Reklama

Reklama

Král Richard: Zrození šampiónek je životopisné drama, natočené podle skutečného příběhu, který inspiruje celý svět. Příběh Richarda Williamse (Will Smith), trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Hluboce dojemný příběh ukazuje sílu rodiny, vytrvalost a neochvějnou víru jako prostředek k dosažení nemožného a ovlivnění nejen tenisového světa. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (241)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Perfekt odvedená sportovní filmařina, která vezme za srdce, skvěle plyne a prezentuje sám o sobě hustý příběh otce "ghetto trenéra". Největší klíč k úspěchu je tu sošky-hodný Smith, herecky šlape celá rodina ft. Jon Bernthal. Víra v úspěch a ve vlastní plán, vydřený sebevědomí, hrdost, pokora. A hned má člověk lepší pocit. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem na to po cestě vlakem a chvílemi to měl jako kulisu, protože tady je brzo jasné, oč jde. Narativně samozřejmě taky, pokud jste slyšeli o sestrách Williamsových, pak se s tím, stejně jako u každého životopisu, počítá. Tady ale mám spíš na mysli typické schéma filmu toužícího primárně po Oscarovi - velký příběh, spoustu emocí, nespravedlnost dějící se hlavním postavám při důležitém turnaji, atraktivní prostředí, americký sen, současné problémy (o rasismu a agresivních policistech ten film vůbec není, ale vždycky se sem zničehonic povede takto laděnou scénu procpat, aby akademie a asi i diváci nezapomněli) a do toho všeho Will Smith v hlavní roli autoritářského otce, který si krade vše pro sebe a o Oscara žadodní ze všech nejvíc, i když jeho výkon zas tak ohromující není. Výsledkem je typický americký životopis, který vám sedne, pokud jste jim naklonění a máte je rádi. Já moc ne a Král Richard mi přišel jako příliš průměrný, nevýrazný a skutečné emoce postrádající film, který nějak plynul, já si počkal na jeho velkolepě podané finále (i když jsem netušil, co přesně zde bude zdrojem velkolepostí) a po skončení si na mobilu otevřel profil filmu na ČSFD, abych náhodou nezapomněl, že jsem to viděl. Zas tak zapomenutelné to ale není, protože jestli zde aspoň něco funguje nadprůměrně a mimo tuhle kategorii, je to vykreslení silně neutrálního charakteru Richarda, který je tu jediný komplexní a životný. To se tvůrcům povedlo na výbornou, bohužel z něj museli na konci udělat obřího hrdinu, který měl vždycky pravdu a shodit ze stolu, že se chvílemi opravdu choval jako idiot. Mírně zajímavé je i zdejší podání strachu z puštění svých dětí do světa, ale rozhodně ne tak, abych to bůhvíjak vyzdvihoval. Vlastně tyhle dva klady mě donutily ke slabé třetí hvězdě, kterou bych jinak nedal, protože se mi to nejspíš dost rychle vykouří z hlavy. Ale třeba se mýlím... Slabé 3* ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"King Richard" hodnotím ako dobre spracovanú životopisnú drámu. Kedysi som mal pocit, že životopisné filmy boli veľmi zaujímavé a vyhľadával som ich. Postupne som však začal mať pocit, že sa venujeme aj udalostiam alebo osobnostiam, ktoré mi nejako výrazne zaujímavé neprišli a filmy mali často potom podobnú chuť. A pôsobili vždy ako med pre filmovú akadémiu. Pri tomto filme tie pocity našťastie nemám. Nenudilo ma to, nepôsobilo to pateticky, nemalo to veľmi výrazné hollywoodske momentky a okrem toho je to podané celé z úplne iného uhla, ako by sme možno chceli. A okrem toho by som povedal, že v porovnaní s ktorýmkoľvek iným filmom, v ktorom som mal možnosť sledovať tenis je tento ten najlepší. Filmy ako "Love-40alebo "Battle Of The Sexestotiž nemali v sebe dostatočne zaujímavý príbeh a dostatočne kvalitnú dávku srdca. Pričom tu som mal pocit, že tie momentky tu boli. A sú veľmi dobre zachytené. Som tiež rád, že dáva dobré lekcie do života (scénka kde sú Venus s otcom na kurte a rozpráva jej o svojom otcovi je moja absolútne top scénka), napriek dlhému času ma to nenudilo a nepustil sa do žiadnych temnejších vôd, hoci to tak spočiatku vyzeralo. Obdivujem film, som rád, že som ho videl a držím palce Willovi Smithovi v jeho ďalšom projekte. Hodnotenie: A ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Až na toho fanatického a rádoby fašistického čokotatínka (verbale, díky) to vlastně bylo dost fajn. Čtyři hvězdy jsou možná trochu moc, ale já prostě miluju tyhle šablonovité příběhy "from zero to (black) hero". Měl jsem trochu problém s tím, co se ten film vlastně snaží sdělit. O zážitek se postará především samotný příběh, který je takovým až možná lehce pohádkovým sportovním dramatem. Zase na druhou stranu - Will Smith se tady fakt snaží a o toho Oskara s ohnutým hřbetem křičí, až to hezké není (a asi ho jako i dostane). I když je tu patosu (bohužel ne toho dobrého) víc než by bylo zdrávo, pořád se tu najde pár pasáží, kdy to celé dovede být správně úderné a přiměřeně epické. Film roku to za mě určitě není, ale ty nemalé oskarové ambice jsou s ohledem na současný společenský diskurz pochopitelné. Ano, v tomhle žánru jsou mnohem silnější filmy a v užší oskarové konkurenci by to nejspíš nemělo mít šanci (zase tak dobré to po řemeslné a scenáristické stránce není). Jenže když se nad tím po těch necelých dvou a půl hodinách zamyslím, tak se mi to vlastně dost líbilo. Uznávám, že svou roli v tom sehrál i Jon Bernthal, který je tady naprosto boží. [80%] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejsem příznivec sester Williams, spíše naopak, když byly na kurtu fandil jsem opačné straně, nelíbilo se mě jejich arogantní chování a už vůbec ne způsob tenisu, ale přiznávám, že jsou ikony ženského tenisu a z tohoto důvodu jsem se na tento film koukl. Velmi mě překvapilo, že i přes dlouhou stopáž mě film vůbec nenudil. Hlavní překvapení jsem však dostal v hereckém výkonu Willa Smitha, jedná se totiž o jeho nejlepší hraní, opravdu táhne film, dělá postavu, umí pracovat s emocemi, ale přitom působí autenticky.Kvalitní filmový zážitek, kterému nakonec ty 4 vpálím i když je to na těsnotu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • Na začiatku filmu Richard Williams (Will Smith) uvádza, že v roku 1977 zarobil iba 52 000 dolárov, ako keby to bola malá suma. V dnešnej dobe by to bolo ekvivalentom najmenej 250 000 dolárov ročne. (Pat.Ko)
  • V roku 1994 bola svetovou jednotkou v rebríčku WTA Steffi Grafová, zatiaľ čo Arantxa Sánchez Vicario bola v skutočnosti svetová dvojka. (Pat.Ko)
  • Kvôli pandémií boli čítacie skúšky k filmu prostredníctvom Zoom. (belinko)

Související novinky

Will Smith se po roce vrátí před kameru

Will Smith se po roce vrátí před kameru

12.03.2023

Je to rok od posledních Oscarů, které nevstoupily do historie tím, jaký snímek vyhrál nejlepší film (pokud si na to vůbec někdo vzpomene), ale tím, jak herec Will Smith vystoupil na pódium, aby… (více)

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama