Indiana Jones a Poslední křížová výprava
Indiana Jones a poslední křižácké tažení (neoficiální název) (více)
Steven SpielbergScénář:
Jeffrey BoamKamera:
Douglas SlocombeHudba:
John WilliamsHrají:
Harrison Ford, Sean Connery, Denholm Elliott, Alison Doody, John Rhys-Davies, Julian Glover, River Phoenix, Michael Byrne, Kevork Malikyan, Alex Hyde-White (více)VOD (4)
Rok 1938, Priceton/Venice the Holy Land. Indiana Jones si už potřetí nasazuje svůj pomačkaný klobouk, jenomže tentokrát se k němu v tomto napínavém filmu přidává i jeho tatínek (Sean Connery). Tvůrci filmu se postarali o to, aby duo otec - syn netrpělo nedostatkem dobrodružných situací. Oba Jonesové se vydávají hledat tajuplný "Svatý grál". Jen o vlásek se jim daří v nebezpečných honičkách unikat před záludnými nepřáteli. Toto skvělé třetí pokračování je víc než pouhým vyvrcholením Indyho pozoruhodných příběhů. Je to největší dobrodružství filmové historie. (oficiální text distributora)
Recenze (1 024)
Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Nicméně pro mne je třetí pokračování nejméně akční a místy lehce se zadrhávající Indy, což se předchozích dílů ani u čtyřky nestávalo. Indiana - Junior se svým otcem (Connery) hledá svatý grál, ale tentokrát nějak méně přirozeně než v ostatních dílech. Na druhou stranu, ve trojce se už musí Ford dělit o herecký prostor s Connerym, což snižuje Indyho exhibici a filmu je to ku prospěchu. A víc než pár scén je skvělých - letadlo předbíhající auto v tunelu, tisíce krys v hořící hrobce, přeměna po pití z nepravého grálu,... Trailer aj.: http://www.csfd.cz/film/8641-indiana-jones-a-posledni-krizova-vyprava-indiana-jones-and-the-last-crusade/videa/ ()
Můj neoblíbenější Indy... Proč? Protože obsahuje několik absolutně klasických akčních scén, několik výtečných gagů a především Jonese sr. v podání Seana Conneryho. A chemie Connery-Ford funguje naprosto fantastickým způsobem, jakoby oba skutečně byli zpřízněni rodinným poutem. Ze všech jejich vzájemných scén mám nejraději tu na skále po pádu tanku do propasti. Je v ní vše podstatné – humor, napětí, cit. Příběh je možná o chlup slabší nežli v prvním filmu, ale má podobně magnetizující atmosféru a hloubku, která tolik chybí Chrámu zkázy. A Spielbergova vynalézavost v akčních scénách nemá mezí... Ostatním nezbývá než opisovat a opisovat. Pokud se řekne dobrodružný film, pak slyším prásknout bič a koutkem oka spatřím postavu v klobouku. Extra klasa, doktore Jonesi! ()
Po prologu, který umožní nahlédnout do mládí archeologa Indiany Jonese, se děj filmu přenáší do roku 1938. Indy dostane od sběratele Donovana nabídku, aby převzal po svém otci Henrym Jonesovi, který beze stopy zmizel v Benátkách, pátrání po svatém grálu. V Benátkách najde Indiana v doprovodu doktorky Schneiderové hrob křižáckého rytíře, jehož štít je stopou vedoucí ke grálu, a osvobodí otce z rukou nacistů, kteří po svatém kalichu také pasou, protože kdo se z něho napije, stane se nesmrtelným. Už jsem se tolik nebavil jako u předchozích dvou dílů a dáno je to tím, že scénář, a místy i režie, nedosahovaly takových kvalit. Pochvalu zaslouží dokonalá výprava, scéna s potkany, občasné špičkování otce se synem a vrcholem je scéna s podepisujícím se Adolfem Hitlerem. Obstojné, ale mnohem raději mám předchozí dva díly. 60% ()
Nejlepší Indy a to hlavně díky injekci ve formě Seana Conneryho. Křížová výprava je určitě nejvtipnější díl. Například scéna, kdy se na zámku loučí Elsa s Indianou polibkem. "Takhle říkáme sbohem v Rakousku." O sekundu později se loučí také nácek a to pro změnu mnohem méně příjemnou německou verzí. První 3 díly Indiana Jonese jsou legendární. Trošku škoda že další pokračování nevzniklo s měnším časovým odstupem. 110% ()
Hudba má Mozarta, malířství Da Vinciho, fotbal Pelého, porno Johnnyho Sinse a film má Stevena Spielberga. Poslední křížová výprava je dost možná nejvtipnější, nejvyváženější a nejkrásněji odvyprávěný velkofilm, jaký kdy v Hollywoodu vznikl. Vzrušující jízda napříč bombastickým lokacemi, osázená inteligentním vtipem, až překvapivým akčním nábojem a tak sympatickými klaďasi, že celý James Cameron se může jít vycpat. Až dramaticky lepší a hravější než už tak úžasný první díl. Továrna na zážitky... 100% ()
Photo © 1989 Lucasfilm Ltd.

- Laurence Olivier bol zvažovaný do role rytiera sv. Grálu, avšak bol na to príliš chorý. Zomrel krátko po vydaní tohto filmu v roku 1989. (WalterIK7)
- Indiana Jones (Harrison Ford) ve filmu používá revolver Webley WG Army. (major.warren)
- Vzducholoď odlétá, nicméně se po určité době začne obracet zpět poté, co posádka zjistí, že vysílačka nefunguje (Indiana sám říká: „Myslel jsem, že to bude trvat trochu déle, než zjistí, že vysílačka nefunguje.“). Časově to ovšem neodpovídá: start z Berlína a zjištění, že rádio je nefunkční, muselo logicky následovat vzápětí, případně ve velmi krátké době. Ovšem tomu všemu neodpovídá místo přistání kurýrního letadla, které Jonesové ukradnou. Po přistání ukradnou auto muži, vypadajícímu jako Řek, někde u pobřeží, vypadajícímu jako řecké, případně jihofrancouzské. Jak je daleko Berlín od Řecka, případě od jižní Francie ve vztahu ke vzducholodi, otáčející se, nedlouho po startu, zpět do Berlína?! Časová souslednost tady skutečně nesedí. (pjotri)