Reklama

Reklama

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

  • Austrálie Furiosa: A Mad Max Saga (více)
Trailer 1

Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth hrají ve filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který natočil oscarový režisér George Miller a který je očekávaným návratem do kultovního dystopického světa, jenž vytvořil před více než 30 lety ve velkofilmech o Šíleném Maxovi. Miller se nyní znovu vrací se zcela novým originálním, samostatným akčním dobrodružstvím, které odhalí původ mocné postavy z několikanásobně oscarového celosvětového trháku Šílený Max: Zběsilá cesta. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (349)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zběsilá cesta byla před devíti lety nečekaná akční šlupka, až jsem si ani nebyl jistý, jestli stojím o nějaké její pokračování. George Miller na to ovšem šel lišácky, a místo pokračování se vrátil do minulosti. Furiosa byla v podstatě hlavní postavou už minule, takže to byla jasná volba. A nejlepší na tom je, že její film je natolik výrazně jiný, že snad ani nemá cenu výsledky srovnávat. Takže u mne George Miller znovu zvítězil hlavně díky tomu, že se neopakoval (lepší čtyři hvězdičky). ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí festival perverzních nápadů Jirky Milera. Je prostě démon, anebo v předraqovém věku jede na nitru! Další pokračování jeho postapoporna s postiženými z australského automotoklubu je skvělou ukázkou toho, že i dnes, v dobách odporných digitálních mrdníků, může být film technicky dokonale moderní, a přitom stylem dokonale staroškolský. Už dlouho jsem neviděl něco tak nádherně natočeného, s krystalicky čistým obrazem, famózní kamerou, fantastickými exteriéry, mrazivou hudbou a třemi prdelemi úchylně perfektní až nádherně zvrácené analogové akce s minimem omalovánek. Jirka dokonce dokázal i další neuvěřitelnou věc, a sice, že filmu skoro neuškodil ani prkenný pozér Homothor, kterého Pan režisér dokonce donutil i párkrát nakrabatit čelo. Anebo to možná bude spíš tím, že toho Dementa, boha hromü, ve skutečnosti hrál skvělý velkobritský herec Mark Gatiss. Vcelku zajímavou markantou posledních dvou dílů se jeví to, že ústřední postava je tam de fuckto úplně k hovnu. Tudíž tak jako v předchozí Fůře na cestě zcela zbytečný Tomáš Tvrdýy jen tak celou hrací dobu nepodstatně čuměl jako tvrdé „y“, i tento díl by se klidně obešel bez obskurně odporné Aničky Krejčí – Radostné, která tu s očima na spáncích jen tak bezradně čumí každým po jiné mouše a sem tam prostě vystřelí jazyk a nějakou slupne, zatímco všichni ostatní mutanti, postapo potrati, animální hovada a jiné obludy parádně rozjebávají obskurní vehikly a vzájemně se brutálně koxují. No, rozhodně by jeden musel být řádně ozářený, aby uvěřil, že z takové zrůdičky by někdy mohl vyrůst seksy Theronovic Karlík! Ovšem to z mé strany není vůbec žádná výtka, byl jsem tou vizuálně dokonalou hn - hnn – hnnnnnn banalitou naprosto oblažen a uchvácen, až jsem měl po skončení chuť narazit volant i na vytuněnou dvouventilovou sekačku Stiga a s nějakým rozeným invalidou či retardem brutálně rozjezdit bankr na nejbližším golfovém potratišti. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

This is my kind of revenge movie! Všichni jsme nejspíš byli napjatí, jak to dopadne, ale George Miller opět dodal to, co slíbil, a k tomu pár překvapení navíc. Ač se tvorba prequelů, u nichž navíc víme přesně, kam směřují, může zdát divácky zbytečná a neatraktivní, Furiosa bude historicky jedním z těch mála příkladů, jak to udělat naprosto správně. Její příběh dokonale funguje sám o sobě, je dost odlišná od svého předchůdce, akce je výjimečně nápaditá a choreagrofaná, worldbuilding je opět široký a unikátní. Nahlédneme do fungování postapo světa, rozdělení jednotlivých frakcí, logistiky jejich spolupráce. Celý snímek zkrátka funguje dojmem, že má za sebou ještě celou další neviditelnou backstory všeho a všech, což mnohým současným "mělkým" blockbusterům naprosto chybí. Strašně držím palce, ať to na tržbách vydělá co může, velmi nerad bych totiž viděl tuhle sérii, jak se odporoučí do Valhally. Miller na to pořád má! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Možná jsem udělal chybu s projekcí ve 4K, nebo je to možná vinou mého postaršího compu, ale přišlo mi, že všechny ty digitální triky byly často dost vidět a vizuál byl tím pádem místy poněkud nepřirozený, jako nějaká PC hra. Ale jinak samozřejmě pecka a senzace, hned si s chutí zopáknu jedničku (vlastně dvojku) a zatím (minimálně do nového Aliena) je to jednoznačně film roku, o tom žádná. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Oceňuju, že se Miller tentokrát víc soustředil na příběh. Byl to sice nečekanej úkrok stranou, vezmeme-li v potaz pojetí Šílené cesty coby dvouhodinové akční jízdy, ale kvituju to s povděkem, protože mi svět Furiosy přijde dostatečně nosnej a rád jsem do něj nahlídnul. Na režisérově citu pro záběrování se ani s několika křížky navíc nic nezměnilo, byť mi subjektivně akce připadala pomalejší a méně nápaditá. Stejně tak mám dojem, že digitální opulence poněkud zaostávala za příslibem staršího bráchy. Hádám, že to lze přičíst na vrub přetíženým trikovým studiím - podobně jako u jiných velkofilmů posledních let. Rozhodně se ale nejedná o dramatický propad srovnatelný s posledními Marvelovkami. Vlastně jsem po dobu první půlky filmu chtěl dát Furiose plný počet, protože i přes drobné chyby nic podobného znovuoživeným "Maxům" na plátně neuvidíte. Miller je prostě jednorožec. Ale nedá mi to: v druhé půli se příběh začne jaksi drolit. Některým scénám chybí motivovanost, některým dostatečné entré. Prostě to občas působí, jakoby na některé scény prostě nevyzbyl budget, takže se přeskočily. Asi nejexemplárnějším případem je vynechání války armád Smrťáka Joea a Dementora. Nemluvě o tom, že množství vedlejších postav je představeno, jejich linky rozehrány, aby vyústili... do ztracena (Smrťákovi synové, History Man, Octoboss atd.) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (28)

  • Anya Taylor-Joy (Furiosa) nemá řidičský průkaz, přestože se první den v kaskadérské škole naučila zatáčet. (Johnny.ARN)
  • Režisér George Miller objasnil, jak vznikl nový padouch Dementus a jak přemýšlel o obsazení Chrise Hemswortha do této role. Miller řekl, že „tato postava musí mít charisma“: „Musí v sobě mít spontánnost a temnotu.“ Hemsworth se tedy inspiroval diktátory napříč historií. Miller také hovořil o tom, že měl problém najít vhodného herce pro roli Dementa, než s Hemsworthem vedl „dalekosáhlý a mnohoúrovňový“ rozhovor, který ho přesvědčil, že tento muž je pro tuto roli ten pravý. Podle zvuku Miller na Hemswortha netlačil, aby roli vzal, ani Hemsworth nebyl příliš horlivý, aby ji přijal, příležitost se jim oběma prostě zdála správná. „Během procesu se objevily postavy,“ vysvětlil Miller. (Johnny.ARN)
  • Charlize Theron byla sice zklamaná, že si Furiosu nemůže zahrát sama, nicméně vyjádřila souhlas s tím, aby ji nahradila Anya Taylor-Joy, kterou v jednom rozhovoru označila za „jednu z nejlepších hereček“. (Johnny.ARN)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

Spojí Chris Hemsworth G.I. Joe a Transformery?

31.05.2024

Sympatický rodák z Austrálie se stále vehementně snaží vymanit se ze škatulky marveláckého Thora. Nejspíš si je velmi dobře vědom toho, že ze slávy boha hromu se věčně žít nedá, proto se snaží… (více)

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

Zlatá palma festivalu v Cannes zná svého vítěze

25.05.2024

Večer v sobotu 25. května proběhl ceremoniál slavnostního zakončení 77. ročníku prestižního mezinárodního Filmového festivalu v Cannes. Na prosluněné francouzské riviéře tak skončil dvanáctidenní… (více)

Reklama

Reklama