásadních odchodů stále skvělá. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Blockbusterová jazda plná super scén, humoru, sĺz, hravosti a epiky (aj keď tá nastúpi až v poslednom akte). Mám k tomu výhrady (najmä poňatie Thora a Hulka veľmi bolelo), no tie sa strácajú v tom nabušenom celku. Postavy sú hádzané do situácií a postavené výzvam, ktoré sme od nich stále chceli vidieť a dopriať im ich (rodičovsko potomovské pasáže sú na celom filme to najemotívnejšie). Herci najmä v prvej tretine idú na maximum. Remeslo je až na niektoré triky skvelé ale hlavná prednosť Engame je inde. Sústredenie na komornosť a postavy sa vyplatilo, pretože prvýkrát (na mňa) v tomto univerze fungujú emócie (áno, plakal som) aj wow momenty (pri hláške Assemble som chcel tlieskať). Všetko je však tak funkčné najmä pre fanúšikov. Väčšina stopáže pozostáva z referencií na predchádzajúce filmy a plnenie diváckych snov. Ale pokiaľ je to urobené takto hravo, nemám s tým problém. Ten scenár je svojou výstavbou s využívaním seriálových atribútov takmer dokonalý (a z analytického pohľadu veľmi podnetný) . Až natoľko, že ani nie je čas riešiť nakoľko je hlavný príbeh nedovarený a postavený na barličkách. No ako ukončenie jednej éry a jednej série (ktorá mi nikdy k srdcu úplne neprirástla) je to úžasné. Ako film pre okoloidúceho diváka to ale musí byť dosť peklíčko. Možno aj preto považujem Endgame za viac fan service než regulérny film. Ale užil som si veľmi. A mám pocit, že fanúšikovia marvelu sa z toho úplne zoserú a vyplačú si oči. 9/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Divnej? To já si mejluju s mývalem. Až doteď jsem si myslel, že je vycpanej...- Vtipné a smutné, taková antická tragikomedie, kde se nejde pro prdel daleko. Kruh se uzavřel a i přes mírně únavné plácání o životě a ponor do duší hlavních postav jsem si film užíval. Tedy první mrazení mě přepadlo, když se hned zkraje snášela Captain Marvel se svým nákladem na zem. Nu a pak se umíralo a vtipkovalo jak na běžícím pásu, a když se dostavil houmelesák Thor, tak jsem si říkal, tohle už fakt přehnali, ale když se dožadoval dvanáctky, tak jsem mu rozuměl. Nu a pak se chopil kladiva a bylo hned jasné, že zatoužil po blescích a po krvi. A samozřejmě bitva z nevím už kolikátého dílu SW byla skvělá a epická! Jinak radost mi udělaly Tilda Swintonová a Elizabeth Olsenová. A vůbec se to celé moc povedlo a mně nezbývá než vysázet celé souhvězdí. Jen mi trochu neštymovalo, kdo že bude - možný spoiler - příští Cap.....a jako nic proti černochům, na Furyho si už člověk zvykl a Black Panthera je jasný, ovšem Cap? Aby to nedopadlo jako s Human Torchem.... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Před lety jsem filmy od Marvela vnímal sem tam na jedno brdo. Je ale neuvěřitelné, kam se za posledních let celé univerzum posunulo a já i neoblíbené postavy začal mít postupně rád. Vrcholem pak nastal tímto dílem Avengers, který podle mě patří na filmový chodník slávy v Hollywood Boulevard. Tohle je prostě totální filmařská epika. Deset let Vás američtí filmaři drtí komiksovými filmy, aby se to všechno spojilo v jednu nekonečně skvělou závěrečnou bitvu, na jejichž opačné straně stojí Thanos, který je asi nejstrašidelnějším protivníkem komiksových hrdinů, který kdy vůbec byl. Jeho záměr totiž není vytvořit zlo, ale nastolit neutrálno a nejhorší je, že pro to má pádné argumenty a bezmezně tomu věří. Měl jsem k němu obrovský respekt. Stejně tak, jako jsem si užíval tříhodinový zážitek, který měl dobrý námět, myšlenku, bavil a hlavně tu dal prostor každému z hrdinů, což si zaslouží potlesk. Dát tohle dohromady muselo vytvořit neskutečně práce a já jsem rád, že tomu dnes můžu vrazit absolutní pětihvězdu. Mohl bych hledat argumenty, proč se mi to úplně nezdá, ale proč bych to dělal? Byla to prostě bomba! ()

Galerie (136)

Zajímavosti (214)

  • V záverečnej scéne filmu, v ktorej Kapitán Amerika alias Steve Rogers (Chris Evans) a Peggy Carterová (Hayley Atwell) tancujú v ich dome, sa Peggy usmieva. Jej pocity a emócie boli skutočné, Hayley Atwell, ktorá stvárnila agentku Peggy Carterovú, sa v interview pre The Hollywood Reporter nechala počuť, že bola veľmi šťastná, že jej postava sa dočkala tohto okamihu a dej filmu sa uzavrel happyendom. K tomuto záveru boli naklonení aj režiséri Joe and Anthony Russo, ktorí mali pocit, že takýto koniec si obe postavy zaslúžia, navyše budú s ním spokojní aj fanúšikovia oboch postáv. (AxelWers)
  • Na začiatku filmu Tony Stark (Robert Downey Jr.) spomenie, že je to ich 21. resp. 22. deň strávený vo vesmíre. Odkazuje tak na poradie záverečného dielu (rozdeleného na dve časti – Infinity War – 2018 a Endgame – 2019) v rámci MCU. (3buna)
  • Název „Asgardians of the Galaxy“ je připomenutím marvelácké komiksové série, v níž se parta Asgarďanů (Thorova sestra Angela, syn jednoho z hrdinů, do nichž se Thor kdysi převtělil, Thorg – žába se silou Thora, která vznikla kombinací běžné žáby a úlomku z Mjölniru, a oživlé asgardské brnění Destroyer) toulá vesmírem přesně v duchu Strážců. (CrypzzXD)

Související novinky

Vision se vrátí ve vlastním seriálu

Vision se vrátí ve vlastním seriálu

25.05.2024

V minulých letech se komiksácké studio Marvel s oznamováním nových projektů trošku urvalo z řetězu. Po vrcholné éře, kdy hlediště kin praskala ve švech pod nápory chtivých diváků, kteří potřebovali… (více)

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

26.02.2024

Loňské stávky se nějak podepsaly snad na každém natáčení. A čím větší produkce, tím více studia pravděpodobně krvácela, když se práce na filmu zastavily. Své o tom ví Ridley Scott, který loni na… (více)

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Scorsese vs. Marvel znovu

Scorsese vs. Marvel znovu

31.10.2023

Pár let staré komentáře Martina Scorseseho k Marvelu, vůči němuž se režisér ohradil a filmy studia označil za pouťové atrakce spíš než filmy, jsou dobře známé. Teď ale do kin zamířil snímek Zabijáci… (více)

Reklama

Reklama