Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1979 měl premiéru detektivní film Diagnóza smrti. Poslední případ majora Kalaše natočil osvědčený autor kriminálního žánru Petr Schulhoff, který filmy s tímto kriminalistou natáčel již v 60. letech a jednalo se o snímky Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969). Major Kalaš se sice objevil také ve filmu Na kolejích čeká vrah (1970), zde jej však ztvárnil Jiří Sovák namísto Rudolfa Hrušínského...Napínavý příběh Diagnózy smrti je posazen do dvou rovin. Ta jedna líčí osud mladého muže, který se po autohavárii ocitá na urologickém oddělení. Je těžce raněn a život mu může zachránit pouze transplantace ledvin. Jako dárce přichází v úvahu těžce zraněná mladá žena, která byla nalezena v lese s vážnou zhmožděninou mozku. Major Kalaš a poručík Martinec se domnívají, že šlo o loupežné přepadení. Začíná se odvíjet složité a napínavé vyšetřování… (Česká televize)

(více)

Recenze (159)

mortak 

všechny recenze uživatele

Prů...švih ve všech směrech. Temné, realisticky pojaté detektivky z let šedesátých plné napětí si tento kašírovaný normalizační dovětek nezasloužily. Major Kalaš jen bezmocně statuje v neživotných dialozích, které šroubovaně spojují práci kriminalistů a lékařů (jeho rozhovory s lékařem u vína jsou opravdu tragické a člověk oba herce lituje a zároveň obdivuje, jak se marně snaží dát postavám hloubku), čemuž odpovídají přepjaté herecké výkony (jak na vesnickém jevišti) a natahované dialogy s dramatickými pauzami skoro po každém slově. Celý film připomíná delší díl Malého pitavalu z velkého města, ovšem tentokrát s výjezdem do přírody. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poslední páté setkání s majorem Kalašem (a po čtvrté s Rudolfem Hrušínským) je už jen vyčpělým pokračováním velmi slušné série. Tentokrát Kalaš šetří přepadení mladé ženy, která byla nalezena v lese s rozbitou hlavou. Sekera je poblíž, ale kdo je pachatelem? Zároveň je v nemocnici muž, který se vyboural v náklaďáku poblíž a navíc v tentýž den. Bohužel záhada je od začátku téměř zcela průhledná, jen policie neví, jakým směrem se dát a spíše než pátrání ji k vrahovi přivede řada náhod a postupných přiznání určitých osob. Aspoň že ten závěr je celkem originální. Jinak Hrušínský hraje hodně úsporně, nemá ani co řešit a spíše odhaduje, co a jak mohlo být. Přesto detektivka svou atmosféru má a na průměr to stačí. Hudba: Pavel Blatný. ()

Reklama

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Je to dosť smutné, ale bolo to celé rozťahané, nijak prekvapujúce a major Kalaš tu už jasne nemá tú energiu ako kedysi. V prvých troch filmoch to frčalo, doslova bolo vidieť, ako Kalašovi pracujú závity v hlave, ale tu už Kalaš funguje, ako keby mal pár rokov pred dôchodkom. Prvé tri filmy super, zvyšné dva nič extra. Škoda. Ale pozerať sa to dalo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Po čtvrté a naposledy major Kalaš. Důvodem proč není Diagnóza smrti tak kvalitní je především to, že se odehrává na dvou polích. Tím prvním je nemocnice. Místy se vyšetřovaní prakticky vůbec nedostane ke slovu. Druhé je Linhartova žena. Ta zjišťuje více o Markové, zve si domů sestřičku, chodí do nemocnice. Snímek tak přebírá i jistou psychologickou notu, protože nabízí pohled do duše vražedkyně. A opět chybí R. Brzobohatý. Kvalitu první trilogie už to ani zdaleka nemá. Chybí větší napětí a drama v podkresu do poslední chvíle. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Nic moc díl, kdy se bloumalo od ničeho k ničemu. Vyšetřovatelské žezlo samovolně převzala aktivní paní manželka poškozeného. Pořád jde ale o lepší díl, než byl předchozí, protože opět nastoupil do hlavní role pan Hrušínský, který se umí chovat a je o dost sympatičtější. Zápletka byla nezajímavá a vražedné atmosféře nepomáhal ani fakt, že se už jednalo o barevný snímek. Naplno tak vynikla krása a příjemné prostředí komunismu.  Škoda, že tato kriminální série skončila tak nudným případem. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (4)

  • Schody nemocnice v úvodu filmu jsou schody nemocnice v Mostě. (VMa)
  • Lokalita děje s obcemi Radyně, Hradec a Bukovinský les je smyšlená. Nákladní automobil Praga S5T je opatřen poznávací značkou smyšleného okresu Hradec se zkratkou HC. Stejná dvě písmena použili pro svůj fiktivní okres Hradiště i tvůrci seriálu Život na zámku (od r. 1995). (Martin_L)
  • Hudební motiv filmu od Pavla Blatného je stejný jako druhý ústřední hudební motiv u filmu Klec (1973), ke kterému Blatný také skládal hudbu. (LiVentura)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno