Reklama

Reklama

Jason je znovu zpátky a má už svoji legendární hokejovou masku. Tentokrát, ale nebude fyzická likvidace jednotlivých ubožáků rušící Jasonův klid až tak jednoduchá jako v díle předchozím. Kempaři totiž nejsou jenom nějací, i veverkou k smrti vystrašení studentíci, ale dosti otrlý členové motocyklového gangu. Jason se tedy bude muset hodně snažit, aby popostrčil čísla svého "bodycountu" o nějakou tu cifru směrem vzhůru. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (262)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Pořád ta stejná písnička, těžko uvěřit, že někoho může bavit úplně to samé napotřetí. A to je ještě několik dalších pokračování... Jestli jsem měl po chabé dvojce ještě chuť na trojku, tak teď už se mi chce s touto chaboučkou vyvražďovací sérií nadobro skoncovat. Film je blbý, nudný, některé scény hrozně trapné a nemyslím po technické stránce, ta je na tu dobu zmáknutá vcelku dobře, ale v chování postav. V té době to lidi možná žrali, teď už to působí spíš divně než hororově. Já osobně si dám radši nějakou novodobější vyvražďovačku. 40% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Třetí část už přivádí na scénu Jasona v jeho ikonické podobě, v níž se nesmazatelně zapsal do srdcí svých fanoušků. Poprvé si totiž nasadil masku hokejového brankáře a stává se hrůzostrašným strojem na zabíjení. Trojka pokládá pro celou sérii koleje, z kterých vlak téměř všech následujících pokračování prakticky nesjede. Jason přežívající, kroužící, kydlící a mrtvý. Postupně ztrácí svou původní motivaci, jíž byla pomsta a stává se pouze ztělesněním zkázy a nástrojem smrti. Smrti, kterou není možné usmířit ani zastavit. Jako nenasytný predátor zabíjí všechny, kteří se zatoulají do jeho teritoria. Tentokrát to bude „překvapivě“ opět skupinka mladých nadrženců, kterým se místo očekávané pohody plné píchání a dalších radovánek dostane poněkud odlišného povyražení, nutno však poznamenat, že píchání si docela užijí, jen to bude jinam a něčím jiným. Mačeta, harpuna, elektrický proud či vidle jsou jen krátkým výčtem různorodých způsobů, jak dospět už potřetí k nirváně. A já tam zase dospěl. Skutečný zrod legendy si zaslouží jedině plné hodnocení. Edit komentáře a hodnocení po příznačných 13 letech (původní komentář utopen v Křišťálovém jezeře, původní hodnocení ****) ()

Reklama

dennykr 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemůžu ani po letech dostat z hlavy, což je pro můj vztah ke slasherům dost příznačné – hrozně mě baví nad nimi přemýšlet a sledovat jejich všemožné meta-aktualizace, jenže samotné “kanonické” snímky mnohdy moc zábavné nejsou. A že se fakt snažím. Trojka je vlastně všechno, co si většina diváků představí, když se řekne Pátek třináctého. V jedničce má Jason jen trošku mokré cameo a dvojka ho ukazuje hlavně s pytlem na hlavě. Právě třetí díl mýtu Crystal Lake nasadí legendární hokejovou masku. Opravdovej status nascendi týhle trochu přeceněný série. // Když se řekne Pátek třináctého, drtivé většině diváků se vybaví buď jméno Jason Voorhees nebo brankářská maska s mačetou – první tři filmy jako by se slily v jedno encyklopedické heslo. Paradoxně asi nejzajímavější je tohle ve vztahu k Nispelovu remaku z roku 2009, který svou encyklopedičnost okázale přiznává, protože explicitně rekapituluje nikoliv jedničku, ale právě heslo celé trilogie. // Part III jsem viděl po letech, takže mě dost překvapila. Brilantních je hlavně posledních pár minut, které důmyslně variují konec jedničky a také učebnicová práce s konceptem “final girl”. Zároveň nejde jen o Pátek třináctého 3, ale Pátek třináctého 3D! Takže obsahuje spoustu nádherně podivných eye-candy momentů, jež exploatují formát. Někdy doslova lítají oči, jindy jde o výborné výstřely harpunou. // Jenže trojka je také slasher, v dobrém i špatném. Takže dlouhá pronásledování, líná práce s napětím a jistá monotónnost zápletky ne vždy vyváží ty nádherně ujeté vraždy. // Možná o něco víc fascinující může být to, co ve filmu není! V jedné z raných verzí scénáře měl Jason znásilnit hlavní hrdinku, ale scéna se nakonec nerealizovala. Do jisté míry lze tento záměr chápat jako definitivní završení jeho démonizace, přeci jen mělo jít o trilogii a vrah zde byl lehce deformovaný, leč poměrně standardní člověk. Zatímco hororové násilí je v žánru normativní, to sexuální by zrod odpudivého záporáka dokončilo. Jenže to by mohlo, zcela hypoteticky, komplikovat jeho návrat v případných pokračováních. Znásilnění definitivně naruší divácké sympatie k nezničitelnému řezníkovi, ba co víc – polidští ho. Vývoj série později směřoval k ustavení Jasona jako nadlidského přízraku, sexuální touhy by ho snesly zpátky na úroveň lidí. Teď to nemyslím nijak reduktivně teleologicky (“studio chtělo dlouhou sérii, a proto Jason nikoho neznásilnil”), spíš jako zamyšlení. Ustoupilo se od lidských tužeb k nadlidskému monstru, což dovolilo ironizované pokračování Jason žije, nadpřirozenou Novou krev a definitivní příklon k pekelné mytologii ve Final Friday. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Tovarna na prachy jmenem Jason se zde naplno rozjizdi.... Solidni obsazeni, klasicka hudba. Dobry zacatek, velmi ale velmi pomala stredni pasaz a kruta dvacetiminutovka na zaver... K lidem a psum zde pridava Jason kraliky a produkce skunka, takze behem dvou dnu dokazal Jason zkosit vice nez dve desitky lidi a na pul tuctu zviratek.... solidni kosic!!!! A hlasvne ze ma konecne masku... Jinak po prvnich trech dilech stale vevodi dvojka, co do kvality... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak si myslím, že se tento díl drží celkem na úrovni předchůdcům. Bez čeho bych se však v každém dílu určitě obešel jsou ty dlouhé ukázky alá co jste viděli. Trošku to přidává takový seriálový smrad. A copak to 3D? Momenty kde se nějak projevilo by se spočítaly na prstech jedné ruky, ale na to, že to byl jakýsi počátek 3D, to bylo docela pěkným zpestřením. Jason konečně začal za něco stát. Nevím, zda se mi to pouze zdálo, ale už i ty postavy začínají trošičku připomínat přirozené jednání.Co bych naopak ve srovnání s předešlými díly vytkl, že mrtvol se mi zdálo méně a byly takové nepříliš sympatické. Dějová linie trošku začíná sterotypnět, ale věřte, že mi to tady až tolik nevadí. Způsoby smrtí orginální, až jsem se párkrát dokonce zasmál. Takže to bude za * * *. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (29)

  • Jediný díl původní série natočený v anamorfickém širokoúhlém formátu 2.39:1. Ostatní díly byly natočeny s poměrem stran 1.85:1. (dennykr)
  • S rozpočtem 4 miliony amerických dolarů dosáhl film tržeb 37 000 000 dolarů. (Chatterer)
  • Režisér Steve Miner si pro roli Jasona vybral Richarda Brookera jen proto, že potřeboval někoho vysokého. Brooker měří 191 cm. Ale protože byl na Jasona příliš hubený, musel při natáčení pod šaty nosit pěnové výplně. (Stocki)

Reklama

Reklama