Reklama

Reklama

Prokletí

  • Velká Británie Eight for Silver (více)
Trailer

Tajemná a možná nadpřirozená síla ohrožuje v 19. století malou vesnici ve Francii. Patolog John McBride přijíždí, aby prozkoumal nebezpečí, a během toho vymítá své vlastní psychologické démony. (SkyShowtime)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Proč je horor považován za královský filmový žánr? Touto řečnickou otázkou jsem uvedl včerejší seminář a chystal se zahájit svůj odborný monolog. Jeden student však nemeškal a přispěchal s poměrně výstižnou odpovědí, díky které můžeme mimo jiné pochopit, proč Ellis nedokázal z takto slibného námětu vytěžit více: "Protože na horor nelze mechanicky aplikovat tvůrčí metody a postupy, se kterými režisér slaví úspěch v rámci jiných žánrů." Úvodní třetina snímku ještě snese velmi přísná měřítka, kdy se Ellis blýskl neotřelým zpracováním cikánského masakru, během kterého například chytře používá dlouhý ultraširokoúhlý záběr. Postupem času ale bohužel dochází k určitému zacyklení. Ellis již nedokáže příběh uspokojivým způsobem rozvíjet či jednotlivé scény adekvátně variovat, a tak nám v pravidelných intervalech servíruje prakticky identický snový výjev. Zuby si však vylámal především na otřesné CGI animaci, se kterou se zároveň pojí ono specifikum hororového žánru. Atmosféru mohu budovat jedině za předpokladu, že daný fikční svět působí bezvýhradně uvěřitelně, čehož rozhodně nedosáhnu přítomností monstra jako vystřiženého z produkce studia Asylum. Jakožto zdejší hororový expert tak mohu snímku The Cursed udělit pouze tři slabší hvězdy. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vlkodlačí horor si jen málokdy nechám ujít a Eight for Silver (či The Cursed) si mě získal svým námětem, tak i prostředím, v němž se odehrává. Z hlediska výpravy a scenérií se jedná o slušný atmosférický horor, kde mi mlžná krajina evokovala nebezpečná blata z Psa baskervillského, rovněž se mi líbilo pojetí ve směru gothic novel. Příběhově mi však přišel film poněkud zmatečný a roztěkaný. (Spoiler alert!) Ellisovi haprovaly roky mezi rámcovým a hlavním příběhem, přičemž by jenom stačilo neodkazovat na Gévaudanskou bestii, která řádila o téměř 130 let dříve. Záchrana jedné z obětí bestie byla rovněž z mého pohledu problematická. Pokud by byl film bez rámce (a tím i kratší) a Ellis by se nesnažil o přehnaný mýtický přesah, dal bych filmu s klidem čtyři hvězdičky - takhle jsou to lepší tři. ()

Reklama

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

The Cursed nakonec nesplnil prvotní nadšené reakce “jeden z nejlepších hororů roku“. Jedná se ale ve finále o povedený kousek s dobovou atmosférou, kde dojde na pěkně natočené sekvence, několik nepěkných krvavých scén a solidních hereckých výkonů. Problém je ale ten, že styl hororových scén se opakuje a s postupem času se film nikam dějově neposouvá a postavy nejsou dobře prokresleny a nebo mají méně času na plátně. I přesto se jedná o vcelku povedený snímek, který by měl fanoušky hororů potěšit než zklamat. Stopáž ačkoliv má skoro dvě hodiny nenudí a film dobře odsýpá. Divák se ale nakonec neubrání pocitu, že z tohohle filmu se dalo vytěžit mnohem víc. 6/10 Více ZDE :-) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ja som sa tak bál toho posteru :D Ako skutočne vážne. Veď sa naň pozrite! Veď to je jak Mila v pôvodnom obale v regáloch Lidla počas retro týždňa. Každopádne, za mňa solídna monsterovina. Možno nie excelentná, no ten historický nádych a atmosféra doby v sychravom šate taktiež dopomohli k tomu, aby som dosiahol toľko žiadaný, dobrý dojem. Trošku prihodím .. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po delší době zajímavý vlkodlačí horor, který nešetří krví ani strašením. Zcela volně navazuje na příběh z filmu Bratrstvo vlků (2001), proto se odehrává na francouzském venkově na sklonku 19. století. Tedy mně to přišlo spíše jako Anglie, ale nechť, jako problém to nevidím. Když Seamus Laurent rozhodne, že Romové, co se usadili na jeho pozemku, budou zmasakrováni, ač měli na něj nezpochybnitelné právo, přivolá na svoji rodinu i okolní lid kletbu vlkodlaka, kterou není snadné zlomit. Tedy popravdě nejprve se všichni romské čarodějnici vysmívají, pak už je ovšem pozdě. Patolog John McBride, který se sem vydal v domnění, že pronásleduje stvůru, co ho připravila o rodinu, se rozhodne místním pomoci. Noční můry se strašákem jsou perfektní, všudypřítomná mlha dodává správnou pochmurnost, vizuál je fajnový, zejména přírodní scenérie, mrtvých spousta. Masakr v kostele dá vzpomenout finální scény z Amerického vlkodlaka v Londýně. Co mě trápí nejméně, je počítačová bestie. Prostoru má minimálně, většina je na divákově fantazii, a zas tak úplně mizerná není. To Asylum by předvedlo, jak vypadají levné pixely (i když poslední dobou se vylepšilo). Líbila se mi i výstavba příběhu, kdy se kruh uzavře a divák pochopí, co že to na začátku viděl. Reillyová je stále velmi půvabná. 4,5* p.s. co je ochotna udělat milující matka pro svého syna? Všechno. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (9)

  • Sekvence, kdy je Anne-Marie (Áine Rose Daly) živá a vypreparovaná z vlka a dále mutuje, zatímco John (Boyd Holbrook) křičí, aby ji zabili, je podobná slavné sekvenci proměny psa z filmu Věc (1982). (Johnny.ARN)
  • Režisér Sean Ellis uvedl, že inspirací pro tento film byl film Vlkodlak (1941), ale zároveň se rozhodl dát mu vlastní význam. Uvedl, že jeho významem je metafora závislosti v tomto příběhu. (Johnny.ARN)
  • Vlkodlačí mytologie, jak je prezentována ve filmu, ve skutečnosti více odpovídá skutečným vlkodlačím pověstem než těm hollywoodským, které v popkultuře převládaly v minulém století. Ve Švédsku jsou vlkodlaci často popisováni jako vnější forma, která v sobě uvěznila proměněného člověka. Dalším společným prvkem je nález částí nebo věcí proměněného člověka při odplenění netvora, velmi podobně jako při pitvě Anne-Marie (Áine Rose Daly) ve filmu. (Johnny.ARN)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno