Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

kinej 

všechny recenze uživatele

Slušný western se zajímavým příběhem, kterému však něco chybí k tomu aby mohl být nezapomenutelný. Je to škoda, protože úvod je hodně slibný a scénář, kde smazávají hranice mezi dobrem a zlem a spravedlnost se jeví jako nejdnoznačná potenciál rozhodně má. Clint Eastwood + western je navíc kombinace, která snad nemůže nefungovat, jenomže režisér Ted Post nevyužívá potenciál na maximum. Za všechny příklady bych zmínil zůčtování se třemi zločinci, které coby finále vysloveně selhává. Zde si rozhodně mohli tvůrci dát záležet více a to i při zachování scénáře. Škoda. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se mstí a dělá to v rámci spravedlnosti. Musím ale říct, že kdyby si vzal radši do ruky bouchačku, vykašlal se na nějakou minulostí sužovanou ženskou a vyzval všechny padouchy postaru na férovku, dopadlo by to mnohem líp. A hudba k tomuhle snímku také není žádná velká sláva - je až příliš dramatická a jednotvárná. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Trochu mi připadalo, že se Ted Post snaží okopírovat charakteristické rysy Leonových 'spaghetti' westernů. Dle mého názoru se mu to příliš nepodařilo. Námět neni špatný, děj mě také zaujmul, a i hudba nebyla k zahození, ale přece jen to nějak nebylo ono. Postrádal jsem ten správný náboj, který by mě nějak oslnil. 65% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Na katův příkaz.  Zlomte vaz. Tam se vás, v první řadě, co máte vesty zanícené, mraky hříchů po kapsách, ujme hlava nebes, ruka stvořitele, aby duše nasáklé strychninem, nechala sestoupit tam dolů, za "tance a zpěvu" vran, před Hádův tribunál. I on, který byl na křižovatce děje, vytasí se s lasem. Pro zákeřné "sousedy," za keřem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood byl vždycky frajer. To by se totiž nikdy nedostal tam, kde dneska je. Tady se v roce okupace Československa ruskými vojsky vyšvihl v roli westernu, který bych chvílemi neměl problém označit jako hororový western. Překvapivě místy hodně ponurý a depresivní western. Ale bavilo mě to. V rámci posledně viděných westernů je tenhle atmosférou hodně jiný, i když v něm cítíte takové ty klasické spagetti motivy. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Snímek byl ovlivněn politickými protesty a násilnostmi odehrávajícími se v Americe v roce 1968, tedy v době, kdy přišel do kin. Nad násilím ve filmu se pozastavil i tehdejší prezident USA – Lyndon B. Johnson. (ClintEastwood)
  • Film bol prvou produkciou spoločnosti The Malpaso Company. Ide o produkčnú spoločnosť Clinta Eastwooda. (westerns)
  • Natáčelo se také v Arizoně a Kalifornii, a to od 19. června do srpna 1967. (Varan)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno