Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 4

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 4

Recenze (490)

POMO 

všechny recenze uživatele

Toto chcem vidieť v podaní Wesa Andersona! Vťahujúci rozbeh do originálneho a na divácke zážitky sľubného filmového sveta, v ktorom sa ale jeho tvorcovia uchýlia k riešeniam zaujímavých tém, aké ma moc nechytili (tie riešenia). Nie je to premárnený potenciál výnimočnej filmovej udalosti, len je to filmová udalosť pre skupinu divákov, do ktorej holt nepatrím. Waltzov Dušan ma pobavil, dúfam že ho v komédii typu Big Lebowski zužitkujú Coenovci! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Měl jsem s Alexanderem Paynem pokaždé trochu problém. Hlavní hrdinové jeho příběhů totiž hledají smysl života, jeho spásu nebo nový cíl a většinou při tom chodí v nekonečných kruzích a já při sledování často kroutím hlavou nad tím, že se jejich situace vyřeší tak nějak sama od sebe. Zmenšování je pak proto pro mě šokem. Hlavní hrdina totiž svoji neutěšenou situaci pokaždé zkouší aktivně řešit, pomáhá druhým (byť často náhodou nebo nedobrovolně) a vůbec se neustále posouvá dopředu roztodivnými směry. Navíc témat, které Payne s Taylorem sešili dohromady, je taková kupa, že jsem téměř nestíhal přepínat do potřebných rozpoložení a nálad. Ekologie, krize manželství, migrace, přelidnění, sci-fi odbočky, souznění s přírodou, zbohatlíci, samota, slepé uličky budoucnosti. A pokaždé se záplavou detailů. Tenhle příběh má snad všechno a jeho rozporuplné přijetí jasně ukazuje, že je toho pro diváka možná až moc. Já se ale i díky snad desítce známých oblíbených tváří v nejmenších rolích řadím k těm nejspokojenějším. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Wow!*Přestože překládám náramné povídky z žánru spekulativní fikce a filosocizující scifi, takhle nabitá a nadšená, jako bych vystoupila z živoucího podivuhodného i důvěrně známého světa, jsem se cítila naposled v sedmi letech po dočtení Pipi Dlouhé Punčochy a v deseti u knížek Julese Vernea.***A to jsem původně žádný vyložený zázrak nečekala. *** Ještě po cestě domů mě ten efekt přenesení do fikčního světa, který ovšem dotěrně a tísnivě připomíná naši nejbližší budoucnost, předpokoj, a jeho omračujících možností, krás, starostí a žalů nepustil, pořád jsem jednou nohou jinde, či o krok v budoucnu, nebo nejpřesněji vzato moje prožívaná realita se skutečně rozrostla. Neboť "jinde" tady řečeno s Neffem neznamená, že "všechno je jinak", ale že "něco je jinak", a tím pádem můžeme náš vlastní křehký a fascinující svět a život promýšlet a vnímat z nově nabídnutých perspektiv - není to únik z naší reality, ale její poutavá nová reflexe, je to prožitek prohloubené blízkosti, lásky, starosti i dychtivého a osudového zaujetí naším životem. A je mi hrdinsky smutno a nádherně, cítím vítr změn ve vlasech a slanost tříště na tvářích. *** A funguje to i napodruhé. *~ ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Potenciál tu bol, no výsledné prevedenie je nakoniec trošku sklamanie. Keď som videl trailer na "Downsizing", mal som pocit, že sa dočkám jedného z najlepších filmov. Skvelý koncept, vynikajúci herecký výber a dokonca to pôsobilo aj celkom vtipné. Reálne mám ale pocit, že vo filme je viac drámy než komédie a podáva nám síce zaujímavý príbeh, no reálne trošku rozbitý. Skúste mi povedať hlavnú dejovú líniu filmu. Nedá sa to. Film totiž žiadnu konkrétny dej nemá. Čo nemusí byť na škodu. Keby však tie jednotlivé línie viacej dopracoval a ponúkol nám niečo, čo by pôsobilo komplexnejšie a viac celistvo. Na mňa to ale pôsobí trošku rozbito. Nechcem zachádzať do spoilerov, no povedzme si, že máme tu najprv dejovú líniu, kde Paul a Audrey riešia ako zlepšiť svoje manželstvo. Spoznávame ich život. A keď sa rozhodnú pre zmenšenie, tak Audrey z toho vycúva a Paul ostáva zmenšený sám vo svojom novom živote. Ktorý ale nemá s kým zdieľať. Keď tak nad tým, teraz premýšľam, možno to je hlavná dejová línia. Fakt, že nemá svoj život s kým zdieľať a tak si nájde vo svete malých ľudí novú priateľku. Spoznáva jej život... zisťuje, že ani vo svete malých ľudí nie je všetko tak jednoznačné a nakoniec do toho ešte zapojíme aj koniec sveta. Nerobím si srandu. A ako celok som miestami nemal pocit, že sa to dobre prepája. A trošku som dúfal, že sa na niektoré miesta vrátime, no pre film sú to uzavreté veci. A naopak by som ocenil, keby sa film rozhodne ich trošku viac rozobrať, alebo nám viac podať z postáv. Chápem, o čo Alexandrovi Paynovi išlo, no mám pocit, že mohol to podať trošku inak. Ale ako celok som s filmom spokojný. Efekty sú schopné, atmosféra filmu je dobrá, je príjemný na pozeranie, hudba je vynikajúca a hrdinovia filmu sú mi reálne aj veľmi sympatickí. A chcel som s nimi tráviť svoj čas. Dokonca sa priznám, že je to film, ku ktorému by som sa ani nebránil vrátiť. No nemôžem si ešte jedno odpustiť. Trošku som chcel, aby bol vtipnejší. Dráma je tu dobrá, ale tá komédia by skutočne pomohla. Na druhú stranu som ale rád, že tu nemáme žiadny typický americký výplachový humor. To je tiež pozitívum. Ako celok to teda zhrniem ako pozitívnu filmovú skúsenosť. Ale čakal som od nej o niečo viac. Hodnotenie: B+ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nápad je to zajímavý, ale sci-fi vydrží jen hodinu po dlouhém úvodu. Pak začíná ekologie, exkurze do norských fjordů a sledování aktivistického dilema milenců. Naštěstí zde hraje slastně cynický Ch. Waltz. Nicméně film možná nevědomě upozorňuje na palčivý problém přelidnění naší planety, které už způsobilo škody větší než všechny války dohromady (globální oteplování znečišťování apod.) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo v Ontariu, Torontu (Kanada), v Omaze, v Los Angeles (USA) a v Trollfjordenu (Norsko). (PaTeXx)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno