Reklama

Reklama

Království Planeta opic

  • USA Kingdom of the Planet of the Apes (více)
Trailer 21

Obsahy(1)

Režisér Wes Ball přichází s čerstvým a strhujícím příběhem z Planety opic, který se odehrává několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Cézara. V té době jsou opice na planetě dominantním živočišným druhem a lidé musejí přežívat v úkrytech. Zatímco nový opičí tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí. (Falcon)

(více)

Videa (20)

Trailer 21

Recenze (281)

Lima 

všechny recenze uživatele

Já to klidně řeknu a sám se tomu divím. Byť jsem starej boomer, který vyrůstal na první Planetě opic z konce 60.let a byť nejsem fanda CGI serepetiček dnešní doby, tak směr, jakým se vydal před 13 lety Rupert Wyatt, pokračoval Reeves a teď navázal Wes Ball, mi teda hodně šmakuje. Zatímco starý Opice ze sedmdesátek se díl od dílu (vyjma té legendární jedničky) stávaly směšnou parodií samy na sebe (a hnusně k tomu vypadaly) a Tim Burton to později taky neuchopil zrovna šťastně, tak současná tetralogie krásně šlape, krásně vypadá, dává logický smysl v tom, jak se opice vyvíjejí a přebírají vládu a nynější díl je pak už takovou přirozenou evolucí v ději, kdy už jsou karty jasně rozdány. Jsem z toho šťastnej, že v dnešní době tu máme filmovou sérii, která skvěle odkazuje a skvěle funguje, což není pravidlem zrovna v současném Hollywoodu, kde se „rymejkuje“ ostošest a většinou to dopadá blbě. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tahle sága mě nepřestává bavit. Po pár letech tu máme pokračování zasazené do 300 let vzdálené budoucnosti. Opice už mají ultimátní nadvládu nad Zemí a z lidí je primitivní druh. Ani to ale opicím nebrání válčit mezi sebou. Vidíme tu příběh Noeho, který žije v orlí vesnici. Tam je nic neruší, dokud na ně nezaútočí jiný klan. Vypálí jejich vesnici a opice zotročí. Noe se vydá na jejich záchranu a po cestě potká orangutana Raku a celkem schopnou lidskou dívku Mae. Spolu putují až k pobřeží do Proximova království. Tam se odehraje i závěr v filmu, který mě dost překvapil svými zvraty. Určitě návrat mezi opice vítám a budu se těšit na pokračování. Hodně se mi tu líbila Freya Allan (Ciri) v roli Mae. "Jaký úžasný den!" ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Opičia trilógia sa nakoniec rozrastá o ďalšie pokračovanie, ktoré síce nedosahuje rovnaké kvality ako prvé tri snímky, no stále ide o kvalitný filmový počin. "Kingdom Of The Planet Of The Apes" je už trochu iným filmom, nakoľko Ceasar je dávnou minulosťou, ľudstvo prakticky skoro vymrelo, a tí čo ešte ostali prišli o svoju inteligenciu. Tento film tak nejako ale ukazuje, že nech by bol svet akýkoľvek, nakoniec asi vďaka inteligencii dospeje svet k úplne identickým problémom. Pretože ako inak by sme mohli definovať to, o čo sa snaží Proximus? Už len to, že tu máme mať kráľovstvo indikuje, že sa začínajú opice správať viac ako ľudia. Začneme mať boje opíc proti opiciam a z toho všetkého vzíde túžba po pomste a jedno s druhým. Prakticky by som mohol povedať, že drvivá väčšina príbehových línií v tomto filme je mi veľmi dobre známa a film mal len niekoľko elementov, ktoré podľa mňa stáli za to. Úvodná časť ma veľmi bavila, ktorá mi pripomenula filmovú sériu Avatar, kde sa opice snažia žiť v spojení s prírodou, dodržiavať určité podstatné zákony a priniesť do všetkého harmóniu. To boli jednoznačne najlepšie časti celého filmu. Dobré momentky prichádzajú aj neskôr, najmä keď sa Noa stretne s Rakom a v závere máme skutočne skvelú scénu, kde sa všetci snažia vyšplhať na vrchol. Tie efekty sú kvalitné. V jadre nie je na filme niečo, čo by mi vyslovene prekážalo, no nemám pocit, že atmosférou a svojim duchom pokračuje úplne v stopách svojich predchodcov. Aj tak bolo ale super vidieť po siedmich rokoch novú časť Planéty Opíc. Za pozornosť určite stojí. Ide len o trochu slabšie dielo. "Hodnotenie: B+ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slow Cinema blockbuster je bezpochyby chvályhodný nápad. Opičia séria nebola nikdy adrenalínovou jazdou, ale Ball sa rozhodol ísť v pomalšom tempe ešte ďalej a vzhľadom na to, že až natoľko artový scenár Friedman nenapísal i keď sa snažil, dĺžku predsa len cítiť. Občas môže mať divák dojem, akoby chceli ísť pomaly v stopách Tarkovskiho. V podstate by celý film mohol slúžiť ako prológ k inému začiatku novej série, prípadne jeho prvá polovica na cestách. Nejde priamo o výčitku, len ma napadá, že sa prípadná nová trilógia mohla rozbehnúť svižnejšie. Každopádne som rád, že 95% stopáže sa odohráva v prírode a ľudí je minimum. Avšak posledné tri diely patria k špičke novodobého Hollywoodu, čo o Kráľovstve vyhlási asi málokto. I keď potešilo. 70% ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

První, co mě napadlo někdy v půlce, bylo to, jak moc složité a zároveň odvážné je začít v této sérii budovat nový svět, nové postavy a nového hrdinu. Při vycházení z kina se mi to jen potvrdilo, když kamarád řekl, Cézar je prostě Cézar. Moje odpověď byla, ale i Cézar byl v prvním díle vlastně domácí mazlíček. Kamarád pokývl na souhlas.  WB se to povedlo. Do toho světa se rád vrátím, nádhernou Freyu Allan bych si dal v téhle roli znovu a i Noe má svůj velký potenciál.  Čistá 70 ka u mě, ale nutno dodat, že s velkou nadějí do dalších dílů. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • Hlavní natáčení probíhalo od října 2022 do února 2023. Vzhledem ke štědrým daňovým úlevám, které poskytl stát Austrálie, se celý snímek filmoval právě zde, a to konkrétně ve městech Helensburgh a Sydney (ateliéry Disney Studios). (fiLLthe3DD)
  • V rozhovore pre Empire urobil režisér Wes Ball porovnanie, že kým v predchádzajúcich filmoch sme videli opice v ich „dobe kamennej“, v tomto filme ich uvidíme v ich „dobe bronzovej“, zatiaľ čo predtým boli organizovanými lovcami - zberačmi, teraz už majú trvalejšie sídla, nosia odev, používajú kovové nástroje a majú rozvinutejšiu kultúru s náboženstvom a systémom písma. (Arsenal83)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Reklama

Reklama