Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (438)

choze 

všechny recenze uživatele

ZÍTRA VSTANU jsem stejně jako PANE VY JSTE VDOVA též podle Macourkova scénáře jako mladší miloval (o to víc, že mám velkou slabost pro filmy o cestování v čase a tenhle patří k nejlepším a navíc je český), ale také s odstupem času nadšení trochu vyprchalo. Snímek se dost dlouho rozjíždí a i po zbytek filmu, kdy kadence gagů rychle narůstala (scéna v Hitlerově bunkru), jsem se jen uchechtával, nikdy jsem nešel do kolen. Naštěstí jakmile se poprvé začne měnit minulost, film se stává naprosto fascinující hrou časových paradoxů a záměn. Pobavilo mě, když Petr Kostka v bonusovém rozhovoru řekl, že po prvním přečtení mu scénář přišel moc ujetý a složitý, ale Polák ho moc chtěl a naléhal na něj, aby si to přečetl ještě jednou a "třeba pomaleji". Kostka v titulní roli je výborný a nemohu nezmínit i hravý hudební motiv Karla Svobody. Nejlepší česká sci-fi. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,WATERLOO? NEZNÁM... SNAD WATERGATE." __ Zo sledovania spred 20 rokov som si pamätal na technicky dobré spracovanie rakiet a na Hitlera, ktorý pri záberoch na dobytie Reichstagu hystericky kričí: ,,Né! Nikdy!" Po opätovnom zhliadnutí prilepšujem o jednu hviezdičku. Skôr než vtedajšou predstavou budúcnosti zaujme dodnes Zítra vstanu a oparím se čajem svojou zápletkou. Tá je v prvej polovici jasne zrozumiteľná, ku koncu však vyžaduje značné sústredenie, aby sa v nastolených zámenách divák ešte ako-tak vyznal. Keďže však film končí happy endom a spokojnosťou všetkých ,,štyroch najdôležitejších postáv", dajú sa prípadne nejasnosti Macourkovi s Polákom odpustiť. Nemožno sa ani diviť - spomína v komentári Oskar - , že film má veľmi dobré medzinárodné renomé. Nuž a v hudbe možno započuť príhodnú variáciu na Slobodov skorší ,,Start Gemini." (411. komentár k filmu) ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Cestování v čase po česku není prosto typicky českých přístupů, které tak trochu odnášejí i cestchtiví nacističtí důstojníci (možná připomínající i někoho jiného než pouze své německé předlohy). Děj se nevyhnul některým zakolísáním a nevyrovnanostem; přesto v českém prostředí patří ke špičce žánru. Hra se zlomyslnou náhodou je ukázkou našeho černého humoru, který má údajně v zahraničí budit dost velký rozruch pro svou ojedinělost. ZÍTRA lze považovat za jakýsi nádech v určité dobové části naší kinematografie. Nádech k rozkročení a dosahování nových uměleckých vrcholů v tvorbě pozdějšího desetiletí. Zdála by na to ukazovat kontinuita určitých jmen zejména v režisérově bližším okolí. I přesto - soudě podle ohlasů v dalších komentářích - je asi záhodno stavět tento film o něco výš, než jsem si původně myslel. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V skutku originálny nápad. Sci-fi komédia o cestovaní časom nakrútil režisér Jindřich Polák. Dej filmu s množstvom neobyčajných zápletiek sa odohráva v neďalekej budúcnosti, kedy bude možné cestovať "časopriestorom". Cestovná kancelária Univerzum usporadúva pre turistov lety strojom času, ktorý je podľa ich historických záľub dopraví do zvoleného dátumu v minulosti. Služieb kancelárie využijú aj traja starí nacisti, ktorí sa chcú zmocniť rakety a pristáť v roku 1944. Radi by totiž Adolfovi Hitlerovi dodali vodíkovú bombu a zmenili tak dejiny. Na naše lúky a háje slušná sci-fi, keď Star Trek bol ešte veľmi ďaleko od nás. Inteligentný nápad i zápletka, slušné herecké výkony, vzhľadom k menám snáď nešlo ani nič iné očakávať. Scény z minulosti nadštandardné. Výborný Československý film. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle bláznivé české komedie. Herci se jen předhání ve skvělých výkonech, hláška střídá hlášku a příběh baví už jen tím obrovským tempem a elánem, se kterým na diváka vyrukuje. Osvědčené duo Sovák&Menšík tentokráte navíc výrazně podporováno (a možná i předstiženo) vynikajícím Petrem Kostkou, jenž si jednu ze svých největších rolí opravdu užívá. Tady se sice vše to "bláznivé" děje na úkor vypravěčské kreativity a občas i kvality, ale úroveň zábavy (a o tu jde pořád primárně) to moc nenarušuje... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Nacistický spiklenec Klaus Abard (Jiří Sovák) v Hitlerově bunkru říká: „Za tři minuty zavolá generál Henka a oznámí vám, že Rusové jsou 100 kilometru od Berlína.“ Karl Henke byl důstojník v Reichsheer během první světové války a v německé meziválečné armádě, Reichswehru a ve Wehrmachtu. Byl povýšen na generálmajora a jmenován vrchním velitelem vyloďovacích operací Wehrmachtu - dohlížel na evakuaci německých jednotek z ostrovů v Baltském moři. Od ledna 1945 se stal zodpovědným za zásobování 4. armády, uvězněné v kapse Heiligenbeil, ve východním Prusku, kde dal 27. dubna 1945 před zajetím přednost dobrovolnému ukončení života.
    (sator)
  • Když si dává Patrick (Otto Šimánek) oběd v raketě, spadne mu sousto ze lžičky, ale on dělá jakoby nic a žvýká, jako by skutečně jedl. (rakovnik)
  • V úvode môžeme vidieť dobové zábery z nacistického Nemecka, ktoré sú púšťané zvláštnym spôsobom. Niektoré zábery sú reverzné, iné sú zostrihané ako opakujúce sa sekvencie, ktoré idú striedavo normálne a reverzne. Môže sa jednať o narážku na cestovanie časom tam a späť, alebo len o pokus zosmiešniť Adolfa Hitlera. (ČSFD)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno