Reklama

Reklama

Strážci

  • USA The Watchers (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Osmadvacetiletá umělkyně Mina zabloudí v rozlehlém, dosud neobjeveném lese v západním Irsku. Když Mina najde úkryt, ocitá se nečekaně vedle tří cizinců, které každou noc sledují a pronásledují tajemné bytosti. (Vertical Entertainment)

Recenze (90)

verbal 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, věru bál! Nejdříve toho, že přestřik Nočního Šajmalana necákl daleko od stromu a bude to zase nějaká nudná esoterická sračka s pointou pro mentály, jaké čmoudí táta seká jak Baťa cvičky. A posléze u filmu samotného toho, že budu muset chcačky nechcačky přiznat svou špatnou predickci a předpojatost. Tak tady to je: Ač jí pandžábský potentáta patrně stál za prdelí, prošlapával a prokuřoval cestičku, odkutálela se Išána Farzekašová dostatečně daleko od kořene a uplácala krásně natočený, atmosférický, sysluplný a solidně odsejpající irský mytologický horor o tom, jaxi v aokigahara lesíku někde poblíž Uper Cuntenbury (Horní Pičovice) postavila tvaroměnná Mythága letní kino, kde dávaj samé strašlivé fláky. Například Porážková čtyřka, Čtyři mantáci v chalupě, Čtyři z bunkru a víla atp. Rozhodně byste se však mého úchylně vypadajícího popisu ani hodně špatného přívěsu bát neměli! Na to, že to spáchala čtyřiadvacetiletá cigoška, které de fuckto ještě teče sperma po bradě, jsou „Čumilové“ (Ahoj jako vždy kreativní a sofistikovaný překladateli do češtiny!) velmi solidní, svižný, originální a přeqapivě vyzrálý generický počin, jeden z nejlepších za posledních pár let, trochu připomínající kulantní velkobritský Hvozd. Tudíž vcelku bez váhání přihazuji k objektivním třem kanálovým poklopům ještě měděný okap a radostně zaokrouhluji na 4, už jen proto, abych vyvážil zdejší rozumbradáče, co tu všeobecně známou jednoduchou mykologyjy nechápali, neboť mají pokroucené chápavé končetiny. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Z toho mytologického motivu by se možná dalo něco zajímavého vykřesat, ale takhle, jak to leží a běží, je to bohužel naprosto debilní. Moment, kdy se dvě postavy hádají, jestli jim na dveře buší ztracenej manžel anebo příšeráckej shapeshifter, přičemž postava, která chce dveře otevřít, na dobře míněnou radu, aby bušícímu subjektu nejprve položila nějakou otázku, na níž zná odpověď pouze pan manžel, odvětí - nekecám - zmatené "Proč?", je jen jedním z mnoha, kdy jsem překvapeně pozdvihl obočí s tím, že mi asi uniká nějaká úroveň filmové nadsázky, na které se snímek veze. Protože tohle by přece nikdo vážně nenapsal, že ne. Druhý fejvrit moment pak nastává, když postavy najdou množství dokumentace, která by jim zcela evidentně mohla napovědět, co se reálně děje a jak se odtud dostat, a jedna z nich se znudeně otočí a pronese něco ve smyslu "no tak na tohle se koukat nemusíme". ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak k mému překvapení nakonec vlastně v pohodě. Dcera Shyamalana teda rozhodně poráží dceru Cronenberga. Vizuálně je film na úrovni, líbila se mi celá ta mytologie kolem strážců ( První střetnutí s němi má skvělou tajemnou atmošku i vizuálně je správně poutavá- zkrátka hezky nasnímané potvory) Film nabídne také pár zajímavých zvratů, kde ten v závěru mě docela slušně dostal. Drželo si to mou pozornost a to se počítá. Je to sice víc Mystery hororová pohádka než regulérní horor, ono těch hororových sekvencí je zde docela málo, ale myšlenka toho všeho mi zkrátka přišla fajn a nápaditá, takže rád 4 hvězdu nadhodím. Bavilo. 7/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hneď som si spomenul na Osadu. Za mňa by bola totálna kravina dať tomu menej ako 4*, keďže zbožňujem írsky (a iný) folk resp. celkovo folk horor, temné a nekonečné lesy a ponuré bytosti v nich číhajúce po zotmení. Po dopozeraní som mal toľko veľa rôznych doplňujúcich otázok, že som radšej len zbedačene mávol rukou, nemalo zmysel nad tým premýšľať. Nie sú to nejaké veľké veci, skôr rôzne detaily typu „čo jedli?“ a „kde si prali spodnú bielizeň?“, ale je toho fakt veľa a trochu to ruší. Škoda, že to nemalo aj o polhodinu viac a že sa tým pádom mladá slečna Shyamalanová nemala čas venovať práve takýmto banálnym veciam, ktoré by však univerzum v konečnom efekte urobili prepracovanejším a logickejším. Takto sa to žiaľ nestalo. A tak nejak principiálne ma zamrzelo, že profesora nehral jej otec; TO by bol dobrý fór! Skvelou správou je, že kamera je úžasná, výprava divnej stavby uprostred dvojnásobne divných európskych lesov správne znepokojivá, herci sympatickí a niekoľko scén parádnych. Zaujalo ma, že nastane moment, kedy sa zdá, že je dobojované a nechápal som, o čom to bude nasledujúcich 2O minút, ale tvorcovia mi šikovne prešli cez rozum a toto (kvázi) „nastavované“ finále mi v konečnom efekte pripadalo zaujímavejšie, ako „prvé“. V istom momente to (aspoň za mňa) čiastočne prestal byť horor a zamiešal sa do toho iný žáner (nechcem spoilerovať), no nemôžem povedať, že by mi to vadilo, možno dokonca skôr naopak, čo je čudné, ale je to tak. Áno, občas sa mihne CGI a nie je bohvieaké, ale to sú ozaj len detaily, keďže trikových scén je tu max. 6O sekúnd. Asi niekomu bude prekážať stabilný problém mnohých hororov, že prvá polovica (kedy sa umne a mrazivo stupňuje nálada a atmosféra a buduje sa napätie), je lepšia, než druhá, kedy sa začne odpovedať na otázky, ale mne sa páčili obidvoje rovnako, aj keď áno, tá prvá samozrejme predsa len viac. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Lesní pagan horor o sebepoznání, lese, dávných silách a lidech, co vyrvali své kořeny z matky Přírody a vybudovali si jiný svět. A tak jak nedokázali žít vedle světa původního, proto se ho pokusili zničit, tak ani dnes nedovedou vedle sebe žít různé světy, aniž by si nešly navzájem po krku. Podobenství, které bych ani kvůli elfům, z nichž jsou zde padlí andělé, nenazýval fantasy. Snad jedinou nadějí pro nějaké budoucí sblížení se stávají míšenci, co v sobě mají od obojího. Kdo čeká prvoplánový horor, bude dozajista zklamán. Zrcadla jsou brány, ale klamou, otáčejí obraz, křiví ho. Zrcadla jsou nebezpečná. A nejen skrze ně se postavy chovají stále častěji jinak, než by divák očekával. Síla lesa je totiž dostatečně velká na to, aby jednoho zlomila. Paralela s Velkým bratrem na videokazetách byla vše vypovídající. A popravdě, ani jsem zprvu příliš nevěřil autobusu, co se najednou objevil na cestě. Temný les, temné duše, ale možná ne až tak temná budoucnost. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tatík Shyamalan dcerunce četl asi hodně pohádek a ta si to přenesla až do dospělosti a nyní napsala scénář a zrežírovala tuhle pohádkovou Fantasy s mysteriózním nádechem. S hororem bych tento film vůbec nespojoval. Začátek ještě ujde a snímek si drží tajemnou atmosféru a drží diváka v lehkém napětí. Jakmile se ale začnou odkrývat karty vše jde do kopru a mě film začínal těžce nudit a uspávat. Kdybych na to šel do kina tak jsem tuze nasranej. Dle předpokladů tohle nebylo nic pro mě. Hodně slabý 2hvězdy. Věřím ale, že svoje diváky si to najde. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Bába do zrcadla čumí, mladým hlavu blbnout umí.“ Prý elfové, pfff. MYTOLOGICKÉ OKÉNKO: [][] Každý přece ví, že elfové jsou ty krásné bytosti se slušivými špičatými oušky, v epických pasážích LOTRa radostně hledící do vycházejícího slunce. Tohle byli eklfové. Vychrtlé kudlanky se špičatými zubisky, nemytýma ušima a nikdy nestříhanými nehty, s fobií ze slunečních paprsků tančících po vodní hladině i s kvalitním traumatem z pohřbení zaživa a tisíciletého vyhrabávání se z hrobu. Ani intelektu eklfové moc nepobrali a tak jejich jedinou zábavou je po setmění vylézat z děr, shromáždit se před velkoplošnou „obrazovkou“, čili skleněnou stěnou bunkru, a celou noc čumět na zábavný pořad Čtyři blbí čumí na nás. A zkoušet čumět nemlich tak. [][] Zrdadlení vlastních pokroucených duší, metafor v mechu jak naseto a depresivní hustoles, kde by i trampovi hráblo. Evoluční memento a varování před křížením nekompatibilních humanoidů. Nikdy nešukat eklfky! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Watchers príjemne prekvapia prácou so symbolmi, metaforami (napr. zrkadlenie) a dokonca by sa dali nazvať aj podobenstvom. Nejde o klasický horor, kde musíte napätie krájať nožom, skôr o pomalšiu meditatívnu záležitosť a to nesadne každému. Trauma z minulosti je ale až príliš obyčajná a celá mytológia by viac fungovala ako niečo lokálne, ale v tomto prípade sa na konci budete čudovať, ako je možné, že všetko je tak dokonale držané v tajnosti. Nechýba ani prekvapivá pointa, avšak mohla byť nakrútená "viac šokujúco", určite by to išlo. 70% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nevědět, že má film na svědomí Ishana Shyamalan, tak bych ho připisoval jejímu slavnějšímu otci. Jejich rukopis se v jejich krvi zkrátka nezapře. Film skvěle funguje v rámci hodně hutné mysteriózní atmosféry. Divák je automaticky napjatý a velmi zvědavý, jak se bude film vyvíjet, přičemž zdejší mytologický lore je na hororové poměry promyšlen až nebývale dobře. Navíc je nesmírně originální a zajímavý. Bohužel, film vytáhne ty nejlepší karty spíše v počátku, kdy je divácká zvědavost v těch nejvyšších obrátkách. Čím více film poodkrývá svá tajemství, tím horším se postupně stává a kulhá až k finále, které je vyloženě trapné a nedůstojné. Také jsem zde zcela postrádal něajký pocit zděšení či alespoň husí kůže. Rozhodně bych film označil spíše za velmi slušné mysteriózní fantasy než za horor. [69 %] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Išana Šamalanka sa od svojho otca nedokázala odpútať, vlastne bez neho by nič nenatočila - celé to zaplatil a zabezpečil aj propagáciu. Ale nedokázala sa odpútať ani od jeho štýlu, naopak, akoby ho chcela napodobovať. Síce pridala inovatívny sci-fi prvok o tom, že by Dakotu Fanning chcel niekto sledovať, čo si ťažko predstaviť, ale to je málo. Zároveň však film má aj svoje dobré pasáže a niektoré veci sú premyslené, no k tomu sa pripájajú aj logické nepodarky, keď za 8 mesiacov niektorým ľuďom nerastú vlasy alebo sa možno holili konármi, čo by najmä v oblasti zadnice nemuselo byť dvakrát príjemné. Ide o priemerný debut, po ktorom sa do lesa nikto nebude báť chodiť, lebo hororových prvkov je pramálo a atmosféru s vysokými stromami v temnom lese sme už zažili mnohokrát. Išane sa len tak ponuky hrnúť asi nebudú, jedine, že ocko zase niečo zaplatí. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Výlet do lesa po Shyamalonovsku. Dcera dnes už kultovního režiséra přináší svůj debut a musím přiznat, že se nejedná o vůbec špatný pokus. Snímek vypráví celkem nápaditý příběh, opřený o zajímavou mytologii. Dobře se tady pracuje s napětím a postupným odhalováním onoho tajemna. Překvapila mě i atmosféra, která minimálně v první polovině tahá film hodně vysoko a postará se o největší peek celého filmu. Pak ale přichází polovina druhá, která přejde už do takového tuctovna, atmosféra se ztratí v rámci velkého odhalení a spěje se k nezáživnému konci. Svět, který je zde vytvořen se mi líbil. Odhalovaní záhady strážců, atmosféra a práce se zvuky taky. Zamrzí tak jen nevýrazné postavy a spadnutí řetězu v posledním aktu. Ostudu však dcerka tátovi neudělala a rozhodně jsem zvědav na její další projekty. 👍Zajímavý svět, první polovina je solidní atmosférická podívaná, odhalení je nečekané a děsivě zpracované, rychlé tempo. 👎Nevýrazné postavy, dějově to po první půlce ztratí na osobitosti i atmosféře. Konec zbytečně urychlený. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hodnotit samotný nápad a mytologii kolem Strážčů, je to jasná pětka jak vyšitá, a to ikdyž je zde poměrně nedotažená a velmi, velmi povrchně načrtnutá, tak je jasně vidět, že z toho nápadu by šlo do budoucna vytřískat hodně pozornosti. Když bych ale měl hodnotit film jako celek, mé hodnocení z průměru klesalo k závěru na 2* a ze samotného finále jsem byl tak rozhořčen, že jsem měl chuť jít i na 1*. Shyamalanova dcerka si tímhle filmem totiž při vstupu do režiserského světa neudělala příliš dobrou vizitku, jelikož celá tahle věc nedává při větším zamyšlení nejmenší smysl, pravidla filmu se tady tvoří za chodu "jak se komu zachce" a ikdyž je ústřední motiv víc než dobrý, celé jeho provedení je až bolestivé. První půlka nám odhalí, kam se bude děj vyvíjet poté, co se Mina ztratí v lese a divák se jen modlí, aby došlo i na zodpovězení mnoha a mnoha otázek, které film v první části položí. K mé radosti se pak vše zodpovědělo a musím říct, že první setkání se Strážci bylo atmosfericky hutné a ve filmu až přelomové. Bohužel s dalším odhalování mytologie divákova úvodní radost pomine, když zjistí, že s blížícím se závěrem si tady tvůrci vycucávají věci z prstu, postavy se chovají extrémně nelogicky a celé nastavené hranice okolo toho, co Strážci (ne)mohou se tady bourají dle nálady režisérky. Z filmu, který měl potenciál uvést Ishanu Shyamalan do světa filmu jako královnu hororu, se stal brak, na který si i náročný divák za týden bohužel nevzpomene, což je vzhledem k očekáváním dramaticky zpackaný výsledek. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Hypnoticky atmosférická a pomalu plynoucí laskomina, jejíž styčné plochy s irským folklórem jsou v rámci žánru vskutku něčím ojedinělým. Snímek The Watchers se mimoto může rovněž pochlubit i stoickými hereckými výkony, což v kombinaci s hravým scénářem tvoří skvěle střiženou hororově mysteriózní podívanou, v jejíž nejlepších momentech jsem byl zcela pohlcen událostmi odehrávajícími se na velkém plátně. Co tedy dodat na závěr? Musím uznat, že režisérka Ishana Shyamalan se vskutku "potatila" a zřejmě dostala do vínku jen to nejlepší. Doufám tedy, že v nastavené laťce bude i nadále pokračovat, jelikož dobrých a především skutečně promyšlených počinů atraktivně ohýbajících okoralé žánrové standardy je poslední dobou jako šafránu. Skvělá práce! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kokos nepadl daleko od palmy a mladá Šajmalanka se zjevně potatila, jako třeba i mladá Lynchovka (kurňa ještě od jedné dcery slavného taťky rejži jsem něco viděl, jen si teď zaboha nevzpomenu od které). Ale k otcově fortelnosti má hezká Išana ještě daleko. Možná je na vině i dějově poměrně slabá předloha - žádný Holdstock se nekoná, zajímavá ústřední myšlenka je totiž dost nešikovně zpracovaná. A tak si toho z jejího prvního celovečeráku mnoho neodnesu, snad jen jakýsi matný dojem jakéhosi komorního, nepříliš záživného mysteriáku pro mládež, dojem, který mi z makovice nejspíš do týdne beze stopy vyprchá. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Recenze mých oblíbenců mě docela navnadily, ale nakonec nemůžu říct, že bych z toho byl úplně na větvi. Povedlo se nasnímat prostředí hlubokých lesů, to zase jo. Líbil se mi i vizuál potvor a potěšila Dakota Fanning, kterou prostě můžu. Každopádně celkově to bylo takové nedomrlé. Samotná pointa by mi asi ani nevadila, ale člověk se nemusel ani moc zamýšlet, aby zjistil, že to nedává moc smysl. Neuchvátila mě ani samotná mytologie, která byla úžasně neoriginální a samotný konec byl spíš úsměvný. Shymalanka se z mého pohledu potatila a bohužel se zhlédla spíš v Ženě ve vodě než Šestém smyslu. A to není dobře. 35% ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Mytologický soft horor, tak jak to máme u Shyamalanů rádi. Celovečerní prvotině dcery v Hollywoodu známějšího tatínka Manoje sice nechybí rodinný rukopis, zcela však postrádá napětí, které je pro kvalitní dílo nezbytné. V závěru je divákovi tradičně vše rozklíčováno, a je velká škoda, že třeba právě zde nenalezla Ishana vlastní styl, kde by příběhově nevyřkla vše a něco zůstalo tajemstvím, na vlastní interpretaci diváka. Takto jsme zkrátka dostali kopii Manoje, která je ještě nevybroušená, méně zkušená a po experimentální rovině bojácná. Pokud máte rádi filmy M. Nighta Shyamalana, Strážci vás neurazí, pokud nikoli, tak se jim vyhněte, poněvadž dostanete o jeden (Čas), dva (Vesnice) levely horší zážitek. Dvě hvězdy. 😕 (06.06.2024) ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Nakonec spíš promrhaný potenciál, ale ten nápad o pradávných bytostech (které se v různých pramenech opravdu objevují), je opravdu znamenitý! ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Ishana Shyamalan sa očividne inšpirovala u svojho slávnejšieho otca, akurát sa však inšpiruje skôr v jeho horších kúskoch, než v tých lepších. The Watchers sa síce v úvode hrajú na inteligentný mystery koncept ... len aby ho s každou pribúdajúcou minútou dopracovali v závere až k takmer rozprávkovému vyústeniu s okrídlenými, lietajúcimi babkami, ktoré sú akýmisi polo-Elfami, lol. Vo výsledku tak horor, ktorý sa v prvej polovici tvári tajome ako hrad v Karpatech, ale v druhej polovici sa dopracuje skôr k smiešnej blbůstke, než k čomukoľvek zaujímavému, tobôž inteligentnému. Na jeden krát usledovateľné, ale vraciať sa k tomu nemá absolútne žiaden zmysel. CELKOVO: 5/10 ()

Reklama

Reklama