Guy RitchieScénář:
Guy RitchieKamera:
Alan StewartHudba:
Christopher BensteadHrají:
Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Colin Farrell, Henry Golding, Hugh Grant, Jeremy Strong, Eddie Marsan, Lyne Renée, Tom Wu, Jason Wong (více)VOD (3)
Sofistikovaná akční komedie z dílny scenáristy a režiséra Guye Ritchieho Gentlemani sleduje příběh britského drogového krále Mickeyho Pearsona (Matthew McConaughey), který se snaží prodat svoje impozantní drogové impérium dynastii oklahomských miliardářů. (Vertical Entertainment)
(35%) Neměl jsem v plánu vidět tento nový filmový „gangsterský“ počin GENTLEMANI. Neříkám, některé gangsterky mám rád, ale takové ty novodobé, typicky americké jako je tento film opravdu nemusím. Ospravedlňuji se všem fanouškům režiséra Guy Ritchieho, ale toto mi vážně nesedlo. Neviděl jsem žádný jeho film a asi ani neuvidím. Tato novinka mě trochu nalákala vysokým hodnocením, ve výsledku ale zůstanu nepochopen. Přesto jsem to neodjebal jednou hvězdou jak jsem zamýšlel a to proto, že v hloubi duše cítím, že to jistou KVALITU a ÚROVEŇ mělo. Technická stránka filmu, kamera apod - to zde bylo asi dobré. Občas se tu zastřílelo, ale to nestálo moc za řeč. Bavili mě nejvíc herci McConaughey, Hunnam a Farrell. První půle filmu byla totálně nudná, ta druhá už byla lepší. K tomu to mělo funkční, ale strašně nudné rozuzlení. Nějaké ty nadlehčené scénky zde byly, ale minuly mě. Takže asi tak, víc to okecávat nebudu. Vydržel jsem to až do konce a už další filmy, ani ty předchozí, co natočil Ritchie, neuvidím. Aspoň jsem to zkusil …. ()
Elegantnější alternativa Podfu(c)ku, která se nehonosí až tolika zábavnými zvraty a vystačí si s překvapivě učesaným stylem, ale zase se opírá o skvělé a nepředvídatelné postavy a minimálně na poprvé také o hravé skládání fabule, jejíž podoba se vyvíjí a mění na základě vědění a vlastní interpretace jednoho z protagonistů. Důležité je, že Ritchie se hned od začátku snaží být před divákem a vnucovat mu otázky, jejichž zodpovězení vyžaduje kompletní (a poněkud nespolehlivou) rekonstrukci - jako ve většině ostatních Ritchiovek se příběh pyramidově drolí do epizodek, které mají směřovat k velkému rozuzlení, a tentokrát se navíc ještě sám podrývá různými subjektivními hledisky, přičemž finální akt není sám o sobě a navzdory očekáváním zase tak překvapivý a jeho účinek tkví právě v tom, že příběh těch elegantních, učesaných a vždy připravených 'gentlemenů' se nakonec vyřeší skrze zásah toho starého, nepředvídatelného a trochu natvrdlého světa, který si ale udržuje své ryzí kodexy. Je to zábavné a neotřelé a zdejší hrdiny mě zkrátka bavilo sledovat, ale přece mi celková výstavba vyprávění přišla místy vágní a nosný konflikt až příliš podřízený matoucímu scénáristickému vtípku, který vypluje v závěru na povrch. Jinými slovy - výborná nahláškovaná jízda, která ale na rozdíl od Podfu(c)ku, držícího pedál na podlaze v každé scéně, v jednotlivých epizodkách poněkud ztrácí a triumfuje sice trochu uměle navozeným, ale sympaticky podvratným a chytrým vyústěním. A s báječnými herci, kteří si to náramně užívají. 80% ()
Guy Ritchie se vrací ke svým kořenům a předvádí tu cool gangsterku. Možná bych si měl jeho první kousky zopáknout, ale Gentlemani jsou podle mě dost jiní než například Podfu(c)k či Sbal prachy a vypadni. Kupříkladu podle mě tenhle film mnohem více tlačí na komedii... a mnohem více kašle na nějakou logiku a realističnost, nejhlavnějším cílem je být cool. Máme tu spoustu skvělých herců, ale ty tu slouží jen k tomu, aby měl film co největší frajery, případně aby byla sranda. Nemůžu si pomoct, Gentlemani mi připadají hrozně povrchní. Kdyby se jednalo pouze o komedii, tak by mně to nevadilo. Jenže oni jsou Gentlemani komedií jen občas. Jsou pasáže, kdy tenhle film je plný vtipů - a často velice dobrých - pak se ale Ritchie zase soustředí především na tu gangsterskou část, která se snaží být drsňácká a v lecčem realistická (společenské třídy, legalizace marihuany, ghetta...), a tam mi prostě dost vadí, když se autor filmu tváří, jaký vám ukazuje velkolepý příběh... A neukazuje. Je to scénář plný logických děr a přehnaných nesmyslů (Youtube videem by se zabývala policie, "důkazy" na konci jsou jen v kufřících - protože profesionální bulvární novinář asi nezná internet...), jen jsou v něm občas dobré vtipy a všechno to odehrávají velice charismatičtí herci. Slušný film, ale velmi slabý Ritchie. Rozhodně tohle u něho není návrat ke kvalitní filmařině. (7/10) ()
Pocitově pro mě momentálně asi nejlepší Ritchie vůbec. McConaughey, Hunnam (!), Farrell i Grant, který mě neskutečně překvapil.. Ti všichni (samozřejmě i díky úžasnýmu scénáři) poskládali a neuvěřitelně stylově odvyprávěli nejelegantnější odpočinkovou pecku posledních let. Takhle královsky jsem se v kině už dlouho nebavil.. 95%. ()
Když velkoproducent marihuany hodlá sbalit prachy a vypadnout, musí očekávat nejeden podfu(c)k.. Občas tam v některých konverzacích padlo o něco více slov, než bylo potřeba a i kvůli nepříliš výraznému hudebnímu podkresu to nepřekypuje tolik energií, nicméně Ritchie se svým dvěma kultům z konce milénia významně přiblížil a zároveň do s detaily se mazlícího Toff Guys obtiskl vývoj svůj, doby i filmařského řemesla jako takového. Farrellův tréňa úžasný od výchovné lekce gangu mladistvých až po gesto čtvrtého strikeu.. P.S.: Repríza po pár dnech přináší pátý strike, protože Paul Jones a jeho Free Me. Který trouba tady psal o nepříliš výrazném hudebním podkresu..? ()
- Ve filmu můžeme registrovat takzvaný „Trunk shot“, neboli záběr z otevírajícího se kufru auta. Tato metoda je považována za ochranou známku Quentina Tarantina; režisér ji proslavil a použil ve většině svých filmů. (LucasAbelle)
- Coach (Colin Farrell) měl mít původně na jedné ruce pouze čtyři prsty. (SONY_)
- Tom Wu hraje podobně jako ve snímku Král Artuš: Legenda o meči postavu s typicky "čínským" jménem - George. (swinevenca)