Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 1
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (198)

stitch7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

/// Osobně moc nemusím, když se zbytečně hajpuje, a to se tady dělo ve velkém. Už po prvním dílu tvrdit, že tu máme seriálový hit mi přišlo fakt přehnané (ačkoliv to pravda vlastně je). Herní předloha je skvělá a výživná, takže převést ji do seriálu byl skvělý nápad. Je ale škoda, že první řada je rozložená tak nelogicky. Zatímco ze začátku se nebojí delších stopáží, ve druhé půlce celkem pospíchá. To sice nevadilo v DLCčkové epizodě, v té finální šlo docela o průšvih. Co se týče změn oproti originálu, někdy vedly k zajímavým dějovým linkám, jako třeba ve třetím díle, jinde fungovaly lépe ve hře - třeba dění kolem Henryho nebo Jeolova nepřístupnost. Celkově ale ty změny spíše chválím, protože se člověk pak nedíval "jen" na to samé co ve hře, jen s opravdovými herci. Co mi ale vadilo celou dobu seriálu, byla roztřesená kamera a fakt, že svět nepůsobil jako dvacet let po apokalypse. Možná za to může čtyřkáčko, ale když někde stála auta, připadalo mi jako kdyby na ně možná párkrát zapršelo. Oblečení měli herci také hodně čisté a neseprané, zkrátka to fakt bohužel často působilo jako kdyby před deseti minutami přišli ze Starbucksu. Bylo by fajn kdyby ve druhé sérii na tohle byl brán větší zřetel. Těším se na ni však? Bohužel spíše ne. Předloha pro ni byla obrovská nuda, která vůbec nedokázala to, o co se snažila. A nemyslím si, že seriál by to dokázal změnit - v poslední epizodě první řady opět sympatizuji s Joelem. Ellie totiž neměla na výběr a Světlonoši se k Joelovi chovali jako k odpadu. Nicméně nechám se rád překvapit. I když jsem ze začátku mrmlal, casting ústřední dvojky se hodně povedl. Mimochodem, pokud v roce 2023 ještě furt někoho znechutit scénky stejnopohlavních párů a smát se někomu kvůli vysokému čelu, je tenhle svět fakt marnej. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Jako jo a ne. Last Of Us od HBO je víc psychologické drama, než akční nálož. Rozumím rozhodnutí použít clickery spíš sporadicky, jenže některá místa si o ně přímo říkala. Takhle divák dostává epičtější Cestu od Cormaca McCarthyho. Protože to je přesně ten dojem, který po sobě těch devět epizod zanechává. Scenérie, masky, triky, herci výborní. Jen to není taková šleha, jako byla hra. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to taková šleha, jak bylo prezentováno. Alfou a omegou jsou postavy a jejich traumata. To platilo prakticky od začátku. Nejprve jsem se ovšem sám sebe ptal, zda je úplně v pohodě, aby se nejsympatičtější postava první epizody nedožila jejího konce. Pak přijde razantní střih. Od zániku civilizace, jak ji známe, uplynulo 20 let. Lidskou civilizaci do prachu země zašlapal houbový virus, odskákala to velká města, aby se šíření infekce zpomalilo. Divák se „kochá“ pustým světem plným rozmanitých a zajímavých detailů i vizuálních nápadů. Pak vyskočí první monstra, jejichž mozek ovládá vysoce infekční houba, no, nicméně nakažení se snad v polovině dílů vůbec neobjeví. Neříkám, že potřebuju zběsilé akční sekvence, ale čekal jsem krapet víc. Gustavo Santaolalla dál brnká na kytaru, s každou novou epizodou vnímáme trochu jiný feeling. Velmi brzy jsme si zvykli, že při putování Joel s Ellie potkávají další a další postavy, jejichž osud bývá vesměs tragický, a nemají prakticky žádný další vliv na vývoj. Každopádně díky nim se o ústřední dvojici dozvíme vždy zase něco víc. Hodně specifické jsou (nejen v tomhle) třetí a sedmá epizoda. Zaobíráme se tedy dalšími dějovými odbočkami, ovšem emocionální investice do pouta hlavního dua prostě měla být od začátku pečlivější. Videoherní adaptace, na kterou se všichni šíleně těšili, ale já o ní nikdy neslyšel… Precizní a řemeslně solidní, ale nadšení jsem po celou sérii krotil. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo opravdu výživné, silné a ... depresivní. Nutně potřebuji dávku Jane Austenové, protože tohle skvěle zahrané a výstižně natočené dusno na téma lidi jsou svině, mě dost vyčerpalo. Oceňuji, že tvůrci na sebe nenechali tlačit a dovolili si i lyričtější pasáže a snad právě díky nim mi to přišlo tak děsivé. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Ok, nakoniec som nabrala tie nervy pozerať tento seriál, aj keď ma odpudzovala pompéznosť a skvelé hodnotenia, ktoré sú skoro vždy napiču. A koncept decko a vytrénovaný muž, ktorí si to tiahnu cez celú krajinu plnú prijebaných plesnivcov či čoho ma tiež nenadchýna. Videohru som nehrala, vlastne som nehrala nijakú videohru, ani neviem, prečo by som to mala robiť. Seriál bol, ako som predpokladala, plný nezmyslov (aj keď pri zmutovaných monštrách môže byť aká-taká logika, ale tu nebola). Paradoxne jediný diel, na ktorý tu nadáva väčšina recenzentov - gay diel - vo mne vyvolal nejaké pocity. Aj keď bol fakt od veci. Ale vlastne, čo bolo k veci? Tie zmutované príšery? Tie sa tam objavili asi v troch dieloch z deviatich. Ale Bella Ramsey to tam tiahla, aj keď dávať tie mongoloidné debaty podľa scenáru - tak som uvažovala, keď som mala asi sedem rokov. Ale mentálne nestabilní píčusi režiséri a scenáristi to tam evidentne nutne potrebovali... za to hercom dúfam priplatili. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • V čase 00:04:50 můžeme na stole u Sarah (Nico Parker) v pokoji spatřit přání k narozeninám. Jedná se o téměř stejné přání s dinosaurem, které Sarah zapomněla dát Joelovi (Pedro Pascal) ve hře. Dinosaurus je na přání, protože Sarah v něm píše, že Joel ještě není fosilie. (DavidSe)
  • Joel (Pascal) musí Ellie (Ramsey) pomôcť preliezť malým okienkom, aby mohla otvoriť dvere z druhej strany. Túto hernú mechaniku hráči poznajú, pretože Joel by mal Tess a Ellie vyzdvihnúť na vysoké miesta, aby mu mohli zhodiť rebrík alebo nájsť alternatívnu cestu. (molcan2)
  • V čase 01:07:00, když Joel (Pedro Pascal) a Ellie (Bella Ramsey) přijdou do sklepa, je v pozadí slyšet skladba „Chains of Love“ od britské hudební kapely Erasure. (Trajektt)

Reklama

Reklama