Reklama

Reklama

Henry Brogan (Will Smith) je elitní nájemný zabiják, absolutní profesionál, který bez pochybností vždy stoprocentně odvede zadanou práci. Při poslední zakázce se však k němu dostaly informace, které neměl slyšet, proto se ho jeho zaměstnavatel s těžkým srdcem rozhodne nechat zlikvidovat. Koho však poslat na člověka, který je v tomhle oboru nejlepší ze všech? Ideální by byl Henryho dvojník, o něco mladší, odolnější a odhodlanější. Ve společnosti Gemini, vedené technokratem Clayem Verisem (Clive Owen) už léta probíhá tajný projekt, který právě tuhle možnost nabízí. Henry se poprvé bojí o život. V patách má rovnocenného protivníka, který předvídá jeho každý krok a každý úder vrací o něco silnějším protiúderem. V doprovodu tajné agentky Danny (Mary Elizabeth Winstead) zběsile prchá napříč kontinenty, než mu dojde, že pokud má mít aspoň nějakou šanci na přežití, musí se svému pronásledovateli postavit tváří v tvář. V ponurých kulisách budapešťských katakomb se mu ho konečně podaří zahnat do kouta, ale když se mu podívá do očí, má najednou mnohem víc otázek než odpovědí. Proti němu stojí jeho o třicet let mladší Já. A stále ho chce zabít. (Cinemart)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (421)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Parádně natočený devadesátkový akčňák. Ang Lee dokáže uchvátit kompaktním stylem, perfektně zakomponovanými POV záběry a v akčních scénách, kterých je víc než dost, vyloženě exceluje. Třeba na takovou akční scénu v Kolumbii, zakončenou honičkou na motorkách, si může kdejaká komixárna nechat jenom zdát. Technická stránka nemusí na někoho působit dobře, ale mě živý, křišťálově čistý obraz problémy nedělal. V HFR jsem viděl jen část filmu a tam to je hodně o zvyku, u takhle přízemního vizuálu se to každopádně dá akceptovat a čas ukáže, jestli to je nebo není slepá ulička. Scénář každopádně není nic objevného, prostě devadesátky jak vyšité, celé to je dost předvídatelné a Clive Owen by si určitě zasloužil propracovanější postavu. Jako retro žánrovka v progresivním hávu ale Blíženec funguje dobře. Casting každopádně na jedničku a mladý Smith je taky Ok (někdy, někdy zase míň). ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Gemini Man" sa nakoniec ukazuje ako smutné scenáristické zlyhanie. Je to smutné. Film je napísaný ako to najväčšie klišé, čo som videl asi za celý rok. Pôsobí to ako 90s film, ktorý však kvôli nedostatočnej technológii bol odložený, aby sa natočil, až keď na to tie možnosti budú. Skvelé. Bohužiaľ to nefunguje, lebo niekedy mám pocit, že ani na dnešnú dobu nevyužili tú technológiu dostatočne dobre. Najmä ak máme uveriť mladú verziu Willa Smitha. Všetky časti v noci a počas tmy sú dobre spracované. No počas scénok cez deň tie efekty začínajú biť do očí viac. A v jednej scénke, kde sa mladý Will Smith usmieva to pôsobí vysoko neprirodzene. Celková story je o agentovi, ktorého jeho bývalí zamestnávatelia prídu zlikvidovať, lebo sa dozvedel veci, ktoré nemal a teraz musí zomrieť. Ale je príliš dobrý, tak je treba na neho poslať niekoho, kto je schopný sa jeho talentom vyrovnať. Ako som to sledoval som si hovoril, že je to dosť priemerné a v ničom nejako výrazné. No aj napriek mínusom, som to nejako ešte bol schopný prijať. No keď príde záverečná akčná scénka s novým bojovníkom, tak som mal pocit, že sa to zmenilo na absolútne idiotský finiš, ktorý tomuto filmu len zatlačí klinec do rakvy. Nebudem vám to spoilovať, ak chcete tento film vidieť, no povedzme, že vidieť mladého Willa Smitha, ktorý pôjde proti Willovi Smithovi 50-nikovi nie je to jediné, čoho sa tu dočkáme. To bol moment, že som neveril na čo sa už pozerám. Konec. Will Smith je sympatický herec a obdivujem jeho talent, no v tomto filme skutočne nepôsobí nejako zaujímavo, ani do toho nepridáva nejakú veľkú dávku svojej osobnosti a talentu. Je to funkčné. A to nám musí stačiť. Mary Elizabeth Winstead tu má veľmi jednoznačnú rolu a dokonca som to odhadol hneď ako som ju uvidel. Bol som si istý, že tu bude mať väčšiu rolu ako prenajímať rybárske člny. Film ide ako podľa šablóny. Je predvídateľný a málo zaujímavý. Akčné scénky? Myslím si, že ich tu mohlo byť trošku viac. Vyzerajú okey, no nemôžem poprieť, že som už videl lepšiu akciu. Čo viac dodať. Film je jedno veľké sklamanie. Hodnotenie: C- ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pasáže z Bogoty fajn až super, pasáže z Budapešti fajn až super, akčné finále v USA absolútna katastrofa ako vystrihnutá z mdlého priemerného seriálu. Čiže stačilo by sa len pekne oprieť do záveru filmu a mohli sme tu mať ďalšie super scifíčko s Willom, takto ostáva veľká pachuť na jazyku, pretože práve finále je to, čo ovplyvní vaše hodnotenie filmu najčastejšie. Nakoniec sa Blíženec tematicky najviac približuje k Ja, Robot, lenže zatiaľ čo ten som videl minimálne päťkrát, a to aj vďaka výbornému finále, ku Gemini Man sa nemienim už nikdy vrátiť. Ani k ako k uchádzajúcemu sci-fi, ani ako ku guilty pleasure. ()

classic 

všechny recenze uživatele

...Američania (dúfam, že aspoň Číňania potiahnu, a zachránia nielen Jerryho reputáciu...) zrejme veľmi málo pochopili (ocenili) najnovší počin tchajwanského režiséra Anga Leeho, kde o dušu omladzuje Willa Smitha, keď si asi budete normálne myslieť, že ste sa vrátili v čase za čias mladého Fresha Princea, ó áno, je to také dobré, až neskutočné, čoho sú schopné, dnešné, namakané počítače... K technickej stránke filmového diela nemám takmer žiadne výhrady, keď som k tomu ešte extra nepostrehol, žeby mi táto digitalizácia liezla na nervy. I napriek tomu sa mi ale zdá, že samotný Lee trochu vychádza z formy, keď voľakedy bolo o ňom oveľa viac počuť, aj čo sa týka prestížnych filmových cien (oscarov). Will Smith (Junior) proti Willovi Smithovi (Henry Brogan), keď „obidvoch” stelesňuje jeden a ten istý herec, je to atypické, ale je to veľmi dynamické, či samotná sekvencia na motorokách je pravdepodobne vrcholom celého Blíženca. Režisérova vizualizácia je mojej osobe veľmi blízka, ale bohužiaľ so scenárom je to trochu horšie, na čo si moc všetci navôkol seba nedávali veľký pozor. Trojlístok scenáristov ho ozvláštnila až príliš otupeným výrazom, plným klišé, čo by možno nezhltli ani malí škôlkári ? Jerry Bruckheimer býval hodne vychýreným producentom-par excellence, hádam sa mu to ešte vráti v blízkej budúcnosti ? Will zakopol vedľa spolu s Angom (a ten mimochodom už druhýkrát po sebe za krátky čas !) _ “ Vizuálny EXPERIMENT, ktorý sa zastavil niekde na pol ceste, s potenciálom, ktorý ostal dosýta nevyužitý”... _ PS: Mary Elizabeth Winstead vskutku celkom potešila, čo sa o Cliveovi Owenovi povedať vôbec nedá, a pritom v Children of men bol vynikajúci. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Oscarový Ang Lee servíruje akčňák jak z 90 tek a byť kritici brblají, za mne je to velká paráda. Will Smith je nejlepší nájemný vrah a je právě na odchodu do důchodu, ale ještě před tím bude muset čelit svému vlastnímu mladšímu klonu, který ho chce bez váhání zlikvidovat. Příběh je zajímavý, ale až tak neoslní, což mi v tomhle případě nevadí, protože akční scény jsou takřka revoluční a po technické stránce naprosto precizní. Intenzivně gradující hudba, úžasná kamera, maximální profesionalita a preciznost obou Willu mě uchvacovala každým momentem a taková scéna s Crosskama patří k tomu nejlepšímu, co jsem letos v kině viděl, ale super je i fight v katakombách, či rotační kulomet s lasery. Po herecké, akční a technické stránce je film bezvadný a pokud Vám to stačí, tak se budete královsky bavit jako já. 80% ()

Galerie (136)

Zajímavosti (10)

  • Setkání Henryho (Will Smith) v Budapešti probíhá ve známých termálních lázních Széchenyi. (honza.kuzel)
  • Původní verze scénáře je 20 let stará. V 90. letech 20. století se uvažovalo, že ho natočí Tony Scott v hlavní roli s Nicolasem Cagem pod studiem Disney. V té době nebyla dostatečná technologie pro omlazení hlavní postavy, a tak se od nápadu odstoupilo. Další verze pak počítala s Harrisonem Fordem v hlavní roli a mladší já si měl zahrát Chris O'Donnell. [Zdroj: Filmkult.cz] (Kinofil)
  • Film je natočen, stejně jako předchozí film Anga Leeho Ulička slávy (2016), ve 120 snímcích za sekundu. Ang Lee jí často, spolu i s dalšími „vizionářskými“ režiséry (např. James Cameron), označují jako budoucnost kinematografie. Film se pak promítal i ve 3D, a to i ve vybraných kinech v ČR. (ČSFD)

Související novinky

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

Mission: Impossible 7 a 8 se znovu odkládají

21.01.2022

Skoro to začíná vypadat, že se pokračování ze série Mission: Impossible už nikdy nedočkáme. Po několika odkladech a přerušování produkce z důvodu pandemie totiž přichází další smutná zpráva. Studio… (více)

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

Pokračování Avatara nebudou mít HFR

23.10.2019

Režisér Ang Lee (Pí a jeho život, Ulička slávy) dlouhodobě vsází na to, že vyšší snímková frekvence (HFR) je budoucnost kinematografie. Jeho poslední pokus přesvědčit diváky, že má pravdu, nicméně… (více)

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

Reklama

Reklama