Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (606)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ohromný film, který lze bez jakýchkoliv rozpaků označit za bezchybný. Eastwoodova staroškolská režie (ragby natočil úplně jinak než jak Oliver Stone ve Vítězích a poražených pojal americký fotbal, ale dechberoucí je naprosto stejně), perfektní Freeman, Damon (říkejte si, co chcete) i ostatní, jemný a pro režiséra typický humor (obstarává ho Mandelova černobílá ochranka), a s přibližujícím se koncem více a více dokonalých momentek (Pienaar v Mandelově cele, letadlo, hrající si bodyguardi, sledování nebo poslouchání přenosu zápasu, kde a s kým se dá...), které dohromady tvoří skvělé poselství o odpuštění, míru, přátelství... A dalších věcech. Pět. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Čekáte zamyšlenější Any Given Sunday a dostanete bravurně zahraného Mandelu a pár rugby sestříhů s dost divně obsazeným Damonem. Nepopírám, že Eastwood je opět starosvětsky roztomilý morous, tentokrát pouze za kamerou a režijní opratě vede velmi pevně, skoro až sevřeně. Příběh dvou hlavních postav je dobře nalinkovaný a není protkaný zbytečnými linkami, jen je poměrně nezáživný. Politicko-sociální podtext je jasně viditelný a zřejmě společně s Freemanem to nejpůsobivější. Škoda, že je to ke konci plné patosu a tak nějak vyčpí do ztracena. Přitom x postav je zajímavých s dobrým potenciálem, který je využit pramálo. Například bodyguardi, rodiny, soupeří z jiných týmů, apod. Ne úplně špatné, jen Clint nezvolil dobrou tématiku. ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Az prilis naivisticky prevypraveny pribeh, ktery tim ztraci bohuzel na sile a atraktivnosti. Poslednich 45 min. je uz vylozene krecovite dojeni slz z divaka za kazdou cenu a mel jsem dat hvezdy jenom dve. Tu treti jsem nakonec pridal za neskutecne silny namet z prostredi mnou tolik milovaneho rugby. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Eastwood je opravdu pan režisér. Dokonale se mu podařilo zobrazit podvědomou provázanost sportu s politikou a národním uvědoměním. Všichni jednohlasně prohlašujeme, jak politika do sportu nepatří. Ale stačí, když na mistrovství světa vyjedou na led naši hokejisté, a cítíme to úplně jinak. A kdo si pamatuje zápasy se sovětskou sbornou, musí chápat, že Eastwood ví přesně, o čem tenhle film natočil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Eastwoodova réžia je solídna, Peckhamov scenár však plný klišé, sentimentu a predvídateľnosti. Eastwood ale na naivite stavia, je to film, obhajujúci jasné hodnoty a zámerne sa vyhýbajúci kontroverznosti. Ak by to bolo o americkom prezidentovi a americkom tíme, asi by tu bolo hodnotenie o 30% nižšie. Bohužiaľ ak ste s prezidentom, tak sa chováte ako posratý, takže dialógy s Mandelom nemôžu pôsobiť prirodzene. Freeman je proste Freeman, nedokázal som sa naladiť na fakt, že hrá juhoafrického prezidenta a prejav Damona je asi zámerne tupý, ale keď je trochu pribratý, tak tak aj pôsobí:). Film v mojich očiach zachraňuje fakt, že jeho veľká časť sa odohráva na štadióne Ellis park v Johanesburgu, kde naši zvíťazili pred štyrmi rokmi nad Talianskom a vtedy som pociťoval asi najväčšiu národnú hrdosť v mojom živote. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Během natáčení scén zápasů, bylo v hledištích pouze něco okolo 2000 lidí. Díky technice "motion-capture" byli filmaři schopni vytvořit vyprodaný stadion s 62 000 lidmi. (viperblade)
  • Morgan Freeman a jeho produkční partner Lori McCreary se snažili o natočení filmu o Nelsonu Mandelovi již léta. Původně chtěli zadaptoval Mandelovu autobiografickou knihu Long Walk to Freedom. Před započetím produkce pak oba odcestovali do Jižní Afriky, kde dostali požehnání k natáčení od Nelsona Mandely. (HellFire)

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama