Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Minimalistické krimidrama sleduje poslední rok života jednoho z nejznámějších českých sériových vrahů, Viktora Kalivody. Ten v roce 2005 zavraždil v lese tři náhodné kolemjdoucí. Lesní vrah, jak se mu přezdívá, pracoval jako policista, vyhrál v soutěži Chcete být milionářem a měl nadprůměrně vysoké IQ. Případu se dostalo velké pozornosti nejen proto, že měl v plánu vystřílet pražské metro ale i proto, že svůj motiv nikdy zcela neprozradil. Dokážeme někdy pochopit, co se odehrávalo v jeho hlavě? Film vychází ze skutečných událostí. (Vernes)

(více)

Recenze (66)

malle_babbe 

všechny recenze uživatele

Nikdy mi nebylo jasné, v čem přesně spočívá ono riziko nápodoby, o němž se často mluví u zoufalců tohoto typu. Po tomto filmu a hlavně po debatě po něm už mi to jasné je. Rozjuchané moderátorky v žoviálním duchu chrlí nesmyslné detailní informace a považují to zřejmě za nějaký typ vzdělání nebo žurnalistiky. Publikum se zajímá o co nejvíce detailů ze života pachatele-celebrity. Na facebooku má paní divačka problém s tím, že vraždy jsou ve filmu nudné. Schopnost rozlišit mezi tím, jestli se díváme na fiktivní detektivku nebo reálný případ, je nulová, stejně tak schopnost empatie k obětem. Nejméně děsivě nakonec působí profesionální cynismus přítomného detektiva, kterému jedinému aspoň věříte, že ani na chvíli nepomyslí na to, že kdyby vrah dál zabíjel náhodné něčí blízké, byl by z toho zajímavější film nebo lépe lajkovaný podcast. Tvůrcům jedna hvězdička za motiv pozůstalého pejska a za to, že občas místo zmrda sledujeme ty, kterým je ukraden (s výjimkou obětí), a mínus zbytek hvězdiček za to, že nedomysleli, co s jejich filmem bude dělat publikum. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Kalivoda patří mezi nejbizarnější vrahy české historie. Jeho účast v Milionáři a počet neúspěšných pokusů o sebevraždu jsou opravdu šílené. Po Roubalovi a Stodolových se tedy film dal čekat. True crime bohužel vůbec neumíme. Špaček si navíc hraje na Leoneho a nabízí pouze otrocké převyprávění notorických známých okamžiků (výhra v televizní soutěži, jízdy v metru a tři vraždy v lese). Zahraniční přístup je většinou mnohem komplexnější, tvůrci hledají příčiny a málokdy se jedná o pouhý lynč. Tady není vůbec nic a Balcar se taky moc nepředvedl. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Minimalistické". Toto slovo si dobre zapamätajte. Zo samotného obsahu prakticky najviac vystihuje podstatu spracovania samotného námetu. "Minimalistické". Veľmi trefné, veľmi výstižné. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Nuda. Snímek bez jakékoliv atmosféry a napětí. Tohle snad nemůže vyvolat emoce v nikom ikdyž je to natočeno na základě skutečných událostí. Totálně prázdnej film. 1hvězda ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Problémom filmu je, že keby nešlo o notoricky známu kauzu, tak nikto netuší, o čo ide. Ide len o karikatúru psychopata, ktorý nevie, ako skočiť z mosta, potom sa napije z kaluže v lese, prechádza sa a nepríčetne čumí, potom čumí v metre, pričom v hlave mu víria čierne myšlienky, že pred skapaním musí ešte niečo urobiť. A za to plusové body - Balcar zahral človeka bez citov a so snahou len pocítiť, aké je to vraždiť, skutočne vynikajúco. No ak chceme poznať príbeh ako celok a porozumieť prípadu, stačí nám polhodinka vyhradená na Legendy Kriminalistiky - Lesní vrah a dozvieme sa všetko. Tento film neobjasňuje nič, človek ani nevie, koľko presne bolo obetí a ako nakoniec vrah dopadol. Film nenájde dokonca ani odvahu tie vraždy nejako bližšie zobraziť, aby človeka zamrazilo. O kvalite snímku hovorí aj fakt, že sa mu nepodarilo dokonca dobre natočiť ani toho Milionára, ktorý v tomto podaní pôsobí ako nejaké dedinské bingo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film, který vůbec nic neřekne. Není obhajobou, thrillerem, detektivkou ani psychologickým dramatem. Ale režisérský i herecký minimalismus, dokáže v několika momentech vtáhtnou a díky krátké stopáži neunudit. ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Pro vyprazdnenou naraci tohle nebyla uplne stastna volba tematu. Tim, ze film nezaujima zadny postoj, nic nevysvetluje ani nekomentuje, nam v podstate nabizi jen estetizovane zabery na vraha. Coz vzhledem k tomu, ze je to natocene podle skutecneho pripadu se skutecnymi obetmi, neni podle me zrovna koser. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Upřímně netuším co tím chtěl básník říci. Už trailer byl zvláštní a samotný film je na tom hodně podobně. Jestli mělo jít o nějakou minimalistickou sondu do hlavy sériového vraha pak se to dost nepovedlo. O Viktoru Kalivodovi se tu totiž vůbec nic nedozvíme (stejně jako o jeho činech nebo obětech) a sme jen nuceni pozorovat velmi volně pospojované útržky jeho života, které ale nedávají moc smysl. Jako nějaké studentské cvičení bych to ještě bral, ale jako plnohodnotný film, který by měl divákovi něco předat bohužel ne. Vzhledem k tématu opřenému o reálné události tohle pojetí opravdu nebyla šťastná volba…40% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Jako představa, že na tomhle výstavním kousku sedím v kině za 200 káblí ve mě vyvolává pocit nevolnosti. A z jedný strany 75 minut za prachy nestálo, ale zase jste byli brzo doma. Radim Špaček se v tomhle zase našel. Pohledy do blba, na psycha s pistolkou, na trávu a kdovínaco. Po Stodolovejch další hovno na plátně. Špačku, přestaň už čudit toho Refna- Vidinga. 10%. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Film vlastně o ,,ničem", což je velká škoda protože zatim toho v naší kinematografii o skutečnejch sériovejch vrazích moc nevzniklo a když si ted vzpomenu na Manželé Stodolovi, tak ty jsou proti tomuhle kvalitou někde úplně jinde. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film jak  po filmové  tak po scénáristické stránce  . Kalivoda se chce několikrát zabít pak jde o Milionáře vyhraje 320 000 chce se zase zabít  koupí si 2 revolvery jezdí s nima autobusem, tramvají a pak zastřelí 3 lidi a máme konec. Je to zvláštně uspořádané , scény na sebe těžko navazují nic to nevysvětlí moc se tam nemluví  a na konci je to rychle utnuté. Nedozvíme se , že ho inspirovala Hepnarová  ani to, že dostal doživotí a tady ty vraždy jsou ukázané v jednom dni ve skutečnosti je zabil ve 4.  60 procent https://cs.wikipedia.org/wiki/Viktor_Kalivoda ()

jendAA365 

všechny recenze uživatele

Lesní krach. Prázdné, asi jako byl sám Kalivoda a zbytečné v každém ohledu. Mozaika z 99% naprosto nesmyslných a nezáživných momentů z jeho soukromí. Takže teď například víme, jak se asi tvářil, když projížděl autem z Arbesu na Anděl. Víme také, že si rád kupoval ve večerce vajíčka a pozor, teď se chytněte, tvůrci nám i poodhalili, jak vyprázdněně se ksichtil, když si z nich potom udělal na pánvi míchanici! Jediná scéna, která má aspoň trochu hloubku, je ta na střelnici. Co se týče toho nejzásadnějšího dění, nemá to v sobě žádné extra informace. Nic, co by ve své době neprosvištělo všemi Blesky. S českými serial killer záležitostmi se teď roztrhl pytel. Tahle je zatím nejkratší a bezkonkurenčně nejhorší. ()

JohnnyKladno 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, zajímavé, ale neznám asi nikoho, koho bych na to poslal do kina. Profil zločince z pohledu jeho samotného. Žádné vyšetřování, žádné krimi. Sledujeme člověka, jehož motivace jsou velmi nejasné (snad se nepletu, ale ani skutečný pán toho o sobě moc neřekl). Možná i z toho důvodu jsem i v těch 78 minutách cítil dost „vaty“. Povinné, známé věci jako třeba připomenutí „policejní“ kariéry, nebo soutěž (ta se fakt nepovedla). Nicméně, na Michala Balcara se mi pěkně koukalo a lehce znepokojivě mě to bavilo, ale na celovečerák do kina? 60% (( půl bodík nahoru za Kladno :-) )) ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

To měl být nějaký studentský film ? 90% filmu pozorujeme vraha a jeho ksicht, jak chodí po lese, stojí v metru, chystá se několikrát zabít, nebo jen blbě stojí a čumí. Unuděný, utrápený, absolutně nezáživný, bez emocí, atmosféry a jakéhokoli napětí natočený snímek. Není tu ani žádný policejní vyšetřování. Neznalý člověk tu vlastně nezjistí vůbec nic. Ofiko obsah na csfd mi dá víc než celá tato slátanina. Jediné plus je vážně ta stopáž. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Celkem přesná stylem dokumentární jízda jednoho z nejznámějších českých sériových vrahů Kalivody - jak se snaží zabít, střílet na střelnici, vyhrát v Chcete být milionářem? (2000), zabít lidi v metru, jak zabíjí, jak je chycen, jak se dozná a přitom řekne asi deset slov za celý film. Minimalistické krimidrama doslova, které má ten problém, že je to vlastně o ničem - bez emocí, sterilní, bez snahy proniknout do hlavy toho  psychopata proč, z čeho vycházel (ikdyž to se asi nepovedlo ani ve skutečnosti). Slabší než jsem čekal. Dvě hvězdy za přesný výkon Balcara, takhle si toho magora představuju, ikdyž to znamená tak minimalistické hraní, že bych to možná zahrál taky (skoro). ()

Reklama

Reklama