Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (305)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Funès jakoby byl hercem, který film ovládá víc než režisér. Jeho rozmáchlá gestika a pitvorná mimika se zmocňuje dění (byť tentokrát možná o malinko méně než jindy), tvoří fóry a lehce odsouvá do pozadí fabuli. Zásadní je, že jeho Duchemin je Michelinem bez slitování, Michelinem panovačným, sebestředným, Michelinem, jehož je okamžitě všude plno. Ale s Coluchem dokáží vytvořit na poměry lehce bláznivé komedie věrný odraz jednoho z typů otcovsko-synovského vztahu. Duchemin starší nechápající, co by tak syn mohl dělat důležitějšího, než co on pro něj naplánoval... nu, zažil jsem to nejednou :) Silné ***. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Když to člověk vidí po letech, nejen, že se mu líbí ty vtipné scénky, ale vidí za tím i to - řekněme - poselství, které v poslední době nabývá neskutečně reálných rozměrů: my už totiž taky žereme jídla z plastu, protože jsou levná, mají na ně slevové akce, a je nám to jedno. (Viz např. tento článek http://www.kritik.estranky.cz/clanky/kvalita-potravin.html). ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Křidýlko nebo stehýnko je nadčasová klasika v rámci komediálního žánru, která mě rozhodně nikdy neomrzí, a rád se na ni čas od čas kouknu. Louis de Funés byl opravdu skvělý komik a v kombinaci s výtečným dabingem od Filipovského tak vznikla jedna z nejvýraznějších komických postaviček, která si získala srdce a obdiv nejednoho diváka. Příběh byl solidně vystavěný a humorné gagy a scénky fungují skvěle i po těch desítkách let. Jeden z klenotů francouzské komedie, který s věkem zraje stejně dobře jako kvalitní víno. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

I když Funes byl po infarktu, dokázal natočit co do mimiky a obličejových grimas úplně stejnou komiku jako dříve. Ubylo jen fyzických výkonů / běhání po schodech nahoru -dolu , atd./ , což kvalitu filmu nikterak nesnižuje. Film jehož hlavní téma je jídlo je u mě velmi oblíben, když k tomu připočtu skvělou zábavu, je na 4* zaděláno. Vybaví si, ale někdo co si Funes ve filmu vybral? Zda křidýlko nebo stehýnko ? ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z vrcholů komedie s Louisem de Funésem. Samozřejmě s excelentním dabingem Františka Filipovského. Gurmánský komediální zážitek, kterému jiné filmy o gastronomii sahají pouze po kotníky. Jasný plný počet hvězd, protože si nedokáži představit, že by to mohlo být lepší. 85% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Pierre Richard o svojom odmietnutí hrať v tomto filme povedal viac v rozhovore z roku 2005: "Bol som sklamaný zo svojej úlohy. Cítil som, že keby som ju prijal, tak by som sa cítil, ako keby som chodil každý deň do fabriky. A Boh vie, že som chcel pracovať s de Funèsom! Ale ak pre mňa rola nič neznamená, nemôžem ju vziať, aj keď je to obrovský komerčný trhák." (Arsenal83)
  • V roku 1976 videlo film v kinách vo Francúzsku skoro 6 miliónov ľudí, čím sa stal najnavštevovanejším a najzarábajúcejším francúzskym filmom roka. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno